BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 13:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E61] 530i N53 check engine rzuca silnikiem na zimnym
PostNapisane: 5 września 2016, 20:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 LCI
Kod silnika: N53
Garaż: moje byłe E61 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=92652
Witam,

od około dwóch tygodni męczę się z pewną uciążliwą usterką. Pacjentem jest BMW E61 530i N53 2007r. Rano po cało nocnym postoju lub po dłuższym okresie kiedy silnik zupełnie wystygnie. Odpalam samochód i przez powiedzmy około 10s jest ok pracuje normalnie ale później zaczynają spadać obroty i silnik zachowuje się jakby zaczynał się dławić bardzo wibruje i stuka jakby za chwile chciał wyskoczyć z samochodu. Objawy takie występują do momentu rozgrzania silnika lub jeśli dodam gazu i obroty wejdą powyżej około 2tys to także ustają. Po podpięciu kompa wyskoczyło kilka błędów miedzy innymi błąd sterownika silnika DME oraz misfire 4 i 6 cylindra, bład vanosa, większość błędów nie powraca po skasowaniu oprócz misfire 4 i 6 cylindra oraz sondy lambda. Rzeczy które już zostały sprawdzone to:
świece (wymienione na nowe),
cewki (jedna wymieniona na nową reszta ok),
wtryski zamieniane miejscami (błedy zostają cały czas na tych samych cylindrach, czyli wtryski ok).
Sprawdzony rozrząd na blokadzie, brak luzu na łańcuchu (jedynie co troche dziwne, po chyba 4 obrocie na chwile zluzował się łańcuch).
Sterownik silnika sprawdzony na stole wszystko ok jak prosto z fabryki , brak śladów wody wilgoci itp.
Sprawdzone połączenia elektryczne ze sterownika do cewek wtryskiwaczy itp.
Sprawdzone czy nie ma jakiś przedmuchów czy nie łapie jakiegoś lewego powietrza - jest ok
Jutro zostanie sprawdzona kompresja.

Może ktoś miał już styczność z podobną usterką lub ma jakiś pomysł z której strony to ugryźć?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E61] 530i N53 check engine rzuca silnikiem na zimnym
PostNapisane: 6 września 2016, 18:34 
Pierwsze kroki

Kompresja sprawdzona jest ok, jedynie jak jest zimny to na 2 cylindrach przez chwile jest trochę niższa.
A co najdziwniejsze poznikały wszystkie błędy :zdziwko:

PostNapisane: 6 września 2016, 23:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: C400 4matic
Bluecrush, sprawdz NOX.Benzynowe silniki z serii N maja z tym problemy.

PostNapisane: 8 września 2016, 11:59 
Pierwsze kroki

BAWARA napisał(a):
Bluecrush, sprawdz NOX.Benzynowe silniki z serii N maja z tym problemy.

Sprawdzony niby wszystko ok na obecna chwile chodzi niby ok bledow jakich kolwiek brak. Dla odmiany wypada mu czasami zapłon na 3, 4 biegu przy około 60km/h.
Zrobiła się z tego samochodu na obecną chwilę mega zagadka :szok:

PostNapisane: 8 września 2016, 20:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Cewki też lubią padać w tych silnikach.

PostNapisane: 14 września 2016, 22:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 330XI
Kod silnika: N52B30
Przerabiałem, i tak skończy się na wymianie wtrysków :( Przynajmniej trzech z drugiego banku. Jeśli chodzi o błędy vanosa, to w wolnej chwili możesz spróbować przeczyścić solenoidy. Good Luck.

PostNapisane: 15 września 2016, 07:59 
Pierwsze kroki

Walki ciąg dalszy, zaczęły wyskakiwać błędy NOX. Sonda wymieniona na nową. Po wymianie samochód zdecydowanie lepiej wkręca się na obroty i lepiej przyśpiesza, ale wibracje na zimnym silniku nadal pozostały. Co dziwniejsze czasami się zdarza że nie działa jeden wtrysk (silnik nie równo pracuje nie ma mocy itp.) ale nie jest to ten sam raz był na 6 cylindrze i raz na 1. :mad: :wsciekly: :mur: :dobani:

PostNapisane: 17 listopada 2016, 21:53 
Pierwsze kroki

Witam

themacgregr napisał(a):
Przerabiałem, i tak skończy się na wymianie wtrysków :( Przynajmniej trzech z drugiego banku. Jeśli chodzi o błędy vanosa, to w wolnej chwili możesz spróbować przeczyścić solenoidy. Good Luck.

Widzisz kolego zmyliły mnie korekty wtrysków na kompie które mieściły się w normie a twój trop był dobry.

Problem rozwiązany już jakiś czas temu, ale dopiero teraz znalazłem chwilę żeby napisać, może komuś się to przyda bo z tego co szukałem i czytałem to nie tylko ja miałem takie problemy.
Sprawa wygląda następująco po odwiedzeniu kilku różnych serwisów które albo nieudolnie próbowały rozwiązać problem albo w ogóle bały się dotknąć czegokolwiek udało mi się znaleźć serwis we Wrocławiu (na priv mogę podać o który chodzi żeby nie robić reklamy). Problemem okazały się 3 wtryskiwacze na cylindrach 4,5,6 mimo że korekty na kompie wyglądały całkiem przyzwoicie. Za nim do tego doszli chcieli sprawdzić czy przypadkiem nic niepokojącego nie dzieje się w silniku więc propozycja aby wykręcić świece i zajrzeć endoskopem do cylindrów. Okazało się że po cało nocnym postoju cylindry były zalane paliwem w wyniku czego przy rozruchu po długim postoju silnik dostawał strasznych wibracji dopóki nie przepalił tego paliwa. Wymienione zostały 3 wtryskiwacze i wszystko gra.
Dodam że w kilku innych serwisach chcieli mi już zwalać głowicę, wymieniać sterownik silnika a najlepiej szukać nowego silnika a koszta wiadomo $$$$$$$

Mam nadzieję że komuś się to przyda jeśli znajdzie się w podobnej sytuacji.

Pozdrawiam

PostNapisane: 29 listopada 2016, 19:07 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e90
Kod silnika: N46B20
Bardzo fajnie, że nie zapomniałeś opisać co tak naprawdę było przyczyną usterki bo niestety wiele osób (nie tylko na tym forum) zapoda temat, wszyscy starają sie pomóc a jak temat sie wyjaśni to juz mało kto o tym napisze dla potomnych. To są usterki z serii "trudnych"... Sam kiedyś miałem problem, nikt nie chciał sie podjąć naprawy bo nie mozna było postawić diagnozy. Spece, którzy mieli być "fachowcami" zalecili zmianę silnika :zalamany: w wystarczyło wymienić uszczelniacze na zaworach :/
Pozdrawiam.

PostNapisane: 9 stycznia 2025, 18:20 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E60
Panowie wiem, że temat stary jak Sama Marka. Ale potrzebuje wsparcia, narzeczona kupiła E60 z silnikiem N53 z 2007 R 140KW bez żadnej konsultacji ze mną czy wcześniejszego przygotowani. No i oczywiście coś stuka w silniku
Ale ona nie słyszała :cenzura:. Nagrałem filmik na YT https://youtube.com/shorts/mP4l95IlQQw? ... FwvL73BlSc
Nie znam się zbytnio na mechanice pojazdów ale jeśli to możliwe chciałbym się dowiedzieć jak głęboko muszę sięgnąć do kieszeni tym razem aby zapobiec tragedii

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1