BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 19:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39 2001 522iA] Problem ze skrzynią czy ABS?
PostNapisane: 18 czerwca 2016, 07:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52
Witam,

Mam problem ze skrzynią biegów w BMW e39 model 2001 silnik 2,2l benzyna. Otóż wczoraj wracając do domu, podczas jazdy ok 60km/h skrzynia szarpnęła i przełączyła się w tryb awaryjny. Zaświeciły się kontrolki od ABS oraz żółta zębatka z wykrzyknikiem. Dojechałem ostatnie 3 km do domu, odczekałem kilka chwil i odpaliłem samochód ponownie- ABS dalej się świeci, wykrzyknik zgasł, skrzynia rusza z 1 biegu tak jak trzeba, natomiast przy próbie zmiany na 2 bieg znów przełącza się w tryb awaryjny. I teraz ile razy bym nie odpalał, to dzieje się tak samo.
Znalazłem na forum podobny temat, ale opisana była inna sytuacja i nie zostało to do końca wyjaśnione.
Dodam tylko, że skrzynia do tej pory zmieniała biegi perfekcyjnie, bez najmniejszych szarpnięć- jak nowa.
Nie powiem, trochę jestem zmartwiony tą sytuacją. Czy jest nadzieja, że któryś z czujników ABS tak namieszał? A może centrala ABS? WIem, że była wymieniana przez poprzedniego właściciela.

Z góry dziękuje za odpowiedź,

Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39 2001 522iA] Problem ze skrzynią czy ABS?
PostNapisane: 18 czerwca 2016, 08:07 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
u mnie jak zdechł czujnik abs lewy tył (on podobno pobiera dane o prędkości) to i skrzynia zaczęła świrować, przeciągała biegi, nie chciała zmieniać, w trybie manualnym normalnie, ale na D i S dramat. Po wymianie czujnika na ori używkę problem zniknął. U mnie jeszcze nie działał prędkościomierz i licznik km (czasem po odpaleniu nie wykryło błędu abs i działo normalnie przez kilka km, po czym opadał wskaźnik prędkościomierza, km nie liczyło, przebieg nie rósł, czujnik poziomu paliwa bujał od lewej do prawej)

PostNapisane: 18 czerwca 2016, 08:28 
Pierwsze kroki

Aha, czyli u Ciebie trochę inaczej się to objawiało, bo u mnie w ogóle nie chce zmienić biegu. Przy każdej próbie zmiany od razu przełącza w tryb awaryjny- czy to na Drive czy na tip-tronic.
Oby tylko nie okazało się, że skrzynia do remontu. Pocieszający jest fakt tej kontrolki ABS więc może przy odrobinie szczęścia uniknę ciężkich kosztów. :/

PostNapisane: 18 czerwca 2016, 11:58 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Podstawa to diagnostyka komputerowa.
Skoro świeci ABS, to należy na początek zdiagnozować i wyeliminować błędy w tym układzie. Dopiero później zajmować się skrzynią, jeśli problem będzie nadal występować

PostNapisane: 19 czerwca 2016, 11:53 
Pierwsze kroki

Witam ponownie,

Dzisiaj przeskanowałem Bunie i pokazała następujące błędy:

32- Wyjście sygnału prędkości

149- CAN: ABS/DSC prędkość kół

62 - Podwójny błąd N_AB

321- Czujnik wału rozrządu przy zaworze wydechowym- sygnał nieprawidłowy

- Niewystarczająca wydajność cieplna, czujnik tlenu przed katalizatorem, BANK 2

- Sygnał o prędkości własnej pojazdu

- Czujnik ABS Prawy tył

Po skasowaniu wszystkiego na szczęście skrzynia zmienia prawidłowo tak jak to było wcześniej natomiast po przejechaniu kilometra błędy wróciły.

I teraz rozumiem, że zacząć od czujnika ABS, natomiast co z resztą błędów? Widzę, że chyba będę musiał kupić całą reklamówkę tych czujników. :D

Mógłby ktoś podrzucić jakiś numery części które mam kupić? Jestem totalnie zielony w temacie- mechanik tylko wpadł, przeskanował, wziął kasę i pojechał. Czy jest możliwe powymieniać to samemu czy raczej trzeba jechać do warsztatu? Mieszkam za granicą i raczej to wiąże się ze sporymi kosztami..

Z góry dzięki,

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1