BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] M54B30 Ślizga sprzęgło tylko na wył. kontroli trakcji
PostNapisane: 4 kwietnia 2016, 17:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330ci
Kod silnika: m54b30 manual 5b
Garaż: Jest http://tufotki.pl/CeDVO#p8265562
Jedyne fotki jak narazie z ogłoszenia
Witam. Mój problem pojawia się przy wyłączeniu kontroli trakcji całkowicie,ostatnio zostało do połowy w podłodze przy przepince na drugi bieg. Przy mocnym wciśnięciu po takiej sytuacji słychać stukanie. Przymierzam się do wymiany sprzęgła ale temat zakładam ponieważ chciałbym poznać wytłumaczenie na to co może dolegać. Przy włączonej kontroli nie ślizga na żadnym biegu,rusza od strzała z 1 biegu i nie ślizga przy zmianie z 3ki na 5ke (bo podobno tak się sprawdza). Sprzęgło wymienie tak czy siak ale chciałbym wiedzieć zanim wymienie na co konkretnie zwrócić uwagę i czy jeszcze coś może być powodem że tak się dzieje :) Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] M54B30 Ślizga sprzęgło tylko na wył. kontroli trakcji
PostNapisane: 4 kwietnia 2016, 20:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Prosta sprawa kontrola trakcji ogranicza cię przepustnicą ale także i kątem zapłonu.
Jak wciskasz sprzęgło to ECU przestawia kąt zapłonu tak aby ograniczyć moment obrotowy co byś niechcący nie przyszalał.

Kolego żebyś się nie zdziwił ze po założeniu nowego sprzęgła problem się pojawi za klika tygodni.
Zastanów się nad wymianą docisku z 330d.

Ja kiedyś wymieniałem sprzęgło i usłyszałem od LEO że jak nie będę strzelał z sprzęgła za często to oryginale wytrzyma w przeciwnym razie trzeba myśleć o silniejszym docisku.
Z racji że śmigam spokojnie i tylko czasami potrzebuje zrobić dynamicznie 1 podłoga 2 podłoga 3 podłoga (bez strzelania z sprzęgła) to oryginalne sprzęgło w pełni się spisuje.

Może się ktoś odezwie bardziej obeznany w takiej modyfikacji.

PostNapisane: 4 kwietnia 2016, 20:31 
Pierwsze kroki

Dziękuje za odpowiedź. Hmm a jest wgl możliwość kupienia samego takiego docisku nowego bez kupowania całego kompletu? I Czy są jakieś trudności z założeniem go? Mówiąc szczerze nie strzelam jakoś często ale wolałbym mieć coś mocniejszego i trwalszego na wszelki wypadek.

PostNapisane: 5 kwietnia 2016, 00:18 
Zacna persona forum

Musisz porozmawiać z kimś takim co roił takie mody, szukaj w tematach na forum.
Podobno pasuje elegancko tylko coś jeszcze trzeba było wymienić aby pasowało idealnie.

Powiem ci tak, sprzęgło w 3 litrowej benzynie nie kończy się w taki sposób że się ślizga jak wrzucisz wysoki bieg i dasz do podłogi.

Umierające sprzęgło objawia się tym że przy agresywnej zmianie biegu z 1 ma 2 lub 2 na 3 nie zapiszczy kołami tylko obroty pójdą w górę.

Miałem tak własnie i kilka osób na forum, teraz po wymianie kompletu sprzęgła ładnie skleja jak puścisz szybko sprzęgło.

PostNapisane: 5 kwietnia 2016, 14:10 
Pierwsze kroki

Dziękuje Ci bardzo za pomoc,będe szperał po forum i może coś znajde jeśli szarpne się na taka zmiane :) A jeśli nie to założę cały komplet do benzyny.

A powiedz mi czy wymieniałeś od razu dwumas przy okazji ? Wiem że to wróżenie z fusów bo trzeba sprawdzić czy nie ma luzów i czy jest w dobrym stanie ale jednak jest to wydatek dosyć spory,nie oszczędzam na aucie ale po co robić dodatkowe koszty jeśli nie jest to potrzebne:)

PostNapisane: 6 kwietnia 2016, 00:15 
Zacna persona forum

Cały remont robił mi LEO i załatwił mi mało używany w bardzo dobrym stanie dwumas za 400zł.
Stary był dobry ale przyjarany że ho ho i tokarz nie chciał przetoczyć.

