BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problemy z elektryką, brak kontrolek na desce, zwarcie
PostNapisane: 11 kwietnia 2016, 22:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: N42B20
Cześć,
Mam problem i kompletnie nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Szaleje mi elektryka w aucie. Nie mogę określić kiedy tak się dzieje, mogę zarówno jeździć przez tydzień bez żadnych problemów jak i codziennie mieć jakiś problem z samochodem. Występowanie tych problemów jest losowe.

Konkrety: brak funkcjonujących kontrolek kierunkowskazów, świateł długich, przeciwmgielnych na desce rozdzielczej (z zewnątrz wszystkie światła działają bez zarzutu). Nie działające przyciski na kierownicy multifunkcyjnej. Resetujące się co jakiś czas radio, kasowanie się godziny w radiu (na komputerze bodajże zostaje). Nie działa klima (nie słychać pracy sprężarki podczas włączania/wyłączania, brak także wzrostu obrotów silnika podczas jej włączania). Automatycznie po włączeniu zapłonu włącza się podgrzewanie tylnej szyby. Wyświetlacz na komputerze pokładowym, radiu i panelu klimy przygasa (tak jakby świecił na ok. 50% mocy). Nie działa centralny z pilota, mogę zamknąć i otworzyć tylko kluczykiem (brak też sygnalizacji kierunkami przy zamykaniu/otwieraniu). Jeszcze pewnie coś by się znalazło.

Z tego co wywnioskowałem jest to problem z jakąś główną szyną (K-BUS?) pod którą podpięte są wszystkie, wyżej wymienione elementy. Może jakieś zwarcie czy coś? Po wpięciu się INPĄ pod moduł licznika (Kombi) dostaję błąd „Ueberspannung ( U > 16 Volt )”. Dodam też, że jeśli chcę podpiąć się pod jakikolwiek moduł tak jakby podczas tego „zwarcia” to niestety nie udaje mi się to. INPA sypie wtedy FATAL ERRORami i nic więcej nie mogę zrobić.

Zauważyłem też że problem nasila się gdy włączę światła DRL. Rok temu w lato włączyłem DRL i po bezproblemowej jeździe przez kilka tygodni, nagle pojawiły się pierwsze objawy np. nie domykanie się auta z pilota czy też brak mrugnięcia kierunkami podczas zamykania. Problem się nasilał aż do momentu gdy wyłączyłem DRL i zostawiłem auto na noc z odpiętym Aku. Problem ustał, ale nie w 100 procentach. Jakiś tydzień temu włączyłem ponownie DRL i dzisiaj znowu takie przygody.

Co może być przyczyną? Znajomy mechanik robił wielkie oczy z wrażenia gdy opowiadałem mu co się dzieje. Sam nie mam pojęcia o co chodzi, nawet nie wiem gdzie zacząć szukać przyczyny.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problemy z elektryką, brak kontrolek na desce, zwarcie
PostNapisane: 27 maja 2016, 16:44 
Pierwsze kroki

Dzisiaj po prawie 2 miesiącach spokoju, znowu ta sama sytuacja. Auto stało kilka godzin na słońcu, w środku gorąco. Wsiadam do auta, i już przy odpaleniu widzę że coś nie tak bo wyświetlacze przygaszone i skasowała się godzina w komputerze pokładowym. Sprawdzam kierunkowskazy, brak sygnalizacji.

Co to może być?

PostNapisane: 27 maja 2016, 20:57 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Masz błędy związane z przeładowaniem oraz zwarciem linii K-bus(komunikacja większości modułów między sobą oraz licznikiem).

Zacząłbym od problemu z przeładowaniem i ogarnął alternator.
Później szukałbym dalej problemu.

Jest to o tyle problemowe, że jedynym wyjściem, to odłączanie modułów po kolei i sprawdzanie czy problem ustąpi.

W dieslach najczęściej winowajcą takiego problemu było webasto

P.S. fotka z Auchan w Raciborzu? ;)

PostNapisane: 27 maja 2016, 23:25 
Pierwsze kroki

Pomierzyłem napięcia na klemach akumulatora. Gdy mam wyłączony silnik: 13,2V, gdy odpalę silnik i pozostawię na jałowych obrotach: 14V, gdy włączę wszystko co się da (światła, podgrzewanie szyb, klima) napięcie spada do 12,5V, ale po dodaniu gazu powoli rośnie do 14V czyli alternator chyba jest w porządku (?).

Co z tymi modułami, jak się za to zabrać?

PS. Auchan w Gliwicach. ;)

PostNapisane: 28 maja 2016, 08:41 
Specjalista

Jak zaczyna wszystko świrować, masz możliwość połączyć się z licznikiem?
Jeśli jest zwarcie na lini K-bus to z reguły z samym licznikiem da się połączyć, a reszta modułów nie odpowiada.

Musiałbyś uchwycić, co pojawia się najpierw. Przeładowanie czy zwarcie linii K-bus

PostNapisane: 29 maja 2016, 12:51 
Pierwsze kroki

Masz rację. Nie mogę połączyć się INPĄ z żadnym modułem oprócz silnika, DSC i licznika właśnie.

Wyczyściłem błędy i natychmiast wskakuje błąd K-BUS czyli to on pojawia się najpierw i na chwilę obecną ciągle ten błąd jest "aktywny". Dlatego też nic nie działa.

Znalazłem screenshoty błędów które zrobiłem gdy zaczęły pojawiać się problemy w zeszłym roku. Może coś więcej wam powiedzą:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 30 maja 2016, 06:48 
Specjalista

W silniku masz błąd przepływomierza

Niestety, ale takie błędy K-bus to trudne w lokalizacji.
Należy po kolei odłączać moduły i szukać winowajcy.

Możliwe, że sam licznik coś wariuje i generuje zwarcie co jakiś czas.

Na linii K-bus wisi praktycznie większość modułu z wnętrza(GM, LSZ - moduł świateł, czujni deszczu, PDC, Airbag)

Widzę, że w liczniku masz oba błędy o których wspomniałeś. Możliwe, że błąd za wysokiego napięcia blokuje licznik.
Jeśli nie masz skąd podstawić licznika, to może warto poszukać na allegro jakiegoś taniego. Założyć na próbę i dokodować.
Pojeździć jakiś czas i sprawdzić czy problem powraca

PostNapisane: 30 maja 2016, 17:11 
Pierwsze kroki

Chyba udało mi się zlokalizować przyczynę!

Zacząłem poszukiwania od radia i... BINGO. Poprzedni właściciel zamontował zmieniarkę Yatour w schowku, lecz pomimo przykręcenia przewodu do obudowy śrubami postanowił ten przewód jeszcze przykleić. Dlatego też nigdy tego nie odłączałem, bo myślałem że się coś rozpierniczy gdy będę chciał to odłączyć.

Wczoraj zdecydowałem się jednak odłączyć z auta wszystko co się da, odłączyłem więc zmieniarkę i samochodzik ożył. :hurra:
Prawdopodobnie jakieś zwarcie w środku Yatoura się robiło, bo przewód był "zdrowy".

W INPA błędy nie powróciły do tej pory, więc chyba można zamknąć temat. Dzięki za pomoc. :ok:

PostNapisane: 31 maja 2016, 06:35 
Specjalista

To ciekawe, bo Radio oraz zmieniarka komunikują się po I-Bus.
Bliźniacza linia, ale jednak nie jest to to samo

PostNapisane: 31 maja 2016, 13:33 
Pierwsze kroki

Będę monitorował na bieżąco błędy w inpie, gdyby coś się zmieniło to dam znać. Oby nie! ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1