BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 08:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330cd+ stukanie
PostNapisane: 28 kwietnia 2016, 17:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N+
Witam, mam problem otóż zakupiłem E46 330cd 204km zrobione na 285km wszystko było fajnie, pięknie chodziło ale wiadomo jakiś pakiet startowy musiał być, wiec odstawiłem do zaufanego mechanika który zmienił Olej, dwumas, koło pasowego, wtryski założone z bi-turbo 219tki, turbo hybryda, kolektor żeliwny odpalamy i szok, jakieś stuk przy próbie odpalenia wiec przestałem kręcić, szybka diagnoza i wyszło że komuś przy wyciąganiu wtrysków wpadła podkładka miedziana efekt taki ze rozrząd przeskoczył ale nic sie nie stało, wiec mechanik na swój koszt sciągnał głowice zawiózł do splanowania sprawdzenia wszystko ok, złożylismy silnik odpalamy i takie o to coś https://www.youtube.com/watch?v=7AtdZq282F4 sprawdzalismy rozrząd nawet wszystkie stare graty założylismy i nadal takie stuki O.o sprawdzilismy rozrząd z 3 razy, napinacz nowy łancuch nowy i nadal to samo. Sciągnelismy cały silnik, oddalismy do firmy zrobili całą głowice, na tłokach tulejki wymienili bo był luz nowy wał korbowy bo miał luz nowe panewki wszystko wszystko nowe odpalamy a on stuka tak jak stukał O.o Dodam że wtryski był na maszynie sprawdzane i są ok. Nie mam juz pomysłu :() Wczoraj sprawdzalismy, zmniejszając mu cisnienie paliwa na 1wszym wtrysku stukanie ucichnie. Co jeszcze mogło sie uszkodzić ? :/ Już wielu mechaników to oglądało i każdy daje nową teorie ja to wymieniam a dalej tak samo.. Ma ktoś jakiś pomysł? Pozdrawiam !

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 330cd+ stukanie
PostNapisane: 28 kwietnia 2016, 20:02 
Forumowicz

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 54&start=0
Cyka też na wciśniętym sprzęgle?

PostNapisane: 28 kwietnia 2016, 20:19 
Pierwsze kroki

Tak, cyka cały czas tak samo. Jak dodaje gazu to cyka coraz szybciej. Powyżej 2 tys obrotów juz silnik to zagłusza i nie słychać.

PostNapisane: 30 kwietnia 2016, 20:15 
Forumowicz

A koło pasowe sprawdzałeś? odpalałeś ze ściągniętymi paskami?
Inna sprawa że ktoś kiedyś pisał że podobnie stukały mu wtryski, dał do regeneracji i po regeneracji zaczęły stukać. Na stole pomiarowym nic i dawki Ok a po założeniu zaczęły walić. Tyczyło się to wtedy nowych wtrysków które się koduje.

PostNapisane: 2 maja 2016, 23:05 
Pierwsze kroki

Koło pasowe, sprawdzałem, odpalałem bez pasków :/ Co do wtrysków, zakładałem stare wtryski i to samo :/ dodam że auto wypluło 300km i 620nm przed wczoraj jeszcze jedno, czy tak mogła by pukać/stukać szklanka? Bo mechanik zrobił mi generalny remont a szklanek nie zmienił niby sprawdzał i są ok ale wiadomo jak to jest "na oko".. W srode zaprowadzam na wymiane szklanek

PostNapisane: 3 maja 2016, 21:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
A jak to sprawdził ?

Jeśli mowa o hydro popychaczach to jak jeden z nich się nie napompował olejem to będzie klepał głośno.

PostNapisane: 4 maja 2016, 23:23 
Pierwsze kroki

Mówi że wciskał je i są sprawne.. Na początku wierzyłem w tą wersje, ale jak wszystko wymienione a nadal tak wali to kazałem mu to wymienic zobaczymy do końca tyg jak to wyjdzie. Chciałbym aby to już to było, bo nie mam pomysłu jak nie to, to zabieram i będe szukać ratunku gdzie indziej :( Dodam że auto lata jak wsciekłe, na strojeniu wypluło 300km z tym, chciało więcej ale sprzęgło sie poddało :/

PostNapisane: 5 maja 2016, 13:52 
Pierwsze kroki

Niestety, wymienilismy szklanki itp i nadal tak samo..O.o Dzis zauwazyłem że poduszka pod silnikem jest pęknieta ale to chyba nie miało by wpływu na to.. Juz nie wiem gdzie szukać przyczny, żaden mechanik nie wie co to moze być bo wszystko jest praktycznie nowe O.o

PostNapisane: 5 maja 2016, 14:08 
Forumowicz

Wiesz, temat podobny już był, gośc zrobił remont generalny silnika z pomiarami i dalej stukał. Wydaje mi się, że twój temat będzie taki jak wiele innych, czyli bez rozwiązania. Niektórzy piszą ze to może być luz na sworzniu tłoka.

AHa, a sprawdzaliście zawory czy są proste, czy któryś nie jest ugięty ?

PS mój silnik też stuka, ale o wiele ciszej i nic nie robię bo w promieniu 100km nie mam ogarniętego mechania a nikt mi nie będzie rozkładał silnika na części.

