BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 23:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 318i problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 16 sierpnia 2016, 23:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47 D20 (204D4)
Witam witam wszystkich forumowiczów !

Mam dość powaważny problem z układem chłodzenia w mojej e46 318i +LPG , mianowicie kupilem ją z 2 tyg temu od pewnego faceta który zapewniał mnie ze jest do wymiany korek od wlewu płynu chłodniczego i że powinienem kupić go w autoryzowanym serwisie BMW a jego koszt powinien wynosic okolo 70zł aczkolwiek kupilem sobie korek w zwyklym sklepie gdzie zamówili mi korek niby do e46(oznaczenia byly takie same jak w tym ktory byl lecz i on nie mial znaku bmw ) ale problem dalej wystepuje a chodzi o to że podczas jazdy robi sie tak cholerne cisnienie w zbiorniku ze gdy nawet auto po przejechaniu lekka jazda okolo 30km na dzien kolejny (okolo 12-14 godzin później ) gdy otwieram korek cisnienie jest tak cholerne ze gdy odkrece to wypiernicza mi caly plyn tak samo jest z ta srubka obok wlewu ze gdy proboje odpowietrzyc to wypiernicza mi plyn , jestem w szoku z powodu bo jak kazdy na moim miejscu pewnie by pomyslal ze jest to termostat ewentalnie uszczelka pod glowica(facet niby zapewnial mnie ze tamte rzeczy byly zrobione lecz faktury na to nie miał wiec mogly to byc puste slowa ) ale mysle ze to nie moze byc to gdyż ani nie gotuje mi plynu ani nie ma spatku na mocy auto smiga normalnie temeratura podczas jazdy trzyma sie normalnie na srodku jak byc powinna sprawdzalem takze czy plyn chlodniczy nie dostaje sie do oleju co sugerowalo by jednak na uszczelke ale go tam nie ma poziom oleju pozostaje niezmienny oraz nienaruszony ,
Jest to o tyle dziwna sprawa ze ani razu mi jej nie zagotowalo nawet przy ostrej jezdzie , czyli jak dla mnie jakiś problem z obiegiem bo jakiś musi byc skoro go nie gotuje , chlodzenie byc musi tylko dlaczego robi sie tak duze cisnienie ze nawet na drugi dzien jest w stanie wywalic plyn ? mam nadzieje ze opisalem sprawe w miare logicznie bo kazdemu komu o tym mowilem musialem tlumaczyc po kilkakroć i odpowiedz byla jedna ze zachcialo mi sie BMW to mam .Bardzo prosze o rade bo sam nie wiem juz co zrobic kazdy mowi co innego a jasnej odpowiedzi nikt nie daje , w razie jakich kolwiek pytan prosze kierowac pod post
czekam i dziekuje na w miare sprawna odpowiedz bo chce cieszyc sie z jazdy moja e46 lecz nie moge ;/

pozdrawiam Dejv !

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 318i problem z układem chłodzenia
PostNapisane: 17 sierpnia 2016, 07:20 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158221
Cześć,

Współczuje problemu po zakupie auta na dzieńdobry no ale skoro już się z tym borykasz to wpierw sprawdź czy po rozgrzaniu silnika masz oba grube węże wychodzące z chłodnicy gorące by upewnić się, że układ jest prawidłowo odpowietrzony. Oba węże powinny być gorące.

Poza tym to, że nie widać śladów oleju w wodzie nie oznacza jeszzcze 100%-owej pewności, że uszczelka/głowica sa ok.

Ale wpierw sprawdź te węże by wykluczyć kwestię źle odpowietrzonego układu.

Było: '91 E34 535i
Jest: '01 E46 330ci TITANSILBER METALLIC (354) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158221

PostNapisane: 17 sierpnia 2016, 11:13 
Forumowicz

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52B30
Tak jak kolega wyżej napisał, najpierw odpowietrz porządnie cały układ, jak nie pomoże to test na CO2 będzie trzeba zrobić.

PostNapisane: 17 sierpnia 2016, 11:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E90 318i 143 PS
Kod silnika: N43B20(U0)
Ja Ci co prawda nie pomogę rozwiązać samego problemu, natomiast dam małą radę, bo mam ten sam silnik: mi mój zaufany mechanik doradził zmienić oryginalny korek (który puszcza jakoś przy około 2.2 bar, oznaczenie 220) na korek który puszcza przy 1.4 bar, oznaczenie 140.
Koszt: 70 zł w czerwcu 2012 roku.
Dlaczego: ponieważ jeśli zajdzie niebezpieczna sytuacja taka jak właśnie teraz ma miejsce u Ciebie, to ten korek odstrzeli szybciej. Stracisz trochę płynu i kasę na korek, razem może 100 zł. Natomiast jak Ci rozsadzi chłodnicę to masz 500 zł lekko.

PostNapisane: 17 sierpnia 2016, 11:46 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158221
Korek lepiej mieć oryginalny, który przepuszcza przy odpowiednim ciśnieniu. Oszczędzność 50 czy 100 zł w przypadku zagotowania silnika może się okazać niczym w zestawieniu późniejszych kosztów.

Było: '91 E34 535i
Jest: '01 E46 330ci TITANSILBER METALLIC (354) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=158221

PostNapisane: 18 sierpnia 2016, 19:48 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
przerabialem kiedys identyczny temat i sprawcą był uszkodzony termostat, proponuje zatem przyjrzec się jemu i porządnie odpowietrzyc auto

PostNapisane: 18 sierpnia 2016, 21:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: F82 M4 COMP/E91/F20
Kod silnika: S55B30/N47/N47
Garaż: M4 F82 Competition MINERAL GREY
E91 LCI 320d SAPPHIRE BLACK
F20 116D ALPIN WEISS
Było:
E36 318i MONTREALBLAU
E39 530i TITANSILBER
E92 335i SCHWARZ BLACK
E60 530D SCHWARZ BLACK
E92 335i TITANSILBER http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=168888
E87 120d SCHWARZ BLACK
E92 M3 viewtopic.php?f=89&t=171245
Ja mam trochę przygód z układem chłodzenia za sobą z tym motorem :kwasny: Mogę poradzić :
1:Po pierwsze porządnie odpowietrzyć i patrzeć czy układ sam się nie zapowietrza (jak zapowietrza to punkt 4)
2:Obserwować jak bardzo rośnie ciśnienie w układzie ,u mnie nie było żadnych objawów UPG oprócz bardzo wysokiego ciśnienia no i tego ,że non stop delikatnie się zapowietrzał przez co woda szła pod korek ,korek przez to nie upuszczał i węże były twarde jak kamień ....
3:Termostat ,czasami przez niego są niesamowite jaja .....
4:Test Co2 jest ostatecznością ,nie chcę być złym prorokiem ale obstawiałbym przy tych objawach UPG lub samą głowice ...Mam nadzieje ,że się mylę :/

Powodzenia kolego ;) Trzymam kciuki :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1