BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 07:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [F01] 740 problem ze skrzynią
PostNapisane: 31 marca 2016, 08:41 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 740 f01
Witam
Może ktoś polecić pewny warsztat z województwa lubuskiego ,wielkopolskiego lub dolnośląskiego, który specjalizuje się w automatycznych skrzyniach biegów.Auto rano sygnalizuje błąd skrzyni i jedzie na D ale nie przełącza biegów. Po przejechaniu kilku kilometrów kontrolka się wyłącza. Wtedy wyłączam zapłon i po ponownym uruchomieniu przerzuca biegi bez błędu. Wszystko działa prawidłowo przez cały dzień. Problem ponawia się po nocy.Nie wiem czy to winna elektroniki ,czy temperatury silnika czy uszkodzona jest skrzynia. Dziwi mnie,że jak silnik jest ciepły skrzynia pracuje idealnie.Może ktoś zna przyczynę tej awarii.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW 740 Fo1 problem ze skrzynią
PostNapisane: 31 marca 2016, 08:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 740 f01
Witam
Może ktoś polecić pewny warsztat z województwa lubuskiego ,wielkopolskiego lub dolnosląskiego który specjalizuje się w automatycznych skrzyniach biegów.Auto rano sygnalizuje błąd skrzyni i jedzie na D ale nie przełącza biegów.Po przejechaniu kilku kilometrów kontrolka się wyłącza .Wtedy wyłączam zapłon i po ponownym uruchomieniu przerzuca biegi bez błędu.Wszystko działa prawidłowo przez cały dzień .Problem ponawia się po nocy.Nie wiem czy to winna elektroniki ,czy temperatury silnika czy uszkodzona jest skrzynia.Dziwi mnie,że jak silnik jest ciepły skrzynia pracuje idealnie.Może ktoś zna przyczynę tej awarii.[/b]

Tytuł: Re: BMW 740 Fo1 problem ze skrzynią
PostNapisane: 31 marca 2016, 11:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: e61
Kod silnika: M57X
Garaż: były dwie e46 328Ci i 330d a teraz jest e61 535d http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141217
http://www.teomotors.pl/ podobno jeden z lepszych w Poznaniu. Chyba 150zł za diagnozę.

Tytuł: Re: [F01] 740 problem ze skrzynią
PostNapisane: 31 marca 2016, 16:17 
Forumowicz

Moje BMW: E83 3.0d
Kod silnika: M57TU2
Zwykle nie wyrażam negatywnych opini o mechanikach ale.....chłopie od teomotors trzymaj sie z daleka.
1. Nie maja kompa specjalnego do BMW - pomimo ze na ich stronie piszą ze maja. Gościu sie wpinal KTS Boscha i nie mógł sie ze skrzynia połączyć. U mnie inpa, dis oraz ISTA łączy sie bez problemów. Mimo to zdecydowali sie skrzynie rozebrać bo na pewno cos w środku. Okazało sie ze w środku prawie nowka. Pózniej gość mi próbował wmówić ze mam urojenia ze szarpie...na początku mówił co innego.
2. Właściciel to nadęty bufon zapatrzony w siebie i w to jaki to on nie jest bardzo fajny. W ogole to miałem wrażenie ze ma do mnie pretensje ze do niego przyjechałem ze skrzynia.
3. Nikt mi sie nawet nie zapytał czy pomimo dobrej skrzyni wymienić filtr oleju i jakim olejem zalać. Tak sie akurat podziało ze musiałem specjalnie 600km do nich wracać po tygodniu bo zamontowali stary filtr i zalali jakimś pentisinem.
4. Sa totalnie nie słowni. W poczekalni spotkałem gościa który podobie jak ja przyjechał 600 km i obiecali mu 2 dni. Chłop czekał 5:)
4. Na plus tylko to ze maja zaplecze i maszyny.

Mi tez skrzynia wchodziła w tryb awaryjny po nocy/na zimnym. Wtedy wlasnie co niby zamontowali stary filtr ze krótszy czy cos. Wcześniej na nim zrobiłem 30tys i nie miałem problemów. Wiec pierdu pierdu pitu pitu. Ja na twoim miejscu zmienił bym filtr i olej. To ci zrobi każdy zakład.

PostNapisane: 31 marca 2016, 17:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: e61
Kod silnika: M57X
Garaż: były dwie e46 328Ci i 330d a teraz jest e61 535d http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141217
patrz, a miałem im oddać do naprawy ;)

PostNapisane: 31 marca 2016, 23:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Filip1967 napisał(a):
Witam
Może ktoś polecić pewny warsztat z województwa lubuskiego ,wielkopolskiego lub dolnośląskiego, który specjalizuje się w automatycznych skrzyniach biegów.Auto rano sygnalizuje błąd skrzyni i jedzie na D ale nie przełącza biegów. Po przejechaniu kilku kilometrów kontrolka się wyłącza. Wtedy wyłączam zapłon i po ponownym uruchomieniu przerzuca biegi bez błędu. Wszystko działa prawidłowo przez cały dzień. Problem ponawia się po nocy.Nie wiem czy to winna elektroniki ,czy temperatury silnika czy uszkodzona jest skrzynia. Dziwi mnie,że jak silnik jest ciepły skrzynia pracuje idealnie.Może ktoś zna przyczynę tej awarii.

zaczernij od poziomu oleju a potem wymiana

PostNapisane: 6 kwietnia 2016, 19:26 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: w domu
podejrzewam sterownik skrzeni na poczatek nowy olej i filtr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1