BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 14:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z falowaniem
PostNapisane: 14 listopada 2016, 20:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B30
Witam, otóż dzieje się to tylko po nocy, otóż gdy odpalam swoją 330i e46 to pracuje tylko na 4 gary, ostatnio nie działał 4 i 6, a kiedyś 1 2 3, i pokazuje się na chwile check engine potem wszystko jest dobrze, w inpie wszystkie parametry dobrze pokazuje, jest tylko jeden błąd oprócz fail burning cylinder to podgrzewacz lamby 1, nie wiem co robić, jak odkręce odme to zaczyna lekko bujać silnikiem, vanosy po regeneracji, przepustnica czyszczona, nowe świece, krokowy też, ładnie chodzi jak już troche temp złapie, i wszystko jest dobrze.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Problem z falowaniem
PostNapisane: 14 listopada 2016, 20:43 
Forumowicz

Świece wymienione, a przewody też ? :)

PostNapisane: 15 listopada 2016, 18:19 
Pierwsze kroki

Tak też, a problem dalej istnieje , i to tylko po nocy jak chce auto rozgrzać

PostNapisane: 15 listopada 2016, 18:42 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330ci 328ci
Kod silnika: m54b30,m52b28tu
Garaż: e46 328ci hellrot
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149192
e46 330ci topasblau
viewtopic.php?f=6&t=170876
przeanalizuj live data to ci dużo powie co może być albo znajdz w okolicy kogoś co ma inpe i sie zna na niej wtedy będzie łatwiej. Dobrze by było usunąc ten błąd grzałki sondy oraz może głupie pytanie ale sprawdzałeś czy ubywa może płynu chłodniczego albo oleju albo czy po tym nocnym odpaleniu nie puszcza od razu kłebu jakiegoś koloru dymu no i czy auto ma same pb czy też lpg może?

PostNapisane: 15 listopada 2016, 18:43 
Przyjaciel forum

:) swieczki i cewki oraz lamba do sprawdzenia. ogolnie to trzeba dokladne bledy. bledy sond jak kiedys pisalem powoduja wypadanie zaplonu. wszedzie o tym pisze... do starych cewek na zime fabryczne swiece tez sie srednio nadają...

wypadanie zaplonu powoduje bledy sond, a bledy sond, niesprawnosc katalizatora i uszkodzone grzalki powoduje wypadanie zaplonu. czasem w zime lepszy diesel m47n niz m54 niestety wiele osob ma problemy z m54 zimą - odpala na polowie cylindrów, faluje, szarpie... zajmij sie tym cylindrem na ktorym wypada zaplon jezeli juz swiece masz nowe... to moze byc cewka... zrob porzadek z sondą

PostNapisane: 16 listopada 2016, 00:29 
Pierwsze kroki

No sprawdzam błedy i najczęściej wyskauje mi grzałka sondy nr 1, a panowie jak robie w inpie live data to mnie zastanawia jeden parametr otóż rough, jak dam do 5 na postju na live to rough się robi wysokie tzn wychodzi po za zielone pole

PostNapisane: 16 listopada 2016, 06:28 
Przyjaciel forum

jaki to numer bledu BMW w inpie? skasuj bledy i napisz jakie masz sprawdz po jezdzie...

PostNapisane: 16 listopada 2016, 19:00 
Pierwsze kroki

z Miesiac temu skasowałem, z tydzien temu wyskoczył check engine, a potem sam zniknął, błędy to były zwiazane z burning fail cylinder 1 i 6, oraz heating sesnor lambda 1, kodów nie zapisałem, ale w ten weekend zapisze, bo autem jeżdze bardzo mało z racji że jestem studentem to tylko w sobote i w niedziele, i autko to sama benzyna, dzięki za pomoc koledzy.

PostNapisane: 21 listopada 2016, 22:39 
Pierwsze kroki

Otóż jest tak, załączam screeny, czyli problem jest w zakładce rough po odpaleniu auta wychodzi poza skale, ale gdy się zagrzeje to wszystko jest dobrze, nie wiem z czym związany jest ten problem, dodam że po chwili wyskakuje błąd wypadania 6 cylindra właśnie tam gdzie rough jest takie wysokie, załączam screeny z inpy.

Niestety nie zapisałem tego parametru rough jak auto się nagrzewało bo wtedy właśnie był ponad 3, dziwi mnie dlaczego po zagrzaniu wszystko jest dobrze?? Dodam również że sondy też ładnie pracują w zielonym polu, nic nie wychodzi poza czerwone pole, w żadnej zakładce, lecz jest coś takiego jak KW ignite czy jakoś tak i jak na jałowych dodam dużo gazu około 5 tyś to jest !30 czyli lekko wychodzi poza skale. Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 21 listopada 2016, 22:44 
Pierwsze kroki

Nie umiem edytować postów, dodam że troche jest oleju w gniazdach od świec, czy to ma z czymś związek ? chyba nie trzyma mi uszczelka pod pokrywą. Dodam że mam nieszczelność na jednym z kolektorów, bo jest przedmuch.

PostNapisane: 22 listopada 2016, 01:08 
Przyjaciel forum

na garze nr 6 swieca i cewka jest pewna?

PostNapisane: 22 listopada 2016, 12:53 
Pierwsze kroki

Świeca pewna, a co do cewki to niestety nie wiem jak ją sprawdzić

PostNapisane: 22 listopada 2016, 13:10 
Specjalista

Moje BMW: E46 330CI, F31 320d
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=83226
Zamień cewkę z 6 cylindra z np z 1 cylindrem i wtedy zobacz czy nadal będzie problem na 6 cylindrze.

Oczywiście usuń olej z gniazda świec i wszystko dobrze wyczyść.

PostNapisane: 22 listopada 2016, 22:02 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Obstawiam, że kolega ma typową usterkę opisaną w tym wątku viewtopic.php?f=1&t=158237
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, co jest przyczyną, bo nikt tego nie naprawił.

PostNapisane: 23 listopada 2016, 18:55 
Przyjaciel forum

takie rzeczy naprawia sie codziennie... moze byc mala sprawnosc katalizatora problemy z sonda i wypada zaplon, nie przepala na jednym cylindrze, cewka gorsza niz reszta. to sie diagnozuje na zywo. przez internet nie ma opcji po tych parametrach. komp steruje sobie zaplonem tez, pytales o ignition. w 100% sprawna cewka i nowa swieca w tym cylindrze i dopiero mozna diagnozować taki silnik.

PostNapisane: 26 listopada 2016, 18:04 
Pierwsze kroki

No już jest lepiej wymieniłem cewke, lecz pękła mi szyba czołowa masakra poprostu, pech straszny co do tego auta. Byłem na hamowni pokazało 216 KM, była to hamownia na drodze, teraz pytanko czy auto się hamuje z systemem DSC czy bez niego? Jest jakaś róznica ? Dodam że pomiar był na 3 biegu od 1.5 tyś obr., dodam że auto nie ma dołu, vanosy były regenerowane, dzisiaj wpiołem manometr i maks na listwie przy odpalonym aucie było 3 B, troche ponad 3.

Oto wykresik

Obrazek

PostNapisane: 26 listopada 2016, 23:51 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330ci 328ci
Kod silnika: m54b30,m52b28tu
Garaż: e46 328ci hellrot
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149192
e46 330ci topasblau
viewtopic.php?f=6&t=170876
Po wymianie cewki zniknął błąd wypadania na 6 cyl? Czy masz jeszcze błędy teraz w sterowniku? Po regeneracji był ustawiany rozrząd.

PostNapisane: 27 listopada 2016, 09:44 
Przyjaciel forum

masz jakies bledy vanosów? ogólnie masz jeszcze jakieś błedy?

PostNapisane: 27 listopada 2016, 10:31 
Pierwsze kroki

Nie mam innych błędów, już auto jak się rozgrzewa to tak nie faluje bo zmianie tych cewek, zmieniłem tą cewke z 6 na 1 i pojawił się błąd na 1, więc pojechałem i kupiłem cewke, potem zmierzyłem ciśnienie paliwka na listwie wyszło około 3.2,3.1 B przy odpalnym silniku, podejrzewam że filtr pomimo zapewnień sprzedającego(niemca bo kupiłem od osoby starsze prywatnie) to go nie wymienił, ogólnie interwał miedzy wymianami oni mają około 25 k tyś to jest o wiele za dużo. Wracając do tematu to jestem umowiony z użytkownikiem Adamo na sprawdzenie ustawienia vanosow/rozrządu, jak kupiłem to auto wgl nie jechało, uszczelnienia na vanosach to były jak plastik te gumowe oringi, i auto odżyło, skasowałem luz bo latał vanos jak żyd po pustym sklepie, lecz nie ustawiłem rozrządu bo czytałem że nie trzeba jednak się myliłem, dowiem się w poniedziałek jak do niego pojade.

Dodam że czasami mam błąd związany z katalizatorem 233 chyba ten, i zastanawiam się czy nie wyrzucić katów bo mogą być przypchane, u mnie auto naprawde nie ma dołu, jak na 330i to powinno zwijać asfalt od dołu, dodam że klapka mi w wydechu nie działa bo jest zapieczona, i jest na stałe otwarta ale ona nie powoduje takiego spadku. Dzięki chłopaki za pomoc

PostNapisane: 27 listopada 2016, 11:27 
Przyjaciel forum

z doswiadczenia i praktyki powiem Ci tak: wypadał zapłon u Ciebie. to powoduje w konsekwencji czasem sporadyczne bledy zwiazane z sondami i sprawnością katalizatorów...jeszcze jakis czas moga powracac... :) a problemem spadku mocy są zle poskladane vanosy lub po prostu trzeba to po latach ustawic na nowo... potrzebujesz 2 blokadki jedną na tyl silnika i jedną na vanosy i auto bedzie jezdzic jak nowe. jezeli mialbys mocno przestawione vanosy mialbys bledy czujnikow walków i duzo wieksze spadki mocy.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1