BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 17:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [f30] prosty interfejs i program na pc
PostNapisane: 19 października 2016, 13:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: f30 ED
Witam, jestem świeżym posiadaczem BMW f30, i chcialbym tak jak w poprzednim fordzie móc zdiagnozowac samochod samemu. Pozostał mi kabel elm327, z przelacznikiem cam. Czy da rade tym kablem cos zdzialac przy f30?
Ponadto, chcę poprawic dzialanie czujnika deszczu. Doczytalem, ze potrzebna by byla inicjalizacja sensora. Rozumiem, ze ten interfejs/kabel jest "za slaby" do tego, czy moze sie myle?
Co potrzebuje, zeby wykonac taka inicjalizacje (jaki interfejs, jaki program - najprostszy z mozliwych)? Mieszkam w Szkocji, i wizyta w serwisie na diagnostyke kosztowac bedzie wiecej niz taki kabel, wiec warto samemu sie pobawic..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [f30] prosty interfejs i program na pc
PostNapisane: 19 października 2016, 19:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Ja przy F10 wszystko robię za pomocą aplikacji na telefon "Carly for BMW", fakt że troszkę kosztuje + trzeba dokupić oryginalny adapter, dla androida bluetooth a dla IOS Wifi ale odczyty błędów, kasowanie, kodowanie i wiele innych ciekawych funkcji robi się bardzo prosto i zawsze ma się telefon przy sobie. Jeśli chcesz wiedzieć co można kodować to na oficjalnej stronie aplikacji jest lista. http://www.mycarly.com/product/bmw-app/

Ps. Na pewno jest możliwość zamiany parametrów czujnika deszczu.

PostNapisane: 20 października 2016, 00:55 
Pierwsze kroki

Tak sobie patze, i rzeczywiście najtanuej nie jest. 40€ za kabel plus 40£ za apke. Znasz może jakis tanszy odpowiednik ichniejszego kabla do serii F?
Jak wspomniałem wczesniej, mam kabel elm327, sam go modyfikowalem (dorabialm przelacznik), i myslalem ze dalo by rade go wykorzystac, jest na usb. Ale jesli to prawda co piszą, ile to funkcji nie ma, to moze byc warta uwagi inwestycja.
Ktos moze ma jeszcze jakies doświadczenie z interfejsami do serii F?

PostNapisane: 20 października 2016, 11:15 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Poczytaj na temat programów ISTA oraz Inpa, a także o kablu ENET.

Wykonanie tego kabla to kwestia wtyku obd, kabla LAN oraz rezystora

PostNapisane: 31 października 2016, 13:22 
Pierwsze kroki

Poszukalem nieco. Whglada na to, ze potrzebowal bym programu esys, i kabla enet, lub apke Carly z odpowiednim adapterem (ponoc na iphone lepiej to dziala). Esys jest dosc skomplikowany, a carly potrafi uwalic dany sterownik.. Mam jakis kabel elm 327, ale to raczej do podgladu/ksaowania niewielu bledow, o ile sie wogule polaczy.

PostNapisane: 31 października 2016, 14:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Elm polaczy sie jedynie z silnikiem i to w kazdym samochodzie w standardzie obd2, i do niego jest program scanmaster elm czy cos takiego. Elm nie bedzie dzialac z inpa poniewaz nie jest instalowany jako port com. Do serii f kabel enet lub icom

PostNapisane: 31 października 2016, 15:31 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Jeśli jesteś amatorem i potrzebujesz łatwego zestawu to bierz carly for bmw. Ps podaj mi link gdzie są informacje że lepiej chodzi na iphonach bo od jakiś 5 lat jak nie więcej jak siedzę od początku powstania tego programu to zawsze lepiej się spisywały wersje na androida , zwłaszcza że przy androidzie masz możliwość wykorzystania usb-otg. W tym przypadku z tego co zauważyłem to lepiej=popularniejsze rozwiązanie głównie z racji usb-otg.
Jak chcesz coś więcej jak kodowanie diagnoza live data , to ista na enet i tyle.
picia9669, nie prawda kiedyś na jednej wersji carly łączyłem się z e60 elm327 i wszystko chodziło, obecnie nie ma opcji jej instalacji z racji problemów z uzyskaniem licencji. Po za tym w lexusie na elm327 mam abs trc , tmps , silnik , poduchy itd. Także informacje wyssane z palca. INPA może chodzić bezprzewodowo, ale wymagana jest przeróbka kabla. W dziale DIY wrzuciłem kiedyś opis.

PostNapisane: 31 października 2016, 20:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Co d elma to nie wyssane z palca tylko w takim razie zalezy od programu, czesto z elmem na usb wykrzystuje sie scanmaster elm, a on w takim przypadki laczy tylko ze sterownikami silnika. Dobrze wiedziec ze sa jakies inne co z nim dzialaja ilacza np z abs, moglbys podac nazwe programu? Przydalo by mi sie to np do toyoty, gdzie padl czujnik abs i nie wiem ktory

PostNapisane: 1 listopada 2016, 17:57 
Specjalista

Moje BMW: Infiniti
Kod silnika: VQ37VHR
Elmscan toyota , na forum lexa wrzuciłem duży opis programu + info jak go złamać.

Obrazek

Live data porównałem z techstream'em i pokazuje to samo z tym że elmscan toyota to formuła 1 jeśli chodzi o odświeżanie parametrów względem dedykowanego programu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1