BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 17:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330ci - wymiana sprzęgła a koło dwumasowe
PostNapisane: 1 lipca 2017, 13:11 
Forumowicz

Moje BMW: E92 335xi
Kod silnika: N54B30
Witam, 330ci posiada koło zamachowe dwumasowe. Sytuacja jest taka, że zestaw sprzęgła został wymieniony na nowy, natomiast dwumasa pozostała stara. Koło zamachowe jest już trochę wyeksploatowane jednak mieści się jeszcze w normie i nie daje typowych oznak nadmiernego zużycia. Czy "stara" dwumasa może wpłynąć negatywnie na nowe sprzęgło i spowodować jego szybsze zużycie ? W silnikach benzynowych zwykle wymienia się częściej sprzęgło, a dwumasa wytrzymuje większe przebiegi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 330ci - wymiana sprzęgła a koło dwumasowe
PostNapisane: 3 lipca 2017, 10:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 540iA
Kod silnika: M62
Cześć

Sama dwumasa jeśli jest zużyta powoduje drgania i hałas przy gaszeniu lub jałowym biegu, generalnie z wyglądu mało rózni się od zwykłego koła sztywnego jedynie posiada tłumik drgań skrętnych.
Przy ekstremalnym zużyciu może spowodować remont skrzyni natomist jak mówisz że Ci sprawdzali i są w granicach normy to w stosunku do reszty sprzęgła nie będzie napewno innego negatywnego wpływu.

Pytanie tylko czy sprawdzał ci tą dwumase ktoś zaufany bo jednak ponowne ściąganie skrzyni to nie mały wydatek

Trochę już przerobiłem tematów apropo dwumasy itp ;)

PostNapisane: 3 lipca 2017, 22:31 
Forumowicz

Parę razy po tej dwumasie ślizgało się stare sprzęgło (przy ostrzejszym ruszaniu). Czy takie działanie może uszkodzić dwumasę ? Czy drgania lewarka zmiany biegów w pozycji neutralnej (niezależnie od wciśniętego sprzęgła) mogą pochodzić od dwumasy ? Wydaje mi się, że tylko lewarek drży - reszta samochodu jest stabilna.

PostNapisane: 3 lipca 2017, 22:56 
Pierwsze kroki

Możesz zrobić dwa testy dwumasy:

1. Jak gasisz samochód bez wciśniętego sprzęgłą to czy są drgania i czy wydobywają się jakieś dźwięki ?

2. Leć na duży plac pojeździj małymi prędkościami i jak będziesz powiedzmy przy prędkości 20-30km/h wbij najwyższy bieg i wciśnij max w gaz i sprawdź co się będzie działo jeśli będzie tłukło i szarpało (kangur) to znaczy, że dwumasa jest do wywalenia jeśli natomiast będzie drgało ale tak normalnie (+szarpanie normalne) jak to przy tej operacji i potem silnik albo zgaśnie albo "podniesie" się do biegu i pojedzie dalej to jest ok.

Same ślizganie sprzęgła nie uszkadza dwumasy. Dwumas uszkadza się przy ostrym ruszaniu itp. czyli tak defacto przy przeniesieniu momentu obrotowego na koła. Oczywiście nie tylko dwumasa ale także tarcza i docisk przy tym także dostaje w dupe ale to normalne końcu to jest sprzęgło. Mało kto sobie zdaje sprawę ale na sprzęgle spoczywa obowiązek i siła samego momentu, którego trzeba jakoś na ten asfalt przenieść (a to nie mała siłą kto interesuje się troche fizyką to wie). Dwumas generalnie wymyślono po to by był komfort między jednomasem bo jakiemuś mości goścowi przeszkadzały lekkie drgania. No i niektórzy twierdzą, że wydłuża żywotność skrzyni ale jakoś nikt jeszcze tego nie udowodnił ani że skraca ani, że wydłuża (ale to tak między nami ;) )Lewarek nie ma nic do tego sam przy uszkodzonej dwumasie w innym samochodzie miałem stabilny i niedrgający lewarek zmiany biegów.

PostNapisane: 3 lipca 2017, 23:38 
Forumowicz

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: m60b40
Xandar napisał(a):
1. Jak gasisz samochód bez wciśniętego sprzęgłą to czy są drgania i czy wydobywają się jakieś dźwięki ?

aż poszedłem do auta przed chwilą sprawdzić bo już mam załamkę :rozpacz:
https://youtu.be/G7e7fRn8src

PostNapisane: 4 lipca 2017, 09:40 
Pierwsze kroki

Po 1:

- Reszta komponentów w skrzyni jest sprawna ?

Po 2:

- Przy tym teście przeważnie zawsze wchodzi albo dwumas albo luzy w skrzyni biegów

Po 3:

- Napewno jest to jakiś zaufany warsztat gdzie wiesz, że wymienili ci rzecz zgodnie z tym co zlecałeś ? bo wiesz oszutów nie brakuje (wsadze uzywane ale powiem, że ten typ tak ma)

PostNapisane: 4 lipca 2017, 10:35 
Forumowicz

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: m60b40
na 100% wsadzone nowe koło zgodnie z procedurą ;) bo byłem przy tym. Różnica między starym a nowym była ogromna jak szarpało się na stole. Czy skrzynia sprawna to nie wiem chciałbym tego się dowiedzieć. Biegi sprawnie wchodzą nic nie wyje nic nie stuka podczas jazdy. Oprócz wciskania pedału sprzęgła przy zmianie biegu słyszę takie krótkie stuki jak przy gaszeniu. Jakby naprężenie się odbijało po całym napędzie. Podpora wału wymieniona, dyfer podmieniony o drastycznie innym przełożeniu, łącznik elastyczny idealny, wał nie ma luzów na krzyżaku. Z resztą te elementy nie mają nic do tego bo ten dźwięk jest jak na luzie gaszę :kwasny:
Pozostają mi tylko dwie drogi w którą nie wiadomo gdzie skręcić. Skrzynia czy dwumasa na reklamacje ?

PostNapisane: 4 lipca 2017, 11:40 
Pierwsze kroki

Narazie bym zajął się reklamacją na dwumase.

Co wsadziłeś ? Luka ? jak kupowaliśmy kiedyś to wiele poleciało na reklamacje z wady fabrycznej.
Może oblukaj Sachs ?

PostNapisane: 4 lipca 2017, 19:01 
Forumowicz

W Sosnowcu jest firma, która zajmuje się skrzyniami biegów. Ja w związku z problemem, który opisałem tutaj: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=162188&p=2162996#p2162996 miałem tam sprawdzoną skrzynię. Dodatkowe info w sprawie firmy, kosztów itp. przez prywatną wiadomość. Proszę też o wypowiedzi w temacie do którego podałem link, być może ktoś doświadczył podobnych objawów.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1