BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 00:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] Mocne dławienie na LPG
PostNapisane: 3 maja 2016, 22:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52tub20
U mnie ten problem jest od samego początku, czyli zaraz po założeniu instalacji więc nie sądzę, żeby była to wina wtryskiwaczy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 maja 2016, 11:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
U mnie tak samo tylko juz jest wiekszy objaw niz w tamtym roku po zalozeniu instalacji w lipcu

Marcin, z ktorego roku masz samochod? To m43b16 przed wrzesniem 95?

PostNapisane: 4 maja 2016, 19:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39, e46
Kod silnika: m54b22, m52tub20
Może faktycznie macie zbyt wydajne wtryskiwacze,bo to tak na granicy czerwone-czarne.
Picia9669 z tego co piszesz instalację masz na gwarancji to gnieć gazownika żeby coś z tym zrobił.Niech na próbę zakłada mniejsze wtryskiwacze auto ma dobrze pracować na gazie i już nie robił tego za darmo.

PostNapisane: 4 maja 2016, 21:07 
Pierwsze kroki

Ja mam z 1994r. I też zakładałem instalację z początku lipca zeszłego roku...

PostNapisane: 4 maja 2016, 23:18 
Częsty bywalec

piotr520 Na gwarancje nigdzie nie pojade bo mozna powiedziec sam zrezygnowalem z ich uslug jadac do innych i samemu grzebiac w ustawieniach, a modyfikacja ustawien jest raczej rowna utracie gwarancji, a stag zapisuje 5 ostatnich modyfikacji (nr komputera). A zrezygnowalem dlatego bo bedac dwa razy gadali ze tak ma byc, bo w tych silnikach (jak i wszystkich starszych bmw) jest sterowanie polsekwencyjne 2+2 czyli wtryskiwacze pracuja parami (w 6 cyl jest 3+3) I na to zwalali. A gadalem z innymi ze tak nie powinno być, tylko inne osoby ktore spotkalem posiadaly inne instalacje i najczesciej na listwie wtryskowej a nie na pojedynczych wtrykiwaczach.
A widze ze kolega wyzej tez posiada hany czerwone, u niego w 1.6 to chyba troche za wydajne te wtryskwiacze. Akurat moje hany sa juz z tej serii co posiadają dysze, tzw hana gold, mozna je przerobic na czarne lub calkowicie je wykrecic i miec zielone. Komplet dysz to 10zł, więc chyba na probe je podmienie, ale boje sie ze pozniej samochod nie bedzie mial sily jechac, gdyz czytalem czyjs temat ze mial podobny problem tylko mocno schodzil z cisnieniem zamiast wymiany dysz, samochod przestawal szarpac, ale mial mula po rozgrzaniu.

PostNapisane: 5 maja 2016, 05:37 
Częsty bywalec

Sterowanie o którym piszesz jest w m20,m40 a u Ciebie to każdy wtryskiwacz jest podpięty osobno i raczej jest to pełne mpi .

PostNapisane: 5 maja 2016, 08:07 
Częsty bywalec

Nie jest to pelne mpi tylko tak jak pisze, polsekwencja. M40/m42/m43/m44 maja wtrysk polsekwencyjny. Chyba dopiero pozmiejsze m43 z e46 te o poj 1.9 mialy juz sekwencje choc nie jestem pewien, ale napewno mialy juz inny komputer BMS a nie Bosch motronic. A to ze kazdy wtryskiwacz jest podpiety osobna wtyczka ni mc nie zmienia bo i tak sa poparowane. Pierwszy w pelna sekwencja w bmw to m60, no i chyba m50 jak maja vanosa to tez juz sa na sekwencji.

PostNapisane: 5 maja 2016, 08:52 
Pierwsze kroki

Ja mam jeszcze gwarancję na instalację, tylko mam już dość jeżdżenia tam i proszenia się żeby mi ustawili ten gaz. Pomysł z podmianą wtrysków nie jest głupi, tylko jeszcze mi zaczną wołać kasę, a na tą chwilę wolałbym nie wydawać. Wtryskiwaczy też bym nie chciał wymieniać tak na stałe, z tych jestem zadowolony jeśli chodzi o pracę na rozgrzanym silniku. Żadnej różnicy w pracy czy benzyna czy gaz, no jedynie przy tych wysokich obrotach coś tam jest ale też tak często go nie kręcę wysoko. I spalanie czasem nawet wyjdzie poniżej 9l przy dynamicznej jeździe.

