Haj,
nie wiem czy nie lepiej byloby wyjsc od 300konnej 535D w przypadku przebudowy na bi ale to detal
jest kilka czynnikow, ktore mnie od tego "odwiodly"
1) aspekt czipowy komputera do 313ps
a)
to komputer EDC17CP45, ktory jest "wredny" do czipowania (przynajmniej pierwszego) bo go trzeba "podwojnie rozklejac" albo nawiercac by dostac sie do bootpina i mozna go przy tej operacji "uwalic" (ja nie jestem Adam Slodowy i nie lubie mechanicznie ciezkich rzeczy

)
b)
gdy podejmowalem decyzje o drodze (prawie rok temu) nie znalem sie na czipowania tego stera wcale
c)
cena: sam ster po okolo 2 kola chodzi wiec to wydatek (jak zrabie przy rozklejaniu - placz)
2) aspekt "immobilajzerowy" i ogolnie wspolpraca z pozostalymi podzespolami
Zwyczajnie nie wiem jak jest z przypisaniem tego ecu z F10 do E9x (taka pierdola: np w M57 wentylatorem steruja ecu silnika... jak sie nie dogada klima z ecu silnika moze nie bedzie chodzic wentylator przy klimie, jak sie nie dogada ecu skrzyni z ecu silnika - wentylator moze bedzie wyc non stop)
3) skrzynia
Ten ster pracuje ze skrzynia 8hp a ja mam 6hp.. wymiana skrzynii itp pewnie lekko + 10 kola a czy z 6hp to by chodzilo? cholera wie
4) miejsce
nie mam pojecia czy to wejdzie tak latwo do budy starej 3ki w xdrive bo tam pod maska w chowanego raczej bawic sie nie mozna
5) silnik kompletny to nascie - dwadziescia kola ... przebudowa na bi bedzie na bank "droga przez meke" (podobnie jak M57 -> bi)
6) nie wiem co to da wiecej
Jezeli chodzi o moc
w xdrive: E9x przedlift 231ps xdrive i przebudowac na 335d i wtedy zrobic 450ps 4x4
moc bez xdriva: po prostu kupic 335d i nie kombinowac (zadne Fki, zadne e46 ulepszane na sile, zadne N57... zwyczajnie bez kombinacji 335d 286ps, wlozyc z rozszadkiem z 7 kola i miec baze na lekko 420)
Jezeli chodzi o N57 245ps: hybryda, IC, wydech, czip... i bedzie na bank 360 jak sie d... gdzies nie da
Ciekawa sprawa jest DPF w N57 245ps - obwod banki DPF jest taki sam jak F10 LCI 313ps Add Blue (tylko nie ma 10sieciu gmiazd na to addblue)... wiec nawet z nim calkiem sporo powinno dac sie ugrac (ja po mesku do sprawy podszedlem

)
Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
co do stozka itp nie wiem... ja mam wkladne K&N, lukbmw ma wkladke K&N i ma 475ps... po co wiecej kombinowac?