Cześć wszystkim,
nie zdążyłem się stęsknić.
W tym bądź przyszłym tygodniu czeka mnie wymiana uszczelki pod głowicą (oby nie pęknięta głowica).
Dokonałem pomiaru testerem do chłodnic (płyn reakcyjny zmienił zabarwienie z niebieskiego na zielony - sprawa jasna).
Powodem usterki było przegrzanie motoru - problem z układem chłodzącym.
Od pewnego czasu siedzę i zaczytuję się wśród postów na ten temat, ale momentami widzę naprawdę duża rozbieżność informacji.
W związku z tym mam kilka pytań:
-Jaka marka uszczelek ? Macie jakieś ulubione/sprawdzone ? Póki co ustaliłem, że Victor Reinz jest ok, a wystrzegać się Goetze. W cenach przepaść, więc jestem skory to łyknąć.
-Poza uszczelką pod głowicę będę potrzebował również innych uszczelek (tj. kolektor, pokrywę zaworów, trzonów zaworowych) coś jeszcze? Jeżeli powodem wydmuchania uszczelki była temperatura, zakładam, że reszta też mogła zostać uszkodzona/osłabiona.
-Nowe szpile do głowicy dać również ?
-Zauważyłem różne wartości grubości uszczelek pod głowicę - zakładam - że różnica bierz się z planowania, tak ? Podczas obróbki głowicy, gubimy nieco na wysokości głowicy więc, grubsza uszczelka wchodzi w grę w momencie kiedy jest większy ubytek na samej głowicy tak? Nie wiem czy wcześniej taki zabieg był wykonywany. Jeżeli tak - czy jestem w stanie precyzyjnie wymierzyć jaką grubość uszczelki będę potrzebował ? Jakieś znamienia/wcięcia na głowicy które mówią o wartości ubytku ?
Dodam że, głowica oczywiście idzie do planowania, będę również sprawdzał jej szczelność.
Przy okazji na coś zwrócić uwagę? zweryfikować? jakieś bolączki wrodzone?
PS. Przy okazji zauważyłem wyciek w okolicy wtrysków - wstępnie jeden ze "speców" zdiagnozował problem z listwą wtryskiwaczy - częsta przypadłość? Planuje tak czy owak wymienić pierścienie/oringi pod wtryskiwaczami, listwę też zweryfikuje. Nieszczelność jest od niedawna, pod maskę zerkam często i jest bardzo obfita - ropa stoi na całej listwie wzdłuż wtryskiwaczy.
Może po porostu zebrać cała ropę strzykawką, wytrzeć do sucha, dodać gazu i obserwować gdzie leci ?
Z drugiej strony jak sobie pomyśle o tym jak zacznie walić na biało przy dodaniu gazu to aż strach robić to na parkingu hehe, sąsiedzi mnie zap*****ą.

Pozdrowienia!