BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 12:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] Klepie jak diesel - 323i
PostNapisane: 10 grudnia 2016, 20:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
A ja napiszę w ten sposób. Na tym forum jest jakaś paranoja odnośnie odmy, zjeździłem już sporo m52, śmigam na krótkich odcinkach i nigdy, powtarzam, nigdy nie miałem problemu z żadną odmą, zresztą moi znajomi również. Skoro odma często siedzi od nowości w samochodzie to czemu niby nowa ma się zatkać po miesiącu czy dwóch? ludzie nie popadajcie w paranoje i nie proponujcie zakładania jakichś oil catch tanków, bo seria w zupełności spełnia swoje zadanie...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 grudnia 2016, 20:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
JRafal, a widzisz, nie zawsze, olej, silnik, dużo różnych czynników, w m52 wymieniłem, nie była zła, i do końca jak auto było u mnie ( a robiłem max 10km dziennie co tydzień) nie było śladu po mazi, a m54 mam cały czas problem jak tylko zimno się zaczyna robić. Więc nie gadaj o paranoi.

PostNapisane: 10 grudnia 2016, 21:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e39 523i Touring 99r
Kod silnika: M52TUB25
Garaż: Jestem uzależniony od garażu.
DEŁUu TICO
Problem tkwi w tym, że na bardzo krótkich odcinkach bez postoju na skrzyżowaniach itp. nie dochodzi do tak dużych różnic temperatur żeby powstawały skropliny i w tym cała rzecz. Temp. płynu dochodzi do pionu, ale oleju-całego bloku-kolektora ssącego jest o wiele niższa i między wszystkimi tymi elementami nie ma takiej różnicy żeby powstawało masełko/majonez/kropelki wody itd..
Gdy się nagrzeje na postoju silnik jedynie do tego żeby wskazówka była w pionie i zgasi, to raczej skroplin na korku nie będzie.

PostNapisane: 10 grudnia 2016, 22:31 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Wymień odmę, kompletną , to jest element ,który co jakiś czas trzeba wymieniać.Jeżdżę na krótkich odcinakach,do pracy mam 8 km i co zimę jest maż pod korkiem i krople wody. To normalne zjawisko choć niedobre dla silnika ale musi być naprawdę duży mróz by coś zamarzło. Przy takich temperaturach jak teraz na plusie czy ok 0 C to nic się nie dzieje.
Lekarstwem nie jest montaż zbiorniczków tylko częstsza wymiana dobrego oleju i nic się złego nie stanie, nic nie zamarznie. Ja wymieniłem odmę i częściej wymieniam olej a przy większych mrozach przejadę od czasu do czasu dłuższy odcinek i mazią pod korkiem się nie przejmuję. Grożna jest nie maż a para wodna ,która skrapla się, miesza z olejem , który b.szybko traci swoje właściwości i przy dużych mrozach może coś zamarznąć.Kolega ma rację pisząc ,że by ta woda odparowała trzeba by przejechać na trasie kilkadziesiąt km. Wtedy trzeba wymienić olej. Jakieś chyba 4-5 lat temu w lutym nastały duże mrozy przez ponad 2 tygodnie, w nocy było poniżej -20 C a o 16 -tej jak wychodziłem z pracy było -14 C , i tak dzień za dniem ,zacząłem się niepokoić, silnik był bardzo niedogrzany, więc po raz pierwszy wymieniłem olej w lutym po przejechaniu niecałych 6 tkm, i to była dobra decyzja. Jeżdżę na 5W40, auto garażowane.

PostNapisane: 10 grudnia 2016, 23:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
Ale masełko pod korkiem w zimowej aurze przy jeździe po mieście to jest absolutnie normalna rzecz i tym w ogóle nie ma co sobie głowy zawracać. Jak by coś miało faktycznie zamarzać to przy dużych mrozach co drugie auto by stało na ulicy z kostką lodu w silniku :D owszem, zdarzają się ekstremalne przypadki, ze odma zamarznie, ale to przypadek jeden na nie wiem ile...Oczywiście, odmę można wymienić, dla świętego spokoju, raz na 15-20 lat się należy :P

PostNapisane: 22 grudnia 2016, 16:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52b25tu
http://www.youtube.com/watch?v=yodGiTFq2pI jednak nadal klepie i to tak jak na tym filmiku tylko caly czas. Panowie jakies pomysly?

PostNapisane: 5 stycznia 2017, 18:50 
Pierwsze kroki

ktos wie jaka powinna byc reakcja motoru na odpiecie elektrozaworu vanosa? ciagle mam problem z klepaniem i biore pod uwage czesci ktore nie byly wymienione.

PostNapisane: 5 stycznia 2017, 19:59 
Forumowicz

Moje BMW: 330Ci
Kod silnika: M54B30
wymieniałeś uszczelnienia w vanosach ? czyściłeś kanały elektrozaworów w vanosie ?

PostNapisane: 6 stycznia 2017, 10:45 
Pierwsze kroki

Ogladalem filmiki i to nie jest taki grzechot jak vanos,nie nasila sie ze wzrostem obrotow ani gdy obroty spadaja,tylko na luzie jak stoi tak do 1800 obrotow a pozniej jest ok juz powyzej.jak odpinam kostke zaworu na ssacym to jest lekka zmiana w pracy motoru a po odpieciu na wydechowym juz nie. Kupowal ktos moze te tanie "kompy" z allegro co z telefonem dzialaja,warto w to inwestowac czy nie? Piszac KANALY chodzi Ci o miejsce wkrecania tych zaworow? Nie czyscilem ich.

PostNapisane: 6 stycznia 2017, 18:12 
Pierwsze kroki

chcialem jeszcze zapytac o vvl max life 5w40, co sadzicie o nim? mam swiezy 5w30 ale chce go zmienic na 40.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1