BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 05:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: (e-39) stuki w przednim zawieszeniu
PostNapisane: 1 marca 2011, 19:44 
Forumowicz

plisiek39 napisał(a):
U mnie za stuki winna była maglownica.
Wymienione miałem wszystkie wachacze z przodu , dokrencone własciwie a jadąc po woli na dziórach waliło.

Czy maglownica dawała jeszcze jakieś inne objawy? Jakieś luzy na kierownicy, myszkowanie itp.?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 marca 2011, 07:12 
Pierwsze kroki

Witam.
Luzów na kierownicy raczej nie czuć jedynie lekkie myszkowanie w czasie jazdy.

PostNapisane: 2 marca 2011, 18:11 
Forumowicz

Panowie, konkurs o flachę aktualny :)
Wymiana przednich i tylnich łączników niczego nie dała jeśli chodzi o tajemnicze stuki.
Może jeszcze spróbuję opisać inaczej ich brzmienie: pojedyncze lub seryjne pukanie, głuche, gumowate, tylko podczas wolnej jazdy i tylko na niewielkich lecz ostrych nierównościach.
Momentami brzmi to jak np. urwana z mocowania rura wydechu albo niedokręcona porywa dolna silnika. Które oczywiście też są sprawdzone na wszystkie sposoby.
Odgłos dochodzi spod podłogi z okolic od fotela kierowcy do pedałów, czasem nieco bardziej w stronę środka auta.
Co tam jeszcze jest, co może tak hałasować?
Maglownica sprawdzona, oczywiście bez demontażu i wygląda na dobrą.

PostNapisane: 2 marca 2011, 19:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
moż pytałem ale górne poduszki mcphersonów?

PostNapisane: 2 marca 2011, 19:44 
Forumowicz

Przy wymianie amorków sprawdzone - są OK.
Wygląda na to, że będzie fajna piątka do sprzedania... :hyhy:

PostNapisane: 4 marca 2011, 15:40 
Forumowicz

Zanim dobiorę się do maglownicy - czego oczywiście wolałbym uniknąć - ostatnia próba: wahacz. Wczoraj na szarpakach diagnosta solidnie przetrzepał auto i wyszedł luz właśnie na z przodu na lewym wahaczu. Już kupiłem nowy (choć ten "stary", TRW zresztą, wytrzymał raptem niecaly rok, jakieś 20-parę tysięcy).
O efekcie dam znać.

PostNapisane: 11 marca 2013, 10:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 318
Witam koledzy mam problem tego typu iż byłem w warsztacie ponieważ zle mi sie Prowadziło i stukało w zawieszeniu zrobili mi zawieszenie wymienili już się nie tłucze nie stuka ustawili zbieżność lecz dalej źle się prowadzi przy 120 Ciężko utrzymać auto na swoim pasie amortyzatory zostały stare z przodu mi sie wydaje ze już są słabe czy mogło by sie tak dziać przez słabe amortyzatory ? pomóżcie co moge jeszcze sprawdzić

PostNapisane: 11 marca 2013, 10:23 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
sprawdz amortyzatory na stacji kontroli pojazdow. na jakim sprzecie ustawiali ci zbieznosc jesli sie orientujesz? pozatym czy robili cala geometrie przod i tyl bo taka wypadalo by zrobic. pojedz na stacje kontroli pojazdow i popros diagnoste o sprawdzenie na plycie zbieznosci kol przednich a potem tylnich oraz o sprawdzenie amortyzatorow. zaplacisz z 20-40 zl ale da to duzy poglad.

PostNapisane: 11 marca 2013, 19:41 
Pierwsze kroki

Kolego sprawdziłem amorki mają 50% zbieżność ustawiali przód i tył komputerowo więc powinno być dobrze ustawione

Tytuł: Re: [E39] Stuki w przednim zawieszeniu
PostNapisane: 11 marca 2013, 22:13 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
Jak masz drugi komplet opon to zamień je na próbę, bo to one mogą być powodem złego prowadzenia.

PostNapisane: 12 marca 2013, 07:38 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kod silnika: M57
lenam napisał(a):
Panowie, konkurs o flachę aktualny :)
Wymiana przednich i tylnich łączników niczego nie dała jeśli chodzi o tajemnicze stuki.
Może jeszcze spróbuję opisać inaczej ich brzmienie: pojedyncze lub seryjne pukanie, głuche, gumowate, tylko podczas wolnej jazdy i tylko na niewielkich lecz ostrych nierównościach.
Momentami brzmi to jak np. urwana z mocowania rura wydechu albo niedokręcona porywa dolna silnika. Które oczywiście też są sprawdzone na wszystkie sposoby.
Odgłos dochodzi spod podłogi z okolic od fotela kierowcy do pedałów, czasem nieco bardziej w stronę środka auta.
Co tam jeszcze jest, co może tak hałasować?
Maglownica sprawdzona, oczywiście bez demontażu i wygląda na dobrą.

Kolego jeśli masz webasto to sprawdź jeszcze czy wydech od niego masz cały .Ja mam bardzo bodobny problem co ty .Stuka mi w okolicy lewej nogi ,lecz głupieje gdy chcę to znaleźć bo mam wrażenie że raz słyszę to na dole raz na wysokości deski roździelczej. Wracając do wydechu webasto,podczas wymiany pompy progowej zauważyłem że końcówka rury jest tak zgnita że mocownie wydechu do podwozia jest przerwane więc to może powodować stukanie podczas częstych i małych nierównościach. Oczywiście zawiecha sprawdzona lecz zostaje mi sprawdzenie górnego zawieszenia amorów.
Powodzenia i pozdrawiam. :ok:

PostNapisane: 12 marca 2013, 07:53 
Zacna persona forum

Garaż: E39 523iT, E46 318i, E36 328iA Individual, E61 530xD
to ze ustawiali komputerowo to nie znaczy ze jest dobrze :) w wiekszosci przypadkow po przejechaniu przez plyte wychodzi jak wlasnie ustawiaja zbieznosc. ja bym sprawdzil dla swietego spokoju. chyba ze masz 100% zaufanie do warsztatu w ktorym robiles. w przypadku bmw trzeba samochod dowazac, pilnowac poziomow caly czas itp. wystarczy ze komus sie nie chcialo obciazenia powkladac i juz caly pomiar mozna o dupe rozbic. dostales wydruk z wynikami przed i po ustawieniu?

PostNapisane: 12 marca 2013, 15:34 
Pierwsze kroki

Kolego opony zmieniałem nie pomoglo wydruk miałem niby było dobrze ale musiało cos sie przestawić bo teraz ściąga w prawo a wczesniej tego nie było byłem w warsztacie nie wiedzą co może być sprawdzali luzy w zawieszeniu i niema pojade do innego warsztatu ustawic zbieżność może pomoże cos ... jak znajde co to było to napisze :)
Pozdrawiam

PostNapisane: 12 marca 2013, 16:34 
Pierwsze kroki

A jeszcze jedno czy słabe amortyzatory mogły by to robić ?

PostNapisane: 28 października 2016, 17:55 
Forumowicz

Moje BMW: e39 touring 520i '02
Kod silnika: m54b22
A ja sobie zajrzałem w końcu do zawiechy bo mi stuka od roku i proszę:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

amortyzator zeszczany, mokro dookoła, przytarty chrom (pewnie powód dalszego niszczenia uszczelniacza i wyciek). Podniosłem auto z obu stron (kołą w górze), wykluczyłęm stabilