Witam Panowie.
Od dawna szukam jakiś informacji o rozrządzie w m52b28 lecz nic na ten temat nie ma. Głownie ciekawi mnie rozrząd, bo mój silnik nadal chodzi głośno, coś w nim dzwoni na wyższych obrotach i oczywiście na jałowych klekocze jak diesel.
Wymieniłem:
- Wszystkie szklanki
- Napinacz górny krótkiego łańcucha i boczny głownego
- zregenerowany vanos od a do z
- olej, teraz jeźdze na 0w40
Poza tym wałki w idealnym stanie, pod jedną stopką wyraźne 2 ryski na brzegu gładzi wałka. a poza tym no lux
Mam pare pytań bo nie wiem od czego zacząć zeby na ślepo nie wymieniać a mianowicie:
- zauważyłem że główny łańcuch ma luz boczny na ogniwach, czyli ogniwo w ogniwie rusza sie na boki, ( w rowerze tak nie ma

)
- podczas składania zębatek wydaje mi się że na wałku wydechowym nie został odpowiednio naciągniety łańcuch, czyli ta strona tam gdzie nie ma napinacza łancuch luźno chodzi po ślizgu ( w dodatku podczas sprawdzania oleju na bagnecie mam jakby małe wiórki własnie koloru ślizgów, ledwo co widoczne ale czasem się trafią )
- Czy może wystarczy naciągnać ten łańcuch bez zdejmowania vanosa i zębatek odkrecając te 4 sruby torx 10 na wałku wydechowym i naciągnać go ?
- Czy wymieniać ślizgi i łańcuch ? tylko jak to się ma do uszczelki pod głowicą ???
Ogólnie silnik ma moc chodzi równo tylko jakby głosno i twardo .
https://www.youtube.com/watch?v=dzIrC2tRsHk