Witam, niestety po formacie straciłem stare konto więc pisze z nowego.

Mam trzy problemy z moim kompotem którego za wszelką cenę i wbrew rozsądkowi próbuję odbudować, liczę na pomoc gdyż temat na forum jest dla mnie jest ostatecznością ale się poddaję.
Opisze moje problemy w jednym temacie żeby nie zaśmiecać forum.
I. Dziwne niezidentyfikowane brzdęki w przednim układzie hamulcowym.
Wymieniłem:
-Amortyzatory
-Sprężyny
-Swożnie
-Tuleje wachaczy
-Poduszki amortyzatorów
-Tarcze
-Klocki
Zachowanie:
Kiedy autko trochę pojeździ (ok 5 km wystarczy) tarcze się nagrzeją ?
Zaczyna się coś takiego: podjeżdżam powolutku do przodu, zaczynam hamować, wystarczy że lekko dotknę hamulca iii Brzdęk !!! 2 razy (lewa prawa strona) głośny metaliczny brzdęk.
Cofam iiii to samo. Sytuacja wydarza się tylko raz na stronę jazdy tzn. do przodu -> hamulec -> brzdęk ->do tyłu -> hamulec - > brzdęk - > do przodu -> hamulec -> brzdęk itd...
Na zimno tego nie ma ! w zeszłym sezonie to było potem przez zimę praktycznie w ogóle nie, teraz jak tylko cieplej się zrobiło temat wrócił.
Hamulce rozbierałem i składałem całe 3 razy już bez skutku....
II. Dziwne zachowanie sprzęgła.
Wymieniłem:
-Sprzęgło
-Docisk
-Łożysko oporowe
-Podporę wału
Zachowanie: Sprzęgło łapie chyba normalnie (od połowy) i nie wykazuje oznak ślizgania
Biegi w czasie jazdy wchodzą normalnie z lekkim oporem ale!
Kiedy na postoju wrzucam 1 jest głuchy stuk z pod auta i bieg wchodzi bardzo ciężko, jeżeli nie puszczę sprzęgła i wrzucę 2 wchodzi znowu ciężko ale jeżeli nadal nie puszczę sprzęgła i wrzucę 1 wchodzi jak w masełko idealnie podobnie potem 2 i każdy inny . Jeżeli jednak wrzucę luz i puszczę sprzęgło , biegi znowu w kolejnej sekwencji bardzo ciężko wchodzą i jest stuk.
Dodatkowo zauważyłem ostatnio że jeżeli powolutku wciskam i puszczam sprzęgło nie chodzi płynnie tylko pulsuje może nawet w rytm obrotów silnika. Na postoju jak położę stopę na pedale sprzęgła również czuję wibrację.
Jeżeli chodzi o sprzęgło i jakość wymiany to nie potrafię odpowiedzieć bo to jedyna rzecz której nie robiłem sam w tym aucie tylko zleciłem mechanikowi.
III. Grzechotanie skrzyni biegów
Zachowanie : Na luzie jak otworzę drzwi na postoju i przegazuję to słychać grzechotanie z pod auta, problem ustaje po wciśnięciu sprzęgła, grzechotanie występuje też w momencie gaszenia auta tj. słuchać je kiedy auto traci obroty nie ma tego kiedy wcisnę sprzęgło.
Bardzo dziękuję każdemu kto się wysili na przeczytanie tej litanii i udzieli mi rad co począć.
Pozdrawiam