Leonarl napisał(a):
Witam przymierzam sie jutro jechac załatwic sprawe tego wydechu ale mam jeszcze jedno pytanie w sprawie poduszek silnika wszystkie były wymienione Lemfordr ale nie dochodziły do nich przewody z podcisnieniem czy to moze miec jakis wpływ na drgania??Wogole niewiem czy jest w nich jakies miejsce na podpiecie tych przewodow wydaje mi sie ze nie????
Siema. Chyba już za późno Ci to piszę, no ale. Jeśli fabrycznie masz sterowane podciśnieniowo poduszki, to takie też powinieneś założyć. Do sterowania nimi jest oczywiście osobny elektrozawór który wykorzystuje podciśnienie z tej samej magistrali co elektrozawór do sterowania EGR-em. Słyszałem też kiedyś o czymś takim, jak dwa programy które są uruchamiane w zależności od sytuacji. Na postoju i w czasie jazdy do 2500rpm jest aktywny program Comfort a przy tak zwanej jeździe sportowej lub po przekroczeniu 2500rpm jest aktywowany program Sport. Comfort popuszcza podciśnienie tym samym luzując poduszki, są one wtedy miękkie aby jak najmniej przenosiły wszelkie drgania na nadwozie, wnętrze itd.. Sport ściąga poduszki do siebie i usztywnia je, w sumie jak zaczynasz ostro jechać to i tak nie odczuł byś żadnego komfortu. W sumie to nie ździwiłbym się jakby tak było naprawdę bo po coś w końcu to inżynierowie zrobili, i jeśli masz sterowanie to oczywiście posprawdzaj też wężyki podciśnieniowe, dwa od poduszek schodzą się do trójnika i jeden idzie do elektrozaworu, a ten jest blisko zaworu od EGR-a pod kolkiem. Ja mam sterowane i u mnie jest OK chociaż jakieś bardzo minimalne drgania są, tego chyba całkiem się nie pozbyli w E46 w 3.0D w końcu to diesel, co się da to sprawdzaj i musisz po prostu eliminować wszystko po kolei.