witam, nie wiem czy ktokolwiek jeszcze tu jest ale nie mam nic do stracenia napisać.
A wiec przeczytałem wszystkie 21 stron i nadal nie bardzo mogę dojść do ładu z podłączeniem elektryki.
Moja wersja to m50b25 na boschu,
od x20 idzie wiązka silnika z kablami do dme puste otwory mam tylko w 1,2,3,9 otworze.
A w tym co są piny wystające, puste są 1,2,3,4,5,6,8,9.
W puszce bezpieczników nie znalazłem tej kostki z 3ema kablami, ani czarnej kostki przy tej białej koło nagrzewnicy, jest tylko biała.
Z tego co już zrobiłem to wyciąłem kostkę czarną z e36 też bez klimy ale kostki miała i czarną i tą na 3 kable.
Podłączenie to:
do klastrów idą:
czarno szary
biało czarny
niebieski ( w mojej klastra nie było z niebieskimi i nie wiem co z nim zrobić)
biało fioletowy
biało żółty
czarny
czerwono żółty
do skrzynki: czarno zielony do klastra w skrzynce na 4 przewody dodatkowe i z klastra do x20 pin 15
fioletowo szary do x20 pin 6
żółto fioletowy do elektrozaworu gdzie były 2 piny zamiast 3.
kostka na 3 kable,
niebiesko czarny z kostki czarnej przy nagrzewnicy do białej kostki w skrzynce bezpieczników
czarno szary pin 4 do białej kostki w skrzynce bezpieczników
czarno niebieski pin 5 do białej kostki w skrzynce bezpieczników
i teraz zaczynają się schody, czytam i czytam i nie ogarniam:
jeżeli ktoś nie ma tych kabli należy je podłączyć:
Kabel niebiesko czarny wychodzi z panelu klimy pin11 przez czarną wtyczkę nagrzewnicy
i prosto do czujnika. ( czyli przedłużam kabel do czujnika ale jakiego?)
Kabel Czarno/szary idzie z DME pin (silniki R6-16 M3 65)
idzie do gniazda diagnostycznego, przez okrągłe złącze X20 przy skrzynce bezpieczników, do przekaźnika
1 biegu wentylatora następnie z supla B do czujnika ciśnienia klimy.
CZYLI PIN 4 W X20 MAM PODŁĄCZYĆ DO PRZEKAŻNIKA 1 BIEGU WNETYLATORA I CO TO ZNACZY Z SUPLA?ZNOWU Z PRZEKAŹNIKA DO CZUJNIKA CIŚNIENIA KLIMY??? kabel mam w skrzynce bezpieczników podpięty tylko do x20 tak jak pisałem wyżej.
Kabel czarno niebieski:
idzie z DME (320,323,328- pin 74) I CO Z TYM DALEJ ZROBIĆ, Z DME MAM JUZ KABEL W WIĄZCE BYŁ ORYGINALNIE, DOŁOŻYŁEM TYLKO POD PIN 5 W X20.
Kabel fioletowo/szary z panela Klimatyzacji- Opcja dla osób które tego kabla nie mają!!!
IDZIE:
z panelu klimy pin 10 do DME (320,323,328-19) DOŁOŻYŁEM PIN 6 W X20, I JEST SOBIE W SKRZYCNE RAZEM Z POZOSTAŁYMI I CO Z NIM DALEJ ROBIĆ ??
teraz następna część zadania czyli: przekaźniki:
jeden jest 2 stykowy a drugi jedno stykowy.
KTÓRY TO KTÓRY I CZEMU SA 2 A NIE 3 ????
Po kolei:
K22-Przekaźnik 2 biegu wentylatora
K21-Przekaźnik 1 biegu wentylatora
M9- Wentylator klimy
836-Czujnik temperatury w chłodnicy.
CC- czujnik ciśnienia
K22 Z bezpiecznika 5A idzie plus na pin 86 przekaźnika. na pin 85 idzie sygnał z czujnika
ciśnienia pin 2. Pod pin 3 podłączamy stały plus przez przekaźnik 30A, pod pin 87 podłączamy
do pinu 30 przekaźnika K21 pin 87a podłączamy do silnika wentylatora klimy pin 3 kabel niebieski
GDZIE NAPISANE SĄ TE NR PINÓW ? POD PODSTAWKĄ ? JAK DAĆ DODATKOWY BEZPIECZNIK, DODAĆ DO JAKIEGOŚ PUSTEGO MIEJSCA W OTWORACH BEZPIECZNIKÓW W SKRZYNCE??
K21 z bezpiecznika 5A J.W na pin 85 idzie sygnał z czujnika temperatury pinu 3 kabel czarno zielony
z pinu 87 idzie do wentylatora klimy pin 2 kabel czarno niebieski.Pod pin 85b podłączamy wyżej wspomniany kabel
z czujnika ciśnienia klimy pin 4:)
Pod pin 1 wentylatora dajemy Mase
Pod pin 2 czujnika temperatury dajemy mase
Pod pin 3 czujnika ciśnienia dajemy masę
MASE KTÓRA JEST W KLASTRACH ? W SKRZYNCE BEZPIECZNIKÓW CZY BYLE GDZIE ???
I ostatnie pytanie czy trzeba wycinać otwory na węże klimy w grodzi/?
Jeżeli komuś by się chciało to może mi odpisać

Bardzo by mi to rozjaśniło temat bo 3 dzień czytam i próbuję zrozumieć jak to działa.
Pozdrawiam