BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 20:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46]wymiana silnika N42
PostNapisane: 26 kwietnia 2014, 08:42 
Pierwsze kroki

Leo co rozumiesz przez wyciągnięcie kasety z łańcuchem? Jak sprawdzić jego rozciągnięcie?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 kwietnia 2014, 08:46 
Specjalista

Moje BMW: e46 330Ci turbo
Kod silnika: m54b30t
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112765&start=80
łancuch jest w takiej kasecie ślizgowej wkładany do silnika, trzeba to wyjąć i porównać z nowym łańcuchem

Polub nas na FB BMWexpert Motorsport

Odbudowa silników KLIK

PostNapisane: 27 kwietnia 2014, 00:58 
Forumowicz

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M52 B25 TU
Garaż: [URL=http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_][IMG]http://images68.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/394/c2ca9fa668c32045med.jpg[/IMG][/URL]
mile_end napisał(a):
Nie no co ty n42 sprawne?
Chyba miałeś rację :padam:
Panowie, chyba mogę powiedzieć że temat ogarnięty. Ustawiłem rozrząd na blokadach i jest OK , wszystkie błędy zniknęły, silnik chodzi jak należy. :cwaniak:
Wielkie Dzięki Wszystkim za porady i uwagi.
Pozdrawiam

PostNapisane: 28 kwietnia 2014, 15:57 
Pierwsze kroki

Jakie koszty?

PostNapisane: 7 sierpnia 2016, 21:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: n42b18a
Witam, Panowie potrzebuję porady, znajomy namówił mnie na wyjazd po auto za granicę i ze świadomością kupiłem bmw e46 316 ti z uszczelką głowicy do wymiany (woda w oleju) ale nie świadomością że to nie takie łatwe w tym silniku. Przed oddaniem auta do mechanika, auto normalnie zapalało, cicho pracowało itd tylko woda w oleju, po odebraniu zaczęło się ... auto nie odpala za pierwszym razem - trzeba sporo pokręcić aby odpaliło ponieważ ,,podwiesza zawory''. Po odpaleniu, nie równo pracuje, zgaśnie i trzeba znowu kręcić. Po rozgrzaniu zapala normalnie natomiast słychać stukanie od 2 tys obrotów, wg znajomego z głowicy a nie panewki. Podczas jazdy zdarza się że zgaśnie i samo zapali. Zrezygnowałem z usługi tego ,,mechanika'' który robił uszczelkę ponieważ miałem dość kłamstw i czekania na to auto a zaufany mechanik mówi że nigdy przy takim aucie nie robił i może tylko silnik wymienić bo naprawy tego się nie podejmuje a nie znam nikogo w okolicy kto mógłby pomóc. I pytanie do znawców tego auta, czy wg Was ten silnik jest do uratowania ? czy faktycznie szukać nowego silnika i czy musi być o identycznym kodzie tj N42B18A czy może być o innym kodzie ale 1.8 ? Przepraszam za takie wypracowanie ale sam nie wiem co robić :(

PostNapisane: 7 sierpnia 2016, 21:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Jeśli bym szedł w swap motoru to brałbym już bezproblemowe R6 ;) ;)

PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 13:50 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Skąd jesteś? Czy do uratowania to będzie wiedział dopiero mechanik po rozebraniu.

PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 15:47 
Poszukaj zanim zapytasz

swapu nie będę robił już nie chcę jeszcze większych kosztów, jestem ze świętokrzyskiego (okolice Pińczowa-Jędrzejowa) ale też często jestem w Krakowie

PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 16:47 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
robinhood10 napisał(a):
swapu nie będę robił już nie chcę jeszcze większych kosztów

To zrób kompletny remont u znającego temat mechanika żebyś się nie bujał z problemem ponownie kilka km po remoncie ;)

PostNapisane: 8 sierpnia 2016, 19:20 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
robinhood10 napisał(a):
(...) jestem ze świętokrzyskiego (okolice Pińczowa-Jędrzejowa) ale też często jestem w Krakowie

Nie znam tam dobrych mechaników ale rozejrzyj się. Można przyjść, popatrzeć. U dobrych jest ruch, nie ma reklamacji, a jeżeli leżą na warsztacie głowice czy bloki silników to przynajmniej wiadomo że silnikami się zajmują. Valvetronik jest skomplikowany i drogi ale to nie armagedon - są mechanicy, którzy to ogarniają i przywracają te silniki do życia.

Teraz odnośnie opłacalności - E46 wychodząc z fabryki kosztowało tyle, że można dom postawić. Teraz za 15 tys. zł można kupić zadbany egzemplarz nie koniecznie z początku produkcji, za 10 tys. zł można mieć nieco zużyty, starszy egzemplarz, może trochę golas. A nawet za mniej idzie kupić w stanie nadającym się do dalszych inwestycji. W porównaniu z ceną zakupu kilka tys. zł na przywrócenie silnika to dużo, ale jeśli wziąć pod uwagę walory użytkowe samochodu (po pół roku użytkowania, mimo problemów, mogę powiedzieć - te samochody mają duszę), to czy nie warto zainwestować?

PostNapisane: 9 sierpnia 2016, 11:03 
Poszukaj zanim zapytasz

rozmawiałem z chłopakiem, opisałem sprawę telefonicznie i mówi że skoro przed wymianą uszczelki było ok a po wymianie są problemy to jest coś źle złożone i zna temat valvetronica. Umówiony jestem na wizytę w przyszłym tygodniu bo w tym nie da rady, dam znać co i jak poszło. Dziękuję za porady.

PostNapisane: 9 września 2016, 21:15 
Poszukaj zanim zapytasz

Panowie, problem rozwiązany. Podwieszanie zaworów było spowodowane dużym ciśnieniem oleju, duże ciśnienie robiło się ponieważ kawałki napinacza uszkodziły smok i pompę oleju, a stukanie to jednak panewki. Po wymianie auto śmiga aż miło. Dziękuję za podpowiedzi, pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1