PostNapisane: 5 maja 2016, 10:36 
Częsty bywalec

A jak sie u ciebie zachowuje na rozgrzanym silniku jak mu szybko depniesz w pedal tak lekko i jak jest jak szybko wcisniesz do oporu? Slychac ze sie przydusi czy plynnie wchodzi na obroty? Bo u mnie jak popracuje chwile na jalowym i mu tak depne to slychac przerwanie, ale jak obroty jeszcze beda troszeczke wyzsze na jalowym i depne mu drugi raz to jest ok, dopiero bedzie lekkie przerwanie jak poczekam chwile zeby popracowal na jalowych i znow depne.

PostNapisane: 5 maja 2016, 11:18 
Pierwsze kroki

Powiedzmy, że jest dokładnie to samo jak u Ciebie o ile dobrze rozumiem to co napisałeś. Raz jest, że delikatnie przerwie, a po chwili wejdzie płynnie. Jak pochodzi chwilę i znów depne to lekko przerwie.

PostNapisane: 5 maja 2016, 12:39 
Częsty bywalec

Dobrze zrozumiales. A jak jest jak depniesz na raz szybko do oporu? Podobnie?
To chyba mamy podobny problem ;/ silniki podobne, sterowniki silnika te same, te same wtryskiwacze i chyba w nich jest pies pogrzebany. Ja podmienialem przeplywke, krokowce, nowa sonda lambda bosch, tps, czujniki temp pokazuja dobra temp w inpie (zimny silnik= temp otoczenia).

Marcin, skad jestes?

PostNapisane: 5 maja 2016, 23:09 
Pierwsze kroki

Pewnie to ten sam problem. Też mi się wydaje, że we wtryskiwaczach siedzi problem, tylko czy jest sens kupować inne nowe a czy te stare ktoś weźmie... A jestem z okolic Gniezna.

PostNapisane: 6 maja 2016, 09:21 
Częsty bywalec

Ja u siebie poprobuje jeszcze pobawic sie z korektami po temp gazu. Zauwazylem ze na zimnym dosc mocno skraca sie czas wtrysku benzyny w momencie pracy na lpg, czyli za bogato i stad moze te cyrki, bo w tych samych warunkach przelacze na benzyne to jest dluzszy.

PostNapisane: 6 maja 2016, 11:08 
Pierwsze kroki

Ja niestety nie mam dostępu do sterownika, ale jak Tobie uda się coś zdziałać to daj znać :)

PostNapisane: 6 maja 2016, 20:53 
Częsty bywalec

Sprawdziłem na necie i faktycznie sterowanie półsekwencyjne(akurat ilość wtyczek na wtryskiwacze nie ma tu znaczenia) ale to nic nie tłumaczy.Brat ma 1,8 m40 i nie ma najmniejszego problemu na żółtych waltekach.Masz możliwość założenia mniejszych dysz za grosze to ja bym się nie zastanawiał tylko zmniejszył dysze i odpowiedz nasunie się sama.Dziwne że na gorącym nie przylewa bo można by szukać problemu w czujniku wałka.

PostNapisane: 7 maja 2016, 08:16 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
panowie nawet jak jest sterowanie połsekwencyjne to kazdydobry sterownik gazu ma funkcje podwajania czasow....wtedy eliminuje sie problem zbytniego zuzywania wtryskow ,bo pracuja 2 x czesciej i przez to omjamy jeden cykl wtrysku ale 2 cykl mamy x 2...

PostNapisane: 18 maja 2016, 12:23 
Pierwsze kroki

Kupiłem świece DENSO K20TT, przerwę ustawiłem na 0.7mm. Poprawa jest wielka- na niskich tylko raz się delikatnie "zastanowił", prawie że idealnie, a na wysokich tyci tyci przydławi. Myślę, że gdybym ustawił na 0.6 byłoby idealnie. Teraz mam tylko pytanie: co zrobić z NGK BKR6EK, żeby chodziło auto jak na DENSO, a mam 2 komplety w dobrym stanie i szkoda mi wywalać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1