Witam,
tak wiec i ja postanowilem ozywic troche moje auto, cisnienia na jakis konkretny wynik nie mialem, bo wiedzialem, ze scigacza czy projektu roku z tego nie bedzie. Raczej chodzilo o wystrojenie auta pod wlozone, mocniejsze wtryski. Do rzeczy, suche fakty.
Moje auto dla przypomnienia:
318d 116km 265 Nm, silnik M47 na pompie vp44,
włożone wtryski z wersji 320d 136km(była to jedyna mechaniczna różnica wpływająca na moc miedzy 318d i 320d),
wyczyszczony filterek elektrozaworu turbo,
zaslepiony EGR,
nowe przewody podcisnienia,
nowa kompletna odma,
wyczyszcony kolektor dolotowy,
filtr powietrza pipercross,
przelotowy tłumik koncowy rm motors.
Wypisalem rzeczy, ktore mogly miec wplyw na wynik, ale nie twierdze, ze mialy, po prostu chcialem to podsumowac.
Po pierwszych hamowaniach wynik okolo 125km- czyli niezle, Nm nie pamietam, szybka decyzja, ze ustawiamy samochod na parametrach podobnych do ori mapy 320d 136km i zobaczymy co sie bedzie działo. Auto hamowane na 3 i 4 biegu wynik:

Nastepnie lecimy dalej, tu juz dokladnie nie wiem co bylo robione(Po prostu nie znam sie na tajnikach chiptuningu), wiem, ze turbo jest tylko lizniete delikatnie mocniej, a wiekszosc to dawka paliwa. Po kilkukrotnych hamowaniach na 3 i 4 biegu bardzo powtarzalne wyniki w okolicach 149-153km :

Jak widac, na koncu wykresu vp44 juz nie wyrabia z dawką, dlatego program zostal dostrojony i nie chcialem cisnac mocniej. 0 dymu z tylu, 0 jakis niepokojacych drgan itd. (np dwumasu).
Moje subiektywne odczucie, auto odzylo na 3 i 4 biegu czuje, ze mam czym wyprzedzac, a od momentu zalączenia turbo samochod ladnie jednostajnie przyspiesza, po prostu ciągnie. Ogolnie jestem bardzo zadowolony. Jezeli chodzi o moc to dla mnie w tym aucie temat jest zakonczony, bo wsadzanie wiekszego turbo i ic jest tu raczej nieoplacalne, a musialbym i tak zaczac od regeneracji pompy. Takze wynik(jest prawdopodobienstwo, ze moze byc delikatnie zanizony z powodu tego, ze robilismy hamowania przed poludniem [hamownia drogowa dynomet]i bardzo szybko rosla temperatura, kwestia minimalna):
+35KM, +85Nm
Czy duzo, czy malo, nie wiem ciezko ocenic, w kazdym razie mi sie bardzo podoba, dziekuję za uwage i zapraszam do komentowania. Auto sie pasie na wsi i czeka na mycie ;]

Pozdrawiam KEM