BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 21 czerwca 2025, 10:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] tryb awaryjny skrzyni, błąd oryginalny 39
PostNapisane: 9 listopada 2015, 23:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 323ci
Kod silnika: m52tu
Witam. Panowie szukam od tygodnia w inernetach odpowiedzi na mój problem i prawie nic:/ Mianowicie zapaliła mi sie kontrolka od skrzyni biegów (5hp19) tzn skrzynia przeszła w tryb awaryjny. Ze skrzynią jak i autem nie ma żadnych problemów żadnych objawów czy coś w tym stylu jedyne co to tylko, że tempomat nie działa ale to chyba normalne w trybie awaryjnym. Skrzynia nie szarpie, idealnie zmienia biegi na d na s i na step tronicku. Wszytko działa jak należy. Po odczytaniu błędów w inpie wyskakuje błąd 39 Włącznik światła hamowania lub test przełącznika światła hamowania (dodam że stopy działają). Kupiłem wymieniłem wykasowałem błąd wyłączam zapłon, włączam kontrolki brak myśle sobie alleluja udało się. Wsiadam zapinam bieg jadę i kontrolka sie zapala:/ wiec myślę może coś z czujnikiem nie tak, analogicznie zmieniam na kolejny tzn 3. kasuje jest ok. wciskam hamulec przepinam biegami wskakuje ponownie. Już mi ręce opadają, nie wiem czy mogę jezdzić autem czy też nie, żeby biedy nie narobić. Szukalem, wertowalem, wpadlem na którymś forum na wątek mianowicie ktoś napisał, wpadł w tryb awaryjny kod błedu taki sam czyli 39, zmienił czujnik wraz to samo, a sprawe załatwiła wymiana przełącznika zapłonu, wiec też zmieniłem, ale niestety jest to samo. Czy ktoś kiedyś sie z tym spotkał? jakieś sugestie co gdzie jak szukać? jak sie pozbyć tej kontrolki?? Nie wiem czy może mieć na to jakiś wpływ, ale staram sie jak najkonkretniej opisać sprawę, od jakichś 4 mcy mam założone lampy ledowe z tyłu. (Made in china) Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] tryb awaryjny skrzyni, błąd oryginalny 39
PostNapisane: 11 listopada 2015, 00:33 
Forumowicz

Moje BMW: E36 compact
Kod silnika: m41b18
Ja w mojej co prawda e 34 ale skrzynia 5hp18 miałem podobne problemy i okazało się, że przyczyną były spadki napięcia ładowania. Wtedy wchodziła w tryb awarayjny.

PostNapisane: 11 listopada 2015, 17:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Mam nowy akumulator warty i alternator świeżo po regeneracji, wiec raczej spadku napięc nie ma, ale sprawdzę jutro. Chyba musze auto gdzieś na warsztat wstawić z tym ze u mnie ciężko z automatami i mam duże obawy zostawiać komukolwiek:/

PostNapisane: 11 listopada 2015, 21:36 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Sprawdzałeś w odczytach, czy sterownik skrzyni "widzi" odczyt z czujnika stop?

Należałoby prześledzić schemat do włącznika stop.
Są 2 obwody do czujnika stop.
Jeden do świateł, drugi właśnie do silnika i skrzyni

PostNapisane: 18 czerwca 2016, 17:22 
Poszukaj zanim zapytasz

Niestety błąd nadal jest, jedyne co znalazłem buszując po kablach to znalazłem przerwany kabel między buda a klapa odpowiedzialny za przeciwmgielne i światła wsteczne. Zrobiłem wsteczne działają przeciwmgłowe tak samo, a błąd jak był tak jest:/ juz mi ręce opadają, może jeszcze jakieś sugestie?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1