senbon napisał(a):
ROBBMW napisał(a):
Tak to własnie przez gaz , a na co gaz zakładałeś?
Co do gazu to wyluzuj ROBBMW, sam robię ze 30k rocznie i gaz omijam z daleka, ale rozumiem, że są gusta i guściki i ludzie po prostu w to idą. Mam znajomego, który w zaturbionym aucie o mocy prawie 400 HP władował taki setup gazowniczy, że na gazie ma lepszy rozkład momentu i chyba nawet parę HP więcej (pokazywał mi rok temu wykresy z hamowni), więc kto co lubi

Znajomy mógł mieć rację, są silniki które fabrycznie są przelane w OL i zubożenie dawki na gazie może dać poprawę osiągów. Chyba volvo tak ma ale nie zagłębiałem się bliżej jakie silniki.
A jeśli chodzi o M54 to jak najbardziej jeździ to na gazie i nie ma co się bać. Tylko te silniki już wymagają korekt po obrotach lub regulacje z adapterem OBD dla leniwych.
Możliwe, że gaziarz się nie przyłożył i regulował na mapki. Ja mam m52tu i żeby to ustawić jako tako nakręciłem chyba z 70 km na obwodnicy. A m54 jest bardziej wymagający. Przy tej cenie gazu jazda na LPG jest bardzo opłacalna, chociaż ogromnych przebiegów nie robię i sknerą tez nie jestem . Ale co kto lubi
Koledze radze wybrać się do polecanego gazownika, niech to ustawi i będzie zadowolony. Bo ściema że musi się ułożyć to stara bajka.
Jeszcze kwestia podzespołów jakie sa zamontowane
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 000035&z=6