BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 23:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] dziwne stuki.
PostNapisane: 15 sierpnia 2016, 17:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 Coupe
Kod silnika: M43B16
Witam, mam pewien problem, mianowicie w moim e46 320d 2003rok sedan, od wczoraj dzieją się bardzo dziwne rzeczy. Jadąc prostą asfaltową drogą z prędkościa ok 50km/h nagle jakby coś się urwało i zaczęło szorować po asfalcie, zatrzymałem się, zajrzałem pod spód ale nic tam nie wisiało i na pewno nic nie odpadło. Ruszam dalej jest wszystko okej, po przejechaniu ok 20km znowu to samo i znowu na prostej drodze przy małej prędkości, dźwięk identyczny do tego jakbym najechał na jakiś wielki kamień, po chwili ruszam dalej i jest wszystko ok. Dojechałem do domu, dzisiaj wyjeżdżam i po przejechaniu paru kilometrów znowu to samo, jakbym najechał na wielki kamień, albo rura wydechowa szorowała po asfalcie. Co to może być, samochód zostawiłem u rodziców na wsi, dopiero w piątek będe miał okazje zaciągnąć do mechanika, przyglądałem się, ale pod autem wszystko wygląda tak jak powinno wyglądać. Aaaa i jeszcze zauważyłem dziwne szumienie które dochodzi gdzieś jakby pod przednią deską rozdzielczą, nasila się gdy jadę z większą prędkością.

P.S. A zapomniałem dodać że dzień wcześniej polerowałem końcówkę wydechu , lecz cały wydech wydawał mi się bez luzów, i po tym zabiegu przejechałem ok 200km i wszystko było ok

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] dziwne stuki.
PostNapisane: 15 sierpnia 2016, 18:48 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d sedan 04'
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=152743
U mnie podobne objawy były gdy rozleciały mi się szczęki hamulca ręcznego, sprawdź czy trzyma na oba koła

PostNapisane: 15 sierpnia 2016, 19:50 
Pierwsze kroki

Dzięki za odpowiedź. bardzo możliwe, nie mam teraz jak sprawdzić, bo auto stoi 100km od domu, ale wlasnie szczeki niby mam wymienione ok rok temu, lecz mialem bardzo slaby ten chamulec ręczny. a możesz mi napisac jeszcze czy w Twoim przypadku te odgłosy, trzaski, były bardzo glośne??

PostNapisane: 15 sierpnia 2016, 22:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
kolego szczeki to jedno ale mogły się powyrywać gniazda w tarczach kotwicznych do których się mocuje szczeki i one teraz latają samopas.

Jak ręczny jest słaby to trzeba podciągnąć ręczny taką regulacja pomiędzy szczekami.

Wykraczesz jedna szpilkę i musisz ustawić bęben w określonej pozycji, wsadzasz śrubokręt i góra duł kręcisz zębatką.

PostNapisane: 16 sierpnia 2016, 06:06 
Pierwsze kroki

raczej bym obstawiał ten hamulec ręczny, normalne hamulce działają bez zarzutu, zresztą są nowe tarcze i klocki od ok 10tys km, i wszystko jest bez jakichkolwiek niepokojących rzeczy. Jedynie od kiedy kupiłem samochód ten ręczny jest dość słaby, a też wiem że szczęki były w nim robione ok pol roku temu. Bałem się strasznie że to coś z przeniesieniem napędu jest coś nie tak, ale jak narazie wszystko mi pasuje do tego ręcznego. w weekend samochód ląduje u dobrego mechanika, i tak miał tam trafić na zmiane oleju i filtrów.

PostNapisane: 16 sierpnia 2016, 11:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d sedan 04'
Kod silnika: M47N
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=152743
mmaciekdd napisał(a):
Dzięki za odpowiedź. bardzo możliwe, nie mam teraz jak sprawdzić, bo auto stoi 100km od domu, ale wlasnie szczeki niby mam wymienione ok rok temu, lecz mialem bardzo slaby ten chamulec ręczny. a możesz mi napisac jeszcze czy w Twoim przypadku te odgłosy, trzaski, były bardzo glośne??

Głośne, czasami coś w stylu dźwięku kamienia uderzającego w nadkole, czasem metaliczne tarcie. Nieraz co paręset metrów tak się działo, a czasami parędziesiąt kilometrów bez żadnego odgłosu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1