Cześć

Kilka tygodni temu stałem się (mam nadzieję) szczęśliwym posiadaczem E39 w touringu. Rocznik 2002, silnik 3.0d 193km w automacie. Książka prowadzona do 2009 roku, miał wtedy przebieg 170k. Teraz ma 303k. Silnik pracuje równo, nie kopci, skrzynia płynnie zmienia biegi.
Od poprzedniego właściciela dostałem plik faktur za części i naprawy. Chciałbym tutaj zwrócić się do Was, czy wymienione części były spowodowane tzw. typowymi usterkami, czy normalnym zużyciem, na co zwrócić uwagę w najbliższym czasie itd. No i mam też kilka pytań co do samego auta. Mam nadzieję, że taki zbiorczy wątek, nie godzi w żaden punkt regulaminu.
- więc na początek fakturka z 04.2015 gdzie badano wtryskiwacz. Czy jest możliwość, że jeden wtrysk padł i został zregenerowany po czym zbadany? Auto miało wtedy około 260k przebiegu. Czy możliwość 'sypnięcia się' pozostałych wtrysków, to kwestia szybsza czy późniejsza?
- 06.2015 wymieniono separator oleju, oring bagnetu oleju, klocki i tarcze przód, olej i szczęki hamulca ręcznego. Rozumiem, że separator oleju, to to samo co odma?
- faktura 09.2015 gdzie wymieniono termostat (Mahle TE270). Wymieniony został jeden termostat. Wiem, że w E39 są dwa. Jak można zdiagnozować, który termostat siadł albo który został wymieniony?
- 09.2015 zostały wymienione dwa łączniki stabilizatora SWAG oraz tuleja stabilizatora SWAG.
- 09.2015 został wymieniony drążek kierowniczy Lemforder.
- 07.2016 (już nowy właściciel) oring 21,82x3,53mm oraz oring 15,6x3,0mm, przewód układu chłodzenia i płyn chłodniczy. Ktoś ma pomysł od czego to oringi i co mogło się stać z wężem?
- 09.2016 został wymieniony olej, filtry oleju i powietrza. I teraz zagwozdka - w 2015 gość wymienił olej na Castrol 10w40, a w 2016 już inny właściciel wymienił na Castrol Edge 5W30. Czy taka zmiana nie jest zabójcza dla silnika? Ja rozumiem, że jeden mógł przyoszczędzić, a drugi zrobić jak książka nakazuje, ale czy teraz mogą być tego jakieś konsekwencje?
- a najciekawsze zostawiłem na koniec. Gość od którego kupiłem, zaraz po zakupie pojechał na Niemcy i tam mu gablota klękła. Odstawił auto do serwisu, w którym zrobili mu spory serwis. I moje pytanie - czy to co się popsuło, to jest ta sławna 'typowa usterka' modelu czy zaniedbanie? I kiedy znowu się to może sypnąć?

Mianowicie najpierw wydruk, że pojazd ma stratę mocy i żeby go nie odpalać. Drugi kwit już jest na grubo - nowa pompa paliwa diesel, pompa paliwa w zbiorniku, pompa paliwa progowa, przewód paliwowy, wymiana pompy cieczy, wymiana termostatu, nowy zbiorniczek wyrównawczy, 3 nowe węże chłodnicze.
- teraz będę planował wymianę oleju. W takim wypadku co wlać? To co jest teraz, czy może 5w40 (moim zdaniem bezpieczniejsze dla silnika) albo 0w? Wymieniacie olej co 10k czy co 15k kilometrów?
- Czasem jak jadę, normalnie na prostej drodze, zapala mi się kontrolka od kontroli trakcji i nie znika dopóki się nie zgasi auta. W czym szukać przyczyny?
- Ostatnio zauważyłem (przy mrozach) twardy pedał hamulca i brak hamowania. Poszukałem coś na ten temat i dogrzebałem się do serwa hamulcowego. Nie było tam wody, samo serwo też nie było mokre... za to było napchane wełny mineralnej

Ta oczywiście wpiła całą wilgoć. Czy możliwe, że w serwie kiedyś była woda (Albo jest nadal?) i ta zamarza, przez co pedał zacyzna reagować dopiero po jakimś czasie i mocniejszym podeptaniu? Jaki jest koszt wymiany serwa? I jak się uchronić przed jego zawilgoceniem?
- Nie działa wycieraczka tylnej szyby...
- Wskaźnik temperatury zewnętrznej pokazuje dziwne wartości. Gdy na dworze jest -5 to on twierdzi, że jest +12, jak jest -10, to według niego jest +9 i tak dalej. Czy ktoś mógł celowo wsadzić czujnik gdzieś w jakieś dziwne miejsce? Czy to jakaś awaria?
- Czy wymieniać olej w skrzyni automatycznej? Nigdzie nie znalazłem informacji czy ktoś już to robił do tej pory...
- I dla mnie najważniejsze - co może mnie czekać jeszcze z takich usterek typowo mechanicznych, typowych w tym modelu?