PostNapisane: 5 maja 2016, 16:05 
Pierwsze kroki

Miałem luz na sworzniu, wymieniłem to wszystko co było możliwe w silniku. Najgorsze że u mnie to zaczeło sie z dnia na dzień, zmieniłem olej kilka pierdół odpaliłem i stuka O.o Dzis podmieniamy pompe oleju. Mój mechanik mówi że dla niego ten dzwiek cały czas wychodzi z rozrządu :f Żebym wiedział że tak będzie to bym od razu kupił drugi słupek..

PostNapisane: 5 maja 2016, 19:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: n42b18
W benzynie tak stuka pompa vaccum. Jak by z pod dekla zaworów lub rozrządu. Może warto ją sprawdzić chociaż nie wiem jak to jest w dieslu. Ja zmieniłem olej i właśnie ta pompa delikatnie stuka.
Ewentualnie jeśli pierścienie zostały stare to czasami zdarza się ze ma luz na tłoku i silnik tak puka.

PostNapisane: 5 maja 2016, 20:11 
Pierwsze kroki

Auto było odpalane na innej pompie vacum i nic sie nie zmieniło... Pierscienie nowe :/ To jest własnie dziwne bo wszystko jest nowe w silniku a to nadal stuka. I Zeby chociaż z dnia na dzień zaczynał stukać, a to nie. Zmienilismy olej kilka rzeczy na nowe i STUKA..założyłem stare rzeczy i to samo szukam dalej, nie poddaje sie bo wstyd z tym jezdzic

PostNapisane: 5 maja 2016, 20:15 
Forumowicz

Nie jesteś sam, jest dużo takich przypadków i z tego co czytałem nie znaleźli rozwiązania.

PostNapisane: 5 maja 2016, 23:57 
Pierwsze kroki

Ale to mega dziwne, cały silnik sprawdzony plus zrobiony a nadal stuka, już nie wiadomo gdzie szukać przyczyny. Kupiłbym drugi słupek ale boje sie że znów to samo będzie O.o ale trzeba będzie bo nie zamierzam jezdzić z takim głosnym stukaniem :/

PostNapisane: 6 maja 2016, 12:47 
Pierwsze kroki

No i okazało sie, zjechałem bo zaczeło głosniej stukac mechanik sciągnał mise a tam kupa g*wna za przeproszeniem :( Nowe tulejki sie rozpadły wiec mam do wymiany tulejki znów, ale juz nie robie bo znów ktoś spierdzieli zamówiłem drugi słupek, teraz najlepsze "gwarancja" nie ma, powstaje przepychanka czyja wina i nikt nie bierze winy na siebie a ja zostałem sam z problemem... Mam już dosyć wkurzania sie, wsadze drugi silnik, kupiłem taki z gwarancja 3mc mam nadzieje ze problemy sie skończą. Szkoda tylko że kupe kasy wpakowałem w tamten silnik, zostało mi tylko sprzedać go na części bo nowa głowica jest itp..

Tytuł: Re: [E46] 330cd+ stukanie
PostNapisane: 7 maja 2016, 16:26 
Pierwsze kroki

Panowie potrzebuje szybkiej pomocy, bo dzwoniłem o silnik i dowiedziałem sie że z E60 3.0D M57n 218km nie pasuje do E46 mimo że mam praktycznie taki sam silnik O.o to prawda czy jak to :/

PostNapisane: 7 maja 2016, 16:32 
Forumowicz

Moje BMW: e46 M3
Kod silnika: S54B32
Zmierz rozstaw otworów do przykręcania skrzyni biegów podobno tym się może różnić , reszta jest to samo .

PostNapisane: 7 maja 2016, 21:25 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
Konrad330cd napisał(a):
No i okazało sie, zjechałem bo zaczeło głosniej stukac mechanik sciągnał mise a tam kupa g*wna za przeproszeniem :( Nowe tulejki sie rozpadły wiec mam do wymiany tulejki znów, ale juz nie robie bo znów ktoś spierdzieli zamówiłem drugi słupek, teraz najlepsze "gwarancja" nie ma, powstaje przepychanka czyja wina i nikt nie bierze winy na siebie a ja zostałem sam z problemem... Mam już dosyć wkurzania sie, wsadze drugi silnik, kupiłem taki z gwarancja 3mc mam nadzieje ze problemy sie skończą. Szkoda tylko że kupe kasy wpakowałem w tamten silnik, zostało mi tylko sprzedać go na części bo nowa głowica jest itp..

Kolego masz jeszcze kasę ?
A chcesz mieć silnik zrobiony porządnie ?

Jak tak to daj auto do LEO do Wrocławia , ja mimo tego że mam do niego pół Polski to zawiozłem auto na lawecie i nie żałuje.
Silniczek pracuje jak pszczółka, prawdę mówiąc nie znam lepszego fachowców niż LEO i jego ekipa.

Przed kupnem drugiego silnika napisz do niego na PW lub zadzwoń.

PostNapisane: 7 maja 2016, 21:53 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
Konrad330cd napisał(a):
Mam już dosyć wkurzania sie, wsadze drugi silnik, kupiłem taki z gwarancja 3mc mam nadzieje ze problemy sie skończą.

nie wierz w cuda ! dalej kupujesz kota w worku ! jak wsadzisz zakupiony silnik i okaże się że to padlina to na 99% usłyszysz od sprzedawcy że gwarancję to on daje pod warunkiem że on go wkładał do Twojego auta !
Moja rada - zmień dotychczasowego mechanika bo najwyraźniej nie ogarnia i zawieź auto do Leo do Wrocka ;)

PostNapisane: 7 maja 2016, 23:06 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
kolego ile Cię te nietrafione remonty wyniosły PLNów?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1