Piszę ponownie po dłużej przerwie.
Problem dalej nie został rozwiązany.Męczę się raz na tydzień,raz na dwa z
ciężkim odpalaniem auta(wraz z falującymi obrotami gdy auto uda się odpalić) lub gaśnięciem auta przy wrzuceniu na luz podczas jazdy lub chwilowym spadaniem obrotów poniżej 750(takie dławienie chwilowe).Już nie mam siły i pomysłów.Wszystko naraz zaczęło się jakieś 3-4 miesiące temu,więc przyczyną jest jakaś jedna usterka.
Ostatnio byłem nawet u jednego fachowca znanego z forum.Co prawda tylko na diagnostyce komputerowej.Ale wynikło z niej że mam silnik w świetnej kondycji.Korekcja na wtryskach jest niemal idealna-wszystkie poniżej +-1.0, przepływka okej,turbo dobrze dmucha,egr nie jest zawalony.Jeździliśmy z 30 minut z podpiętym komputerem.Sprawdziliśmy chyba wszystko.Oczywiście auto wtedy normalnie chodziło.
Każdy mechanik mówi,żebym przyjechał gdy problem się pogorszy,albo mogą wymieniać w ciemno jakieś rzeczy.
Problem występuje rzadko,ale jest strasznie uciążliwy gdy wystąpi.I tutaj jest największy ból,że ciężko trafić z idealną porą aby oddać auto do mechanika,gdyż zazwyczaj stan auta poprawia się po kilku godzinach i wszystko jest okej.Czasami po 15 minutach,więc nawet ciężko zdążyć podjechać do mechanika z awarią

.
Oczywiście na komputerze brak błędów...
Mogę dodać ,że gdy samemu podłaczę auto pod inpe gdy szaleję np na wolnych obrotach.To wskazania na niektórych wtryskach są kosmiczne np.1 cylinder oscyluje między + 4 a +7 inny ma np między 2 a 3 i autem telepie,gdzie gdy z autem jest wszystko okej,korekcję nie przekraczają +1.
Ostatnio zdażyła się nawet taka sytuacja,że auto zgasiłem na chwilę po czym przy próbie odpalenia,kręci,kręci i nie zapala...jakby brak paliwa,gdzie paliwa jest połowa.
Męczyłem się z 2 godziny,próbując pompować paliwo samym zapłonem,kręcąc kluczykiem lecz to nie pomagało.
Auto kamut...Wpadłem wtedy na pomysł,aby odpiąć akumulator na chwilę i podpiąc.I byłem w szoku gdy auto zapaliło od razu :O Po męczarni 2 godzinnej.Co prawda zaczęło falować chwilę,ale później było już okej.
Błagam pomóżcie mi znaleźć usterkę,dać jakieś rady albo numer telefonu do jakiegoś fachowca,który podejmie się kompletnego sprawdzenia stanu silnika itd.Może warto nagrać wszystkie parametry z inpy gdy auto np faluję i nierówno chodzi?Coś to pomoże?