BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 11:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] - jakim srodkiem porzadnie odgrzybic klimatyzacje?
PostNapisane: 24 maja 2016, 16:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
w wiekszosci przypadkow jest problem z wilgocią w BMW E46. ozonowanie to ozonowanie i na wilgoc nie ma zadnego wplywu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 maja 2016, 17:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
tylko że jak sie już zapuści to co zrobić ? ogrzewanie włączyć i to ma pomóc ? takie coś to sobie mozna w nowym aucie robić aby spowolnić proces zasyfiania a nie w kilkunastoletnich autach. Porządne ozonowanie zazwyczaj załatwia sprawe, jak sie nie zaglądało przezXX lat to potem może nie pomóc, trzeba by sie dobrać do podzespołów i czyścić

PostNapisane: 24 maja 2016, 18:12 
Przyjaciel forum

co zrobic? odkrecic przegrode od wiatraka i oslone i spsikac srodkiem. moze byc profesjonalny uzywany w warsztatach lub ta pianka crc ona jest sprawdzona. ogrzewanie pomaga tylko na wilgoc. na zapach wilgoci. a wysoka temp i sucho czyli grzanie raz na jakis czas zabija grzyby i nie moga sie zalegnąć na nowo. dlatego w okresie jaki mamy teraz na goracym silniku trzeba zaserwowac im 32oC i otworzyc nieco szyby wlaczyc obieg zamkniety tez i poczestować ten syf tak na kilka razy po 10-20 minut. na kratce mam zapach BMW, ladnie sie rozchodzi bardziej intensywnie jak leci gorace powietrze potem w aucie kilka dni czuc. taki zapach zmieniam co 3 miesiace. jezeli auto jest zapuszczone na bogato, a sa ludzie ktorzy 10 lat nic nie robia z klimą, to tylko demontaz parownika, ale to zadkosc

PostNapisane: 24 maja 2016, 18:33 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
tylko to ogrzewanie to by pasowało w takim razie codziennie włączać po wyłączeniu AC, ale nie wyobrażam sobie aby auto codziennie pracowało 20 minut. Prawda jest taka że ja robie serwis klimy co rok, nie właczałem żadnego ogrzewania i mi z klimy nic nie czuć. A zapach BMW też nie za wiele pomaga :D Aczkolwiek dobrze jest wyłączyć klime np 5 minut przed wyłączeniem auta, niektórzy mają włączona cały czas i jak gaszą auto to razem z klimą

PostNapisane: 24 maja 2016, 19:42 
Przyjaciel forum

powinno sie wysuszac kanaly z wilgoci cieplym powietrzem, wiadomo

PostNapisane: 24 maja 2016, 20:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Wilgoć jest w każdym samochodzie z klimą nie tylko e 46 tak jest zbudowane i to jest naturalne, to co czujemy to zapach np.plesni smrodek(odkrecajac kran w domu przecież nie czujemy żadnego zapachu nosem )Pianka dużo nie wskóra,choinki zapachowe tym bardziej,bardzo dobra metoda jest przewietrzanie parownika przy wyłączonej klimie na chwile przed dotarciem do celu

PostNapisane: 25 maja 2016, 02:37 
Przyjaciel forum

najlepiej cieplym powietrzem wazne jest tez udroznienie odplywu nr 9, pianka jest na zabicie grzyba z parownika..., zapach z wilgoci to inna sprawa...i to to jest u wielu problemem

problem wilgoci to jeden temat, a problem zagrzybienia parownika to drugi temat. jezeli nie smierdzi po wlaczeniu klimy to grzyba nie ma. a moze smierdziec po jej wylaczeniu z powodu wilgoci... i to jest problemem wielu osob ktore wkrecaja sobie ze mają mega zagrzybioną klime.

część nr 9 musi byc drozna i wtedy na drugi dzien po wylaczeniu klimy juz nic nie czuc
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=64_0817
rurka znajduje sie nad skrzynia biegow, musi byc udrozniona. zeby tam kapalo klimatyzacja musi dlugo pracowac z 15 minut i trzeba ustawic nawiew na gorace powietrze, w e46 jest to bardziej problematyczne. w e39 nie ma problemów z wilgocią...

PostNapisane: 25 maja 2016, 04:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328i 1999
Kod silnika: M52TU B28
pawelos666 napisał(a):
najlepiej cieplym powietrzem wazne jest tez udroznienie odplywu nr 9, pianka jest na zabicie grzyba z parownika..., zapach z wilgoci to inna sprawa...i to to jest u wielu problemem

problem wilgoci to jeden temat, a problem zagrzybienia parownika to drugi temat. jezeli nie smierdzi po wlaczeniu klimy to grzyba nie ma. a moze smierdziec po jej wylaczeniu z powodu wilgoci... i to jest problemem wielu osob ktore wkrecaja sobie ze mają mega zagrzybioną klime.

część nr 9 musi byc drozna i wtedy na drugi dzien po wylaczeniu klimy juz nic nie czuc
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=64_0817
rurka znajduje sie nad skrzynia biegow, musi byc udrozniona. zeby tam kapalo klimatyzacja musi dlugo pracowac z 15 minut i trzeba ustawic nawiew na gorace powietrze, w e46 jest to bardziej problematyczne. w e39 nie ma problemów z wilgocią...