PostNapisane: 7 kwietnia 2016, 17:15 
Pierwsze kroki

Okej dzięki. Jeszcze się zastanowie jaki założe docisk i zdam relacje na bieżąco w jakim stanie jest dwumasa i czy są jeszcze jakies uwagi po drodze. Chciałbym przy okazji uporać się z wybierakiem bo 3 bieg wchodzi tak że ciężko czasem poświrować więc będe coś próbował z tym zrobić także jeśli też przewinął Ci się taki problem to możesz coś zasugerować,chce zrobić wszystko za jednym zamachem :)

PostNapisane: 7 kwietnia 2016, 18:33 
Zacna persona forum

na YT jest film jak gostek wymienia wszystkie wybieraki i skrzynia działa jak nowa.
Pokazuje wszystko po kolei.

PostNapisane: 8 kwietnia 2016, 14:16 
Pierwsze kroki

Okej a jeszcze mi powiedz czy przez wadliwe sprzęgło moge odczuwać że auto ma mniej mocy? Nie chodzi mi o to że np naciskam gaz to rosną obroty a auto nie przyśpiesza,chodzi mi o fakt że auto poprostu zrobiło sie zmulone bardziej przynajmniej ja to tak odbieram. Gorzej przyspiesza przy redukcji z 4 na 3,nic nie przerywa,jedyne co zauważyłem to to że jak długo stoje w miejscu na wolnych obrotach to raz za czas lekko faluje ale bardzo bardzo lekko,może przepustnica do czyszczenia albo odma jest powodem ?? Wiem że to osobny temat ale chodzi mi o to czy moze byc jakies powiazanie ze sprzeglem.

PostNapisane: 9 kwietnia 2016, 21:48 
Pierwsze kroki

jak chcesz odmulic auto, to kiedy juz bedziesz mial je na podnosniku przy okazji wymiany sprzegla, zmien dyfer na taki z przelozeniem 3.38, z 3 litrowego automata, od razu ci sie spodoba ;) a co do sprzegla. nie trzeba zadnego mocniejszego docisku, wywal zawor cdv to przy wpinaniu 3 bedzie ci mrugac kontrola trakcji, mowie o tym z wlasnego doswiadczenia ;)

tu masz moje 330ci na krotkim dyfrze, na walcach 255/18

https://www.youtube.com/watch?v=gwEEL9Ts0s8

PostNapisane: 10 kwietnia 2016, 13:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39
Kod silnika: m57d30
patrum napisał(a):
jak chcesz odmulic auto, to kiedy juz bedziesz mial je na podnosniku przy okazji wymiany sprzegla, zmien dyfer na taki z przelozeniem 3.38, z 3 litrowego automata, od razu ci sie spodoba ;) a co do sprzegla. nie trzeba zadnego mocniejszego docisku, wywal zawor cdv to przy wpinaniu 3 bedzie ci mrugac kontrola trakcji, mowie o tym z wlasnego doswiadczenia ;)

tu masz moje 330ci na krotkim dyfrze, na walcach 255/18

https://www.youtube.com/watch?v=gwEEL9Ts0s8

No ja mam w prawdzie e39 530d i oponki 265/35/18 i faktycznie po wywaleniu na 3-biegu mruga trakcja i przy okazji sprzęgło zaczęło fajniej pracować

PostNapisane: 10 kwietnia 2016, 15:06 
Pierwsze kroki

Dzięki Panowie za uwagi ale nie jestem zainteresowany takimi modami :) Auto jest zmulone z jakiegoś konkretnego powodu teraz a nie cały czas. Póki sprzęgło było bardziej okej i było świeżo po zakupie jestem bardzo zadowolony osiągów na tym co jest teraz dlatego nie chce cudować ;)
Ale leci ładnie ta Twoja ;)
Czytałem o tym zaworze i też raczej nie jestem za tym,coś zmienia ale więcej "skutków ubocznych".
Planuje porobić kilka rzeczy przed latem żeby tej mocy troche odzyskać także tematy typu świece,przepustnica,odma,sprzęgło trzeba będzie dopiąć

PostNapisane: 10 kwietnia 2016, 15:23 
Częsty bywalec

Ten zawór to tylko minusy

PostNapisane: 10 kwietnia 2016, 17:05 
Pierwsze kroki

moze najpierw po prostu zmierz czas 0-100? pewnie juz sie przyzwyczailes i dlatego wydaje ci sie wolniejsza ;)

PostNapisane: 10 kwietnia 2016, 18:19 
Zacna persona forum

Michas469 napisał(a):
Dzięki Panowie za uwagi ale nie jestem zainteresowany takimi modami :) Auto jest zmulone z jakiegoś konkretnego powodu teraz a nie cały czas. Póki sprzęgło było bardziej okej i było świeżo po zakupie jestem bardzo zadowolony osiągów na tym co jest teraz dlatego nie chce cudować ;)
Ale leci ładnie ta Twoja ;)
Czytałem o tym zaworze i też raczej nie jestem za tym,coś zmienia ale więcej "skutków ubocznych".
Planuje porobić kilka rzeczy przed latem żeby tej mocy troche odzyskać także tematy typu świece,przepustnica,odma,sprzęgło trzeba będzie dopiąć

kolego jedne miały ten zawór drugie nie

Ma on za zadanie nie pozwolić strzelić z sprzęgła aby most nie został na asfalcie.

