BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 06:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Jak wyregulować przepustnice w M50
PostNapisane: 4 stycznia 2008, 18:13 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich na forum :)
Mam pytanie dotyczące regulacji przepustnicy w BMW 320i z silnikiem M50B20,jak dobrze wyregulować przepustnice?
Problem tkwi w bardzo niskim biegu jałowym około 600,usłyszałem odpowiedz od znajomego że najlepiej tą śrubką na korpusie.
Nie wiem czy to jest dobry pomysł?
:(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 13:09 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Witam ja mam silnik M-52 obroty też trochę ponad 600 o ile się orientuję obroty biegu jałowego w tych silnikach wynoszą 700 + - 50obr. myślę że nie ma się kolega czym martwić i niema co kręcić pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 14:58 
Pierwsze kroki

Witaj ryszrd55,też tak myśle,ale poczekamy może inni klubowicze się wypowiedzą :)

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 15:06 
Zacna persona forum

Hmmm... M50 jest już trochę bardziej zaawansowane i przepustnicę reguluje się tam na "śrubkę" ? :zdziwko: W M20 jest czujnik położenia przepustnicy i czasami z wiekiem może on zacząć szwankować i obroty spadają za nisko lub są za wysokie, wtedy trzeba go spróbować go wykalibrować ustawiając go w odpowiedniej pozycji.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 15:10 
Pierwsze kroki

Tak dokladnie w m50 jest śrubka regulująca przepustnice jest też czujnik położenia przepustnicy(tps) ale jego sie akurat nie reguluje.

Tytuł: Dokładnie tak
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 15:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525i
Kod silnika: M50B25TU
U mni ejest ten czujnik położenia przepustnicy (z boku prawej strony przepustnicy) jest przykręcony na 2 śrubki (krzyżak) należy je popuścić i włączyć silnik i teraz tak:
- czujnik popuszczony ale dosłownie popuszczony nie rób tak żeby śrubki były luźne tylko leciutko popuść
- silnik włączony i starasz się go delikatnie przekręcić to w dól to do góry i patrzysz kiedy zaczną reagować obroty- gdy już ustawisz dokręć śrubki na fest
UWAGA!!!
jeśli zmiana położenia czujnika nie zmienia obrotów silnika, czujnik do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 15:20 
Pierwsze kroki

Witaj masz racje czujnik jest przykręcony na dwie śrubki ale nie ma możliwości regulacji(nie ma wyciec zeby go mozna bylo delikatnie obrocic w lewo lub w prawo),pozostaje ta śrubka od przepustnicy ale czy warto ją ruszać?
Nie pogorszy sie mieszanka i nie wzrośnie spalanie?
pozdrawiam

Tytuł: tu się mylisz
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 18:27 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525 Touring 92r
Kod silnika: M50TUB25 LPG/SEK
I tu się mylisz kolego. Wycięć nie ma ale otwór na śrubki jest lekko większy i to właśnie pozwala na regulacje. Regulacja nie polega na przekręceniu o jakieś 20-40 mm od pozycji startowej, są to dosłownie maciupkie ruchy rzędu 1-4 mm i to wystarcza. Ja kręcąc tym czujnikiem na maxa w dół obroty są za małe na maxa do góry - za duże. Najlepiej włączyć silnik i obrócić ale dosłownie tyci tyci - różnica musi być chyba że czujnik jest zepsuty.

No i jest oczywiście ta śrubka po lewej stronie przepustnicy, też służy do regulacji.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 19:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
tigwelder napisał(a):
I tu się mylisz kolego. Wycięć nie ma ale otwór na śrubki jest lekko większy i to właśnie pozwala na regulacje. Regulacja nie polega na przekręceniu o jakieś 20-40 mm od pozycji startowej, są to dosłownie maciupkie ruchy rzędu 1-4 mm i to wystarcza. Ja kręcąc tym czujnikiem na maxa w dół obroty są za małe na maxa do góry - za duże. Najlepiej włączyć silnik i obrócić ale dosłownie tyci tyci - różnica musi być chyba że czujnik jest zepsuty.

to masz cos nie tak z czujnikiem, bo na biegu jalowym czujnik wskazuje komputerowi, ze przepustnica jest calkowicie zamknieta, stad komp wie zeby otworzyc krokowca. Pozatym ten czujnik nie reguluje dawki na biegu jalowym.

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 21:02 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Koledzy to czy jest możliwość podnieść te obroty czy też nie ?

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 21:03 
Pierwsze kroki

Orginalnie w czujniku położenia przepustnicy w otworze są tulejki co ograniczają przesunięcie w lewo lub w prawo.
Czujnik rok temu był wymieniany jak pamiętam,już umyłem krokówke,reset kompa i też bez skutku.
zastanawiam sie czy nie ruszyć delikatnie tej śrubki ale to zmieni jednak położenie przepustnicy!

