BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 18:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z ABS
PostNapisane: 2 listopada 2016, 16:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530D
Kod silnika: M57D30
Mam problem z ABS, świeci mi kontrolka ABS i oczywiście nie działa, na komp pokazuje błąd lewego przedniego czujnika, czujnik ten wymieniłem (jest nowy) a błąd nadal występuje. Sprawdzałem napięcie na wtyczce i jest 8V, więc wtyczka przewodzi. Co może być jeszcze przyczyną?

PS: Poza ABS świeci także ASC ale mam urwaną linkę od silniczka ASC wiec mam nadzieje że to tylko przez to. Chyba że świeci razem a ABS?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Problem z ABS
PostNapisane: 2 listopada 2016, 17:08 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B30
Garaż: BMW 530i E39
Honda CR 250 :)
ASC nie będzie działał bez informacji o prędkości kół.
Doprowadź wszystkie elementy układu do pełnej sprawności. Jeśli nadal będzie się ukazywał błąd to warto przyglądnąć się sterownikowi. Zimne luty i zerwane połączenia w nim to nic nowego.

PostNapisane: 2 listopada 2016, 19:02 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Zamień czujniki lewy z prawym. Jeśli komp(program diagnostyczny) będzie dalej pokazywał błąd przedniego lewego czujnika, to najprawdopodobniej wina modułu/sterownika ABS, tak jak wspomina Majster128. Przerabiałem prawie identyczną usterkę w swoim, w lecie tego roku, tylko miałem błąd przedniego prawego i oczywiście automatycznie świeciły się kontrolki ABS+ASC.

PostNapisane: 2 listopada 2016, 23:42 
Forumowicz

Moje BMW: E38
Kod silnika: M62b35
A jeśli rady kolegów nie pomogą pozostaje tylko dobrze wyczyścić koronkę w piaście, najlepiej sprężonym powietrzem. Miałem ostatnio również problem z abs. Rzecz normalna, że koronka brudzi się, kurzy czy nawet zachodzi rdzą, i wtedy traci kontakt z czujnikiem.

PostNapisane: 3 listopada 2016, 13:03 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: w domu
//// wyciag kompa absu i kup sprej tzw. kontaktor i zlej gniado i wtyk zluz tylko na 10 minut sprawdz czy zaskoczy u mnie ten zabiegl pomugl jak by nie pomoglo sprawdz pierscienie absu na piastach u mnie dwa razy spadl pierscien absu a i kup gniazdo jedno na szrocie poprzez kostke ktora laczysz prad do no zylandola polaczysz ja z multimetrem wyciagasz wtyk z gniazda i wpinasz do zakupionego multimetr na opor i krcis kolem multimetr powinien pokazac opor rosnacy i tak kazde kolo ( a tak na marginesie mam dwa nowe czujnik absu przód do sprzedania za 120zł dwa --- zakupione bo tez mialem problem z absem dwuch mechaników poleglo sam naprawilem abs w opisany sposob

PostNapisane: 26 listopada 2016, 12:20 
Pierwsze kroki

Problem po części rozwiązany, zamieniłem stronami czujniki i teraz na odwrót komputer pokazuje czyli wina czujnika. Oddałem go na reklamacje i kupiłem taki sam nowy i nadal nie działa firma KAMOKA, musi być oryginał czy innej firmy zamiennik będzie działał?

PostNapisane: 26 listopada 2016, 16:40 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d 184KM
Kod silnika: M57
Garaż: Było: e39 530d 184KM, e39 520i 150KM
stuffy napisał(a):
Problem po części rozwiązany, zamieniłem stronami czujniki i teraz na odwrót komputer pokazuje czyli wina czujnika. Oddałem go na reklamacje i kupiłem taki sam nowy i nadal nie działa firma KAMOKA, musi być oryginał czy innej firmy zamiennik będzie działał?

Przerabialem to miesiac czasu w mojej starej e39 530d. Pamietaj, że czujniki ZAWSZE kupuj oryginalne, mogą być używki to nie jest problemem (ja osobiscie kupiłem uzywany i działał bez problemu). Juz teraz mogę ci powiedzieć co jest. Są tylko 2 przyczyny braku ABSu po stronie elektrycznej, sądząc, że przewody mają zachowaną ciąglość, tj. albo masz uszkodzony czujnik (stawiam na niego), albo sterownik pompy ABSu jest uszkodzony, nic wiecej. Nowy sterownik Bosch 1440 zł, a w ASO 4500zł. Ale nie martw się, na allegro są goście którzy regeneruja je i dają dozywotnia gwarancje, kolega z tego skorzystał i chodzi do tej pory.
Ja bym kupil ori uzywany (lub nowy jak masz $) czujnik, załozył i wtedy patrzył co dalej. Nie stawiałbym na żadne koronki i pierścienie magnetyczne, to są rzeczy, które padaja najrzadziej.

PostNapisane: 26 listopada 2016, 17:43 
Forumowicz

Moje BMW: 523ia e39
Kod silnika: m52
stuffy kolego ile czasu jestes na forum? prawie w kazdym poscie i prawie kazdy (jak widac) wlasciciel bmw WIE ZE ZADNE ZAMIENNIKI NIE DZIALAJA. mozesz kupic nawet adidasa i tez nie bedzie dzialal. tylko simensa/vdo. bmw takie sa

PostNapisane: 27 listopada 2016, 13:21 
Pierwsze kroki

A to ciekawe, czujniki temperatury mam kupiony zamiennik działa prawidłowo, sondy lambda zamienniki także działają tak jak powinny i to już od dłuższego czasu nie ma z tym problemu. Ale niektóre rzeczy jak te ABS faktycznie zamienniki nie mogą być. Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego one są produkowane skoro nie działają.. O.o

PostNapisane: 27 listopada 2016, 13:42 
Zacna persona forum

Moje BMW: 3x e36
Kod silnika: m43b18 m43b19 m52b25
stuffy napisał(a):
Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego one są produkowane skoro nie działają.. O.o
bo małe żółte rączki skopiują wszystko na co jest popyt,a jakość użytych materiałów ma mniejsze znaczenie.

PostNapisane: 27 listopada 2016, 14:10 
Forumowicz

Moje BMW: E39 2.8
Kod silnika: M52TUB28
No niestety, tylko oryginał. Zamienniki czasami działają ale to trzeba mieć farta. Możesz kupić używkę za grosze i powinno być dobrze. Sterownik raczej masz sprawny, masz linkę od asc czyli nie jest on awaryjny...
Jeden czujnik śmiga u mnie z 5 lat (80zł) drugi ze 3 lata ( 50zł). Miałem też za free jakiś zamiennik ... tam były jaja. Kontolki pogasły ale przy lekkim hamowaniu włączał sie abs i wywalało kontrolki :wstyd:

Ostatnio edytowano 27 listopada 2016, 14:30 przez sebek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 listopada 2016, 14:29 
Forumowicz

Moje BMW: 523ia e39
Kod silnika: m52
stuffy jak chcesz moj kolega ma zamiennik sondy lambda na odsprzedaz, nie pamietam za ile 400zlmu nie dziala. a mowilem mu jak baranowi kup uzywany orginalny niz te dziadostwo podroby :mur:

PostNapisane: 30 listopada 2016, 23:29 
Pierwsze kroki

Problem został rozwiązany kupiłem używany oryginalny czujnik i abs działa jak należy. Dzięki za porady ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1