BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 18:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] problem z kierunkem nawiewu
PostNapisane: 20 października 2016, 00:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320TD M-Pakiet
Kod silnika: M47N
witam

byc moze zle szukalem ale nie znalazlem rozwiazania mojego problemu za co z gory przepraszam ;]

mam e46 2002 320d po lifcie i klimatyzacje ktora nie dziala od momentu zakupu samochodu auto zakupilem 1,5 roku temu

moj problem polega na tym ze w tamtym roku w zime zaczely mi parowac szyby i myslalem ze to wina panelu klimatronik wiec zalozylem na 100% sprawny po czym usterka nie ustapila, nastepnie wlozylem stary i zaczal dzialac nawiew na szybe pozniej pojawilo sie lato i przestalem z tym kombinowac.

lecz teraz powrocil problem. mianowcie chodzi o to ze sprawdzalem fizyczne przelaczanie kierunku nawiewu i raz mi dziala np. na szyby i nogi a na srodek nie ale jak odlacze aku to sie przestawia i dziala na srodek i na nogi a na szybe nie a za kolejnym razem szyba i nogi a srodek nie chodzi
sam juz nie wiem o co biega
zakupilem w ciemno silniczek sterowania nawiewem (okazalo sie ze ma inne podpiecie mechaniczne do nagrzewnicy niz moj) ale jedno co zauwazylem to ze dziala tylko praktycznie w 2 pozycjach i tak samo moj fabryczny cierzko mi jes to wyjasnic bo jest tak ze jak odpale na szybe + srodek to reaguje ale jak wylacze szybe+srodek to nie chce przelaczyc na same nogi a jak odpale nogi + srodek to cos tam smiga ale po wylaczeniu i nacisnieciu guzika na szybe zero reakcji. a jak wylacze wszystko i odpale na sama szyne to sie przelacza. glowa juz mnie normalnie boli bo spedzilem przy tym ze 2h i nic. sprawdzalem na moim silniczku nawiewu i tym dokupionym i jest podobna sytuacja (tyle ze moj sie rozni mocowaniem)

sprawdzil by mi ktos po VIN czy fabrycznie mam panel klimatronik czy zwykly? nie wiem moze bylo cos dokladane lub kombinowane

moja diagnoza to taka ze ktos przelozyl panel i o tym nie wiem (ale dziwne bo chyba w zwyklym panelu nie bylo elektrycznego sterowania klapka nawiewu)

albo jakis przewod sterowania nie laczy (wyczytalem ze moze byc blad komunikacji kabla i bus)

albo jakis problem z czujnikami

albo jakas usterka fizyczna (ale jak fizyczna czyli klapka zablokowana czyms to czemu przeskakuje o pozycje jak odepne aku)

nie mam czujnika zewnetrznego temperatury (moze ktos nadkole wymienial ale zerkalem dzis na kable i nic nie jest urwanego z kabli przy wiazce lewej lampy)

znajomy podpinal mi pod komp i wywala jakis blad od klimatyzacji czy sterowania klimatyzacji nie pamietam dokladnie ;]

dziekuje z kazda pomoc i mam nadzieje ze potraktujecie lekko poniewaz juz mnie glowa boli na sama mysl o tym xD

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] problem z kierunkem nawiewu
PostNapisane: 21 października 2016, 11:29 
Pierwsze kroki

i co nikt nie pomoze?

ostatnio mialem tak ze dzialal nawiew na szybe i srodkowa kratka a na nogi nie moglem wlaczyc

dzis okazalo sie ze zdechl mi akumulator (juz zamowiony drugi bo ten byl na padnieciu)
po czym nawiew dziala mi na nogi i srodek kratki a na szybe przestal dzialac

jutro z rana rozbiore caly filtr kabinowy i sprobuje cos tam poszukac

PostNapisane: 21 października 2016, 12:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 318d
Kod silnika: M47 DU
Kolego miałem u siebie to samo. Wymień panel na zwykły i wszystko będzie ok. Ktos przełożył sam panel z climatronica, a żeby to miało ręce i nogi to trzeba gdzieś przy nagrzewnicy dołożyć dodatkowy silniczek. Panel to loszt na necie około 30 zl, mi pomogło, a Ty masz te same objawy więc na 99℅ to panel.

PostNapisane: 22 października 2016, 13:21 
Pierwsze kroki

ok dziekuje za odpowiedz zamawiam panel i zobacze co sie stanie ;]

PostNapisane: 20 listopada 2016, 16:58 
Pierwsze kroki

DziobaL napisał(a):
ok dziekuje za odpowiedz zamawiam panel i zobacze co sie stanie ;]

Tak jak kolega pisał po wymianie panelu na zwykły wszystko smiga jak należy :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1