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 21:38 
Przyjaciel forum

volter7, ja bym narazie ruszal tej srubki. Obroty moim zdaniem sa odpowiednie. Chyba, ze telepie silnikiem to mozna kombinowac. Np. sprawdzic bledy na kompie, sprawdzic dolot czy jest szczelny, wtryski itd itd

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 21:51 
Pierwsze kroki

Dzieki mongooes.Jutro za dnia jeszcze zobacze szczelnosc.
Wiesz tak sie zastanawiam bo kiedys poprzedni właścicel kręcił ta srubką-jutro zdejme gume przepływomierza i zobacze w jakim położeniu jest ta przepustnica bo coś mi sie wydaje że jest chyba delikatny prześwit(sprawdze jutro szczelinowierzem) a z tego co pamietam ona musi być zamknieta na biegu jałowym.
Może przez to jakiś bład wyskakuje?
silnik może nie telepie ale czuć delikatnie że są za niskie a przecierz te silniki słyną wręcz z ładnej kultury pracy!
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 5 stycznia 2008, 21:53 
Przyjaciel forum

tak jak podales obroty kolo 600 to dla mnie jest normalny wynik, dlatego sie troche dziwie. ale jak mowisz, ze ktos cos majstrowal to dla czystego sumienia posprawdzaj wszystko. przepustnica powinna byc domknieta, za bieg jalowy odpowiada silniczek krokowy pod kolektorem. sprawdz dobrze szczelnosc dolotu, odlacz na chwile przeplywke i obserwuj zmiany. dodatkowo jeszcze zaobserwuj czy jest roznica pomiedzy zimnym/cieplym silnikiem

Tytuł:
PostNapisane: 6 stycznia 2008, 13:25 
Pierwsze kroki

Panowie , po popuszczeniu tych srubek , i regulacji widać róznicę w obrotach , natomiast po dokręceniu ich dalej opadaja do tych samych co były przed odkręceniem . poniewaz przy odkreconych srubach pojawia sie luz na ich gwitnach a po dokreceniu go nie ma. pozdrawiam

[ Dodano: 6 Styczeń 2008, 13:31 ]
A problem z wysokimi obrotami , to nic innego jak prześwit "kółeczka" na okręgu w przepustnicy ....przerabiałem problem pół roku , sprawdzałem krokowca , przepływomierz , linkę , weze itp ..... a cały problem był w wychylanym kółku ( za duzo powietrza )....teraz mam równo 700 obr i jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2008, 10:27 
Pierwsze kroki

'kóleczka"? czy chodzi Ci o klapke przepustnicy?

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2008, 11:38 
Pierwsze kroki

tak dokłanie ...niech bedzie klapka ... czy element wychyłowy :) ...jesli ma na sciankach przeswity (czego nie zobaczysz zanim nie wyjmniesz jej ) to obroty bedą falowały i wariowały .

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 09:01 
Pierwsze kroki

Daron30 zamierzałem zajżeć do przepustnicy tylko w tym momencie musze poczekać az pogoda sie troche unormuje.
Ale problem nie dotyczy w wysokich obrotach lecz wydaje mnie sie ze w niskich bo około 600 na biegu jałowym.Pozdrawiam :|

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 14:05 
Pierwsze kroki

A jesli chodzi o niskie to sprawdz układ paliwowy pompa/wtryski /cisnienie paliwa , filtr powietrza zy nie zabrudzomy, czy swieczki nowe . JA mam tez ok 650 obr i wydaja mi sie obroty za niskie ale chodzi równo , wiec tez teraz bede wymieniał listwę wtryskową i wtryski i zobaczę .......na gazie podobnie. nie czytałem wczesniej dokładnie tego forum .....czy byłes na kompie w celu sprawdzenia ?

Tytuł:
PostNapisane: 9 stycznia 2008, 16:16 
Pierwsze kroki

witaj.Zrobilem tak jak mi napisales-wyregulowalem przepustnice ze nie ma teraz zadnego przeswitu.zrobilem reset kompa,pojezdzilem troche zeby powczytywal wszystkie parametry.
I teraz tak:
na benzynie sie znacznie poprawilo obroty 650 i lepsza praca silnika(bardziej dynamiczna i rowna)
na gazie obroty 600(regulowalem srubka na redyktorze i na to wyglada ze to maks,bo dalej juz zaczely dziwnie falowac oczywiscie na gazie)
chyba to juz tak zostawie
jak myslisz?
pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1