PostNapisane: 4 maja 2016, 18:27 
Pierwsze kroki

Dobra Panowie wybaczcie mi nieobecność i brak odpowiedzi ale teraz tak:
1.Chce wymienić komplet sprzęgła od razu z dwumasem i teraz moje pytanie: jaką firme polecacie? Mam na uwadze sprzęgło LUKa,cały zestaw orientacyjnie wynosi 1900zł,może uda mi się coś załatwić taniej. Jakie są wasze propozycje?
2.Zostaje wszystko tak jak jest więc nie będę zakładał docisku z diesla ani usuwał zaworu,trudno posypie się to może następnym razem poeksperymentuje bo fakt faktem u kumpla w 3.0d sprzęgło trzyma się ładnie jak na to co dostaje hehe.
3.Mam również problem z wybierakiem,skrzynia będzie zdjęta więc chciałbym go jakoś naprawić bo irytuje mnie ciężko wchodząca 3ka,ktoś może coś powiedzieć gdzie dorwać taki wybierak ewentualnie jak wygląda jego naprawa/regeneracja ?
4.Wiem że to inny temat ale wymieniłbym też od razu świece,słyszałem ze nie są polecane NGK,auto jest na samej benzynie bez gazu i też chciałbym wiedzieć jakiej firmy szukać.
5.Gdyby przy okazji wyskoczyła jakaś cewka to również możecie podsunąć jakiej firmy szukać i jakie to sa koszty +/-

Na aucie mówiąc szczerze nie oszczędzam ale wydaje mi się drogo kiedy mechanik woła 450zł za wymiane sprzęgła.
Bardzo proszę o odpowiedź jeśli tylko macie jakąś sugestię co do tych kwestii które poruszyłem,dziękuje wszystkim i pozdrawiam :)

PostNapisane: 4 maja 2016, 20:04 
Zacna persona forum

PostNapisane: 4 maja 2016, 20:58 
Częsty bywalec

Za sprzęgło na fuchę biorę 250-300zł

PostNapisane: 4 maja 2016, 23:09 
Pierwsze kroki

Bardzo dobry filmik dziabi3,dobrze wszystko obrazuje jednak czy to wszystko wystarczy by naprawić mój problem? Wole zapytać bo często mówiono mi o zastosowaniu shortshifta i chciałbym wiedzieć jak to się ma do tego. Ja nie chcę żadnych shortshiftów tylko chce znać zasade naprawy tej usterki dlaczego ludzie to podmieniają przy okazji :)

CHEMIK211 no tak mi się też wydaje że taka cena jest odpowiednia,no cóż wychodzi na to że zaufany mechanik bardzo ale to bardzo się ceni :))

PostNapisane: 6 maja 2016, 21:10 
Zacna persona forum

Michas469 napisał(a):
Bardzo dobry filmik dziabi3,dobrze wszystko obrazuje jednak czy to wszystko wystarczy by naprawić mój problem? Wole zapytać bo często mówiono mi o zastosowaniu shortshifta i chciałbym wiedzieć jak to się ma do tego. Ja nie chcę żadnych shortshiftów tylko chce znać zasade naprawy tej usterki dlaczego ludzie to podmieniają przy okazji

1) Bo skok lewarka jest w BMW prawie taki sam jak w autobusie :hyhy:
Niektórym to się nie podoba , a mi tak i operuje lewarkiem z podłokietnika jednym palcem.

Problemem w BMW jest luz na cięgnie lewarka, zakup podkładek lub części elementów nie daje efektów.
Cześć ludzi ratuje się krótkim lewarkiem bo kosztuje mniej niż oryginał BMW a nie ma luzów.
Ale to nie wszystko bo luzy także ma główka wybierka i to takie babranie się w temacie.

Ja niedługo także chce usunąć luzy lewarka i porostu przerobię cięgno tak aby można było kasować luzy nakrętkami.

2) wymiana wodzików pomaga bo oryginalne montowane się przycinają, niektórzy nic nie wymieniają tylko polerują wodziki i wszystko działa jak igła.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1