Witam ponownie chłopaki. Owy "typek" usunął EWS z sterownika silnika ale auto nadal nie pali, kręci ale nie odpala. Podczas kręcenia rozrusznikiem gdy cisne gaz to słyszę dodatkową frekwencję dźwiękową, wcześniej jej nie było. Ciężko powiedzieć co to za dźwięk ale jest taki jakby coś stukało bardzo cicho i leciutko dociągało. Mógłbym nagrać ale wątpię, że mikrofon wychwyci. Pompka z tyłu chodzi 2-3 sekundy po przekręceniu kluczyka, na krótko spięta 30 z 87 w sockecie przekaźników chodzi wyraźnie nonstop z tyłu pod siedzeniem i przy okolicy cylindrów. Podstawowe rzeczy, które wcześniej sprawdzałem, sprawdziłem ponownie ale niestety wszystko w normie.
Zastanawiam się czy ta złota rączka aby na pewno EWS stamtąd wywaliła.
Autko z usuniętym EWS z sterownika silnika ale wszystkim podłączonym tak jak normalnie nie kręci wcale jak wcześniej. Gdy całkowicie usunę moduł EWS i zmostkuję 2 kable w żółtej wtyczce to kręci, tak samo gdy moduł EWS jest podłączony i tylko 2 grube kable od góry są zmostkowane. Próbowałem kombinacyjnie odłączać wszystko wraz z EWS Transmitter pod kierownicą i próbować. Jedyna opcja, która sprawia, że wcale nie kręci to ten czarny moduł EWS gdy jest podłączony i NIE zmostkowany w jakikolwiek sposób.
Podłaczyłem autko pod kompa i sprawdziłem co i jak. Gdy EWS jest wypięty to w ogóle nie mogę wejść do Body/EWS. Gdy podłączony i dwa kable od góry są zmostkowane to widzę coś takiego.
Poniższy screen jest robiony zanim EWS został usunięty z sterownika. Obecnie ta lampa S/R-module is sending nie świeci się.
https://drive.google.com/open?id=0B5IyV ... XBna1NmQ28No i najważniejsze tutaj. PDF od góry jest PDFem zanim elektryk zabrał się za to i teraz po:
https://drive.google.com/open?id=0B5IyV ... 3ZzR3kzUjAhttps://drive.google.com/open?id=0B5IyV ... 2dVSUdtRUECzy idzie z tego wywnioskować bądź określić czy robota jest dobrze i czy w ogóle została zrobiona?
Orientuje się ktoś czy jak kręci rozrusznikiem to powinno na kompie obroty pokazywać? Nie zauważyłem nic takiego w odczytach w INPA.
Zabieram się potem za sprawdzenie tego małego czerwonego + co idzie od baterii fusible link, gdzieś koło słupka B powinno być łączenie chociaż wątpię, że w moim przypadku mogło coś się z tym stać a potem za sprawdzenie czujników wału i rozrządu. Jakie wartości powinien multimetr pokazywać gdy czujniki są sprawne? Książka bentleya mówi o 1280 +/- 10% na czujniku wału zaś na forach spotkałem się o 550 ohmach gdy jest sprawny.
Czyściłem błędy silnika i gdy wracają to wracają te same:o
o2 probe i EWS. Jak widać to wartości poza temperaturą silnika, która zawsze wynosi -48C zmieniają się.
Kod:
EWS-code (DWA-interface) not present or signal failure
Error frequency : 10
Logistic counter: 40
Engine speed 2912.00 rpm
engine load 495.69 mg/Stroke
Engine temperature -48.00 degrees C
Throttle-valve angle 55.29 throttle degrees
emission related malfunction