Wiesz co chyba masz troche racje.... ja mam chyba bardziej problem z uczuciem wilgoci niz grzybem...a kiedy wlasnie mam taki fetor? juz opisuje... np po wylaczeniu klimatyzacji i wlaczonym nadmuchu czuc wilgoc w powietrzu i takie nieswierze powietrze.
Dodatkowo szczegolnie W goracy dzien kiedy zgasze auto i byla wlaczona klimatyzacja. Wtedy, auto po jakims czasie postoju a szczegolnie na sloncu i kiedy mocno sie nagrzeje, to przez iles tam minut (czasem jest to nawet niecala minuta) czuc taka "nieswierza wilgoc". Owszem, czasem rzeczywiscie zauwazylem efekt parujacych szyb... Sugerujesz sprawdzic przewod odprowadzajacy wode bo tam moze wlasnie byc problem? Szczerze powiedziawszy nigdy go nie sprawdzalem...

Natomiast kiedy juz klima zaczyna dzialac i kompresor zbuduje cisnienie w ukladzie klimatyzacyjnym i zaczyna leciec zimne powietrze z nadmuchow, to wtedy nie czuc juz zadnych nieprzyjemnych zapachow...
Sugerujesz zrobic metode "wygrzewania i osuszania" parownika w takim przypadku? :)

PostNapisane: 25 maja 2016, 05:05 
Przyjaciel forum

sugeruje dostac sie do rurki oznaczonej jako 9, pod oslona od skrzyni, pewnie ze u wielu to nie zaden grzyb tylko wilgoc w upal sie zbiera w kanalach i smierdzi bardzo lekko stechniętą wodą (wilgocią) jak nie wysuszone ciuchy, a nie pleśniami czy grzybami z parownika. kazdy kto robi sprzeglo sciaga skrzynie w e46 to niech sobie zajrzy tam przy okazji i wprowadzi tam jakis izpropanol spray z rurką czy jakis delikatny zmywacz. do udrazniania odplywu stosuje sie izopropanol

PostNapisane: 25 maja 2016, 16:27 
Zacna persona forum

pawelos666 napisał(a):
Samo przewietrzanie w zupełności wystarcza przy sprawnych odpływach,pianka jest mało skutecznym srodkiem podobnie jak choinki zapachowe...wilgoć jest zwykłym procesem...(odkrecajac napoj nie czujemy przecież wilgoci)...i jest w każdym aucie z klima...
pawelos666 napisał(a):
popatrzmy np.na nowe samochody wyposażone w klime.też powstaje tam wilgoć jednak nie czujemy np.stęchlizny która jest początkowym stadium powstawania np.plesni i wszelkiego typu zarazków .itp.-dlaczego?dlatego że cały układ jest czysty...oczywiście w późniejszym czasie korzystanie z odpowiednich srodkow przy dobrej obsłudze przedłuża komfort uzytkowania

PostNapisane: 25 maja 2016, 18:32 
Przyjaciel forum

nie to nie jest przez grzyby tylko przez wilgoc ktora nie odparowuje. pianka crc i inne mocniejsze srodki dzialają. pali skore poparzenia są. w nowych autach wilgoc sie nie zatrzymuje po wylaczeniu klimy. problem sie pojawia po nocy jak zatechnie. nie jak grzyb sie wychoduje na parowniku.

PostNapisane: 26 maja 2016, 15:14 
Zacna persona forum

Duża czesc wilgoci(wody)która powstaje na parowniku jest odprowadzana przez sprawne odpływy,reszte załatwia przewietrzanie ukł biorąc pod uwagę że jest on czysty.Dużo ludzi o tym zapomina do tego z czasem zbiera się coraz więcej zanieczyszczeń tworząc idealna pożywkę dla bakterii.itpJeżeli coś brzydko pachnie śmierdzi,cuchnie to nie jest oznaką czystości tym bardziej stęchlizna(nie proponuje pić stęchniętej wody tłumacząc to zapachem wilgoci)Pianki mają słuzyc do dezynfekcji,odgrzybiania o którym informują wszyscy producenci żeby było śmieszniej są na bazie płynów i nie służą do usuwania wilgoci.
pawelos666 napisał(a):
w nowych autach wilgoc sie nie zatrzymuje po wylaczeniu klimy.
dlaczego?(w starszych jest tak samo)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1