BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Rozrusznik
PostNapisane: 30 września 2016, 19:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50b20
Witam, kolejny temat :mur:
Pewnego dnia po dosłownie 10 minutach "latania bokiem" rozrusznik zaczął swirowac, gdy odpalam auto zimne zazwyczaj rano kręci normalnie 9 razy na 10 srednio, później kręci i popuszcza, słuchać jak kręci , ale napewno nie walem, kilka razy sekundowego kręcenia znów słychać jak załapuje i odpala normalnie, ostatnim razem miałem tak, że auto nie chciało mi odpalić, ale przez około 5 minut oczywiście nie ciągłego odpalania, kręcił normalnie, padł bendix, czy może coś się poluzowalo , dostęp do rozrusznika jednak nie jest operacja przydrozna, więc chciałbym się do informować, jak się za to zabrać i czy to wina po stronie mechanicznej, czy elektronicznej, słyszałem też o takim czymś, że mógł się poladowac i to tak wpływa na niego, ale jakoś nie sądzę, ktoś się spotkał z taką przypadłościa?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Rozrusznik
PostNapisane: 1 października 2016, 16:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5
Kod silnika: Było m43m50m52n62
mialem to samo dwa razy zimny krecil cieply nie, okazalo sie ze sie szczotki skonczyly wiec rozruch inny i kreci bez problemu,,,ale mialem tez przypadek ze mialem luzna mase silnika i tez nie krecil...rozruszniki od 1.6 tez pasuja a taki kupisz za 3 dychy...

PostNapisane: 1 października 2016, 17:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
pawelp napisał(a):
mialem to samo dwa razy zimny krecil cieply nie, okazalo sie ze sie szczotki skonczyly wiec rozruch inny i kreci bez problemu,,,ale mialem tez przypadek ze mialem luzna mase silnika i tez nie krecil...rozruszniki od 1.6 tez pasuja a taki kupisz za 3 dychy...

Czytaj ze zrozumieniem, kolega wyraźnie napisał, że rozrusznik się kręci, ale nie obraca silnikiem, więc co tu szczotki mają do tego?

Kolego masz uszkodzony bendiks w rozruszniku, ew. bieżnie w przekładni, które też czasem padają bo są plastikowe. Koniec kropka.

Kupowanie używanego rozrusznika to głupota, kupisz taki sam stary szmelc, który zaraz padnie. Bendiks do boscha oryginał ok 50zł + szczotko trzymacz oryginał ok 35zł, więc o czym tu rozmowa? tym bardziej, że w e36 nie jest chop siup wyjąć rozrusznik.

PostNapisane: 1 października 2016, 19:09 
Zacna persona forum

no faktycznie nie zrozumialem..........

PostNapisane: 1 października 2016, 19:12 
Zacna persona forum

powiedz co musisz w takim razie rozebrac zeby wyjac rozrusznik ?

PostNapisane: 2 października 2016, 09:47 
Zacna persona forum

pawelp napisał(a):
powiedz co musisz w takim razie rozebrac zeby wyjac rozrusznik ?

Jeśli dostaniesz się do górnej śruby bez odkręcenia poduszki skrzyni i odchylenia napędu w dół to jesteś mistrzem, albo masz cztery łokcie w ręce....bo ja innej możliwości nie widzę. Bez kanału ciężko to wykonać, tym bardziej, że są tam torxy, które łatwo obrobić, a często gęsto są b. mocno dokręcone.

PostNapisane: 2 października 2016, 15:26 
Zacna persona forum

nie dawno wymienialem rozruznik i nic nie trzeba odchylec rozbierac itd tym bardziej rozruszniki w r6 nie maja nakretek tylko gwint do srub jest w rozruszniku wiec wystarczy odkrecic kable i przedluzka x2 i z kanalu torx chyba 12 lub 14 nie pamietam takze nic nie trzeba rozbierac....

PostNapisane: 2 października 2016, 15:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
pawelp napisał(a):
tym bardziej rozruszniki w r6 nie maja nakretek tylko gwint do śrub jest w rozruszniku
Tobie się widocznie trafiło ale większość r6 ma w głowicy rozrusznika otwory przelotowe i nakrętki są konieczne. Druga sprawa to chyba nie trafiłeś na mocno zapieczony kołek ustalający rozrusznik w dzwonie skrzyni.

PostNapisane: 2 października 2016, 16:20 
Zacna persona forum

moze,,,ori mialem z gwintem ale zalozylem od m43 i nakretki faktycznie potrzebne mi byly

PostNapisane: 2 października 2016, 18:44 
Zacna persona forum

pawelp napisał(a):
nie dawno wymienialem rozruznik i nic nie trzeba odchylec rozbierac itd tym bardziej rozruszniki w r6 nie maja nakretek tylko gwint do srub jest w rozruszniku wiec wystarczy odkrecic kable i przedluzka x2 i z kanalu torx chyba 12 lub 14 nie pamietam takze nic nie trzeba rozbierac....

To ja nie wiem co Ty masz z tą ręką, że tam podszedłeś. Ja mam gibką łapę, ale ręki mi się tam za cholere nie udało upchnąć...śrubę pod palcami wyczuwałem, ale klucza nie mogłem nałożyc, bo zwyczajnie nie ma tam na to miesca. Z przedłużkami też próbowałem, nic nie wchodzi między skrzynię a podłogę.

PostNapisane: 2 października 2016, 20:56 
Forumowicz

Moje BMW: E38 & E36
Kod silnika: 2x M62B44
Garaż: E38 740iA 1997
E36 344i 1992

Było: E36 328iA 1994
Jak robiłem skrzynie i był problem z rozrusznikiem to mechanik wyjął rozrusznik od góry. Zdjął tylko gumę dolotu z przepławką.

PostNapisane: 2 października 2016, 21:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 36 316i
Kod silnika: M43
Witam, ja do samego odkręcenia nic nie musiałem demontować, z kanału od strony skrzyni długa przedłużka z przegubem i jedziesz chyba że masz wielkie łapy to może być problem dostać się do 2 śruby, przy wyjęciu miałem problem ze zdjęciem z bolca ustalającego ale 2 uderzenia drewnianym kołkiem i puścił.natomiast żeby go wyjąć zupełnie to najlepiej zdemontować bagnet oleju bo się tam z nim trudno obrócić

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1