bmwpow82 napisał(a):
Witam czytam posty od godziny i widze ze ma pan Pawelos666 pojecie,jestem włascicielem bmw e46 330ci,silnik m54b30,chce zrobic płukanke lm 2662 i wlac castrola 0w30 lub motul 0W30 albo valvoline 0W30 chodz moge sie mylic,bo chodzi o to ze silnik ma apetyt na olej teraz jest shell helix 5W40 bodajze niemam karteczki auto kupiłem 5 lat temu i nigdy nie robiłem płukanki,teraz przejechałem z 13tys na tym oleju i niewiem czy moge robic płukanke na takim starym 3 letnim oleju,dodam ze silnik raz ma kopa raz nie:((hamownia wykazała 202konie pierwszy pomier ,232konie drugi pomiar)podejrzenia przesuniety rozrząd lub padajaca przepływka lub cos w zpompa paliwa lub wtryskami,na pocztku grudnia bede jechac do bmw expert wrocław,dlatego chce pojechac z czystym silnikiem zeby niebyło żadnych wątpliwosci ,pozatym robiłem szczelność tłoków i wyszło od 94%do 92%,czyli pierscienie jeszcze ok.Prosze o pomoc z doborem oleju przebieg 151 000
sluchaj sterownik silnika musi wyrzucic jakis blad... to jaki teraz olej zalejesz nie ma wiekszego znaczenia zalej 5w40 np total energy, shell helix czy synpower 5w40, co tam masz pod reka i zrob sobie plukanke. olej po plukaniu sobie wlej 0w40 synpower np i zmieniaj filtry oleju, wszystkiego nie zlejesz ze starym olejem, taki olej bedzie w sam raz i jesli jest wszystko ok z silnikiem to nawet przy duzych przebiegach w tych silnikach musi byc ok. poranny niebieski bąk po odpaleniu nie musi byc zwiazany tylko z uszczelniaczami.
bmwpow82 chce Ci jeszcze tylko powiedziec, że mechanik, ktory podaje Tobie klientowi 10 tys tzw. prawdopodobnych przyczyn powinien sie zastanowic nad tym co mowi... doświadczona osoba nigdy nie mowi, bo wie że może być dużo przyczyn i bez pelnej diagnozy nie mozna nic wiecej powiedziec klientowi.