BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 10:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Dziwne terkotanie, chrobotanie???
PostNapisane: 2 maja 2016, 23:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m62b44
Witam,

Od jakiegoś czasu poszukuje czegoś na ten temat na różnych forach i YT, ale jak na razie bez rezultatu.

A więc od początku E39 540i 96r automat.

Auto posiadam od niecałych 2 miesięcy, więc "poznajemy" się jeszcze cały czas. Od samego początku występuje pewne terkotanie. Dźwięk strasznie się niesie po samochodzie więc trudno jednoznacznie określić skąd się wydobywa. Nie jest zbyt głośny, musi być wyłączone radio itp. Najlepiej pusta droga tak żeby nic nie hałasowało dookoła. Występuje tylko podczas jazy, na postoju cisza. Trzeba przejechać parę km aby się uaktywnił, na zimnym silniku cisza. Najbardziej daje się we znaki tak od 60 do 100km/h. Poniżej tych prędkości nie występuje a powyżej albo nie występuje, albo poprostu zagłusza go hałas silnika, wiatr itp. Nie słychać go przy przyspieszaniu ani hamowaniu, tylko przy jeździe ze stała prędkością. Tak dziwne spostrzeżenie, że im gorszy stan drogi to jakby występowało częściej. Dźwięk jest bardzo nieregularny, raz częściej, raz rzadziej. Nie nasila się, praktycznie zawsze tak samo hałasuje...
Kilka dni temu został wymieniona podpora wału i przegub wału (stukało niemiłosiernie przy zmianie biegów, zwłaszcza z D na R i na odwrót.

Nie wiem może ktoś przerabiał coś podobnego??? Bo nie mam zamiaru wymieniać całego samochodu, część po części a kończą mi się już pomysły...

Dorzucam linka na YT z nagraniem tego dźwięku...

https://www.youtube.com/watch?v=063Xqj8keY4

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Dziwne terkotanie, chrobotanie???
PostNapisane: 5 maja 2016, 18:53 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
U mnie podobny dźwięk wydaje startujący wiatrak elektryczny chłodnicy. Tyle, że ledwo to słychać na postoju, raczej tylko będąc na zewnątrz auta. Ale u Ciebie sporo byłoby tych startów, a usłyszeć je przy 100km/h, to nie wiem, czy to dobry trop.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 6 maja 2016, 14:57 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Usiłowałem się wsłuchać w ten dźwięk ale na laptopie w pracy jest to trudne ;)
Mi to przypomina dźwięk który był w mojej e39 gdy ułamała się końcówka tylniej spreżyny i tarła o osłonę amortyzatora.
Dopiero jak podniosłem auto przy zmianie opon to się zagadka wyjaśniła, a Pan diagnosta rozkładał ręce że tu wszystko jest ok :]

PostNapisane: 23 czerwca 2016, 21:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m62b44
Temat do zamknięcia, dźwięk pochodził z kończącego powoli swój żywot konwertera skrzyni automatycznej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1