renoraines napisał(a):
jiGsaw napisał(a):
renoraines napisał(a):
Wspomniał ktos o stanie gospodarki, ale zapomnial o wyprzedaży majatku narodowego. Nie chodzi o to, ze panstwowe lepsze od prywatnego, ale o bandycką prywatyzacje. Czy to ogolnopolską banki, ubezpieczenia, energetyka, sektor chemiczny, spożywczy, hutniczy itd. Czy też lokalną, gdzie dawniejsi sekretarze razem z dyrektorami panstowych przedsiębiorstw kupowali je za ''zlotówkę''. Nie było dekomunizacji, lustracji, a liberałowie za zasługi dostali unijne stołki.
Lincoln napisał(a):
Pierw zdobyć wiedzę praktyczną, doświadczenie, spłacić darmowa naukę pracując dla kraju potem można dopiero po pomarudzic.
W szczegolności dotyczy to postawy roszczeniowej wielu lekarzy. Wykształcenie jednego lekarza specjalisty kosztuje srednio 400 tys zl z naszych podatków.
Uczelnie wojskowe dają dobry przykład, armia (czyli tez podatnicy) kształci oficera, oficer musi swoje odsłużyć.
Dziwisz się? Studia medyczne są najdłuższe i najcięższe, a potem idziesz do pracy po 6 ciężkich latach studiów + rok stażu razem siedem by dostawać kolejne kilka lat mniej jak robol... wprowadzenie płatnego szkolnictwa, przynajmniej wyższego to byłoby najlepsze rozwiązanie.
Nie dziwie sie, a ironicznie uśmiecham, przypomina się powiedzenie - idiota z dyplomem to taki sam idiota jak przedtem tylko, ze z pretensjami. Inny przykład, przy kasie skończyła się taśma, ktorej wymiana trwa naście sekund, a mimo tego klientka pogania kasjerkę, proszę szybciej, ja jestem lekarzem i śpiesze się.

Analogicznie krezus tzw ,,zawód syn’’. Rozstawiał pracowników jaki to on wazny, przyszedł ojciec i mówi- synek szanuj pracowników, bo to dzieki ich pracy mamy pieniadze, z których Ty również korzystasz.
Fajne masz porównania, zawód syn i zawód lekarz. Ciekawe, czy ten syn by zaliczył chociaż 1. semestr na medycynie.

Nie wiem skąd wziąłeś przykład przy kasie, ale ja Ci dam przykład z gabinetu jak to skończył się tusz w drukarce, czy jakiejś maszynie drukującej wyniki badania i nie było komu wymienić, a więc do dzieła się zabrała okulistka... tak w tym kraju wykorzystywany jest czas lekarzy, których nadal brakuje.

Kolejny przykład - ciumok umawia się na wizytę z NFZ do specjalisty i nie przychodzi, nie odwołuje... czas zmarnowany gdy inni ludzie czekają czasami miesiącami na wizytę. Gdyby musiał wówczas zapłacić chociaż jakiś procent kosztów to by tego nie było. To samo się tyczy z resztą innych usług, jesteśmy jako naród debilami i tyle.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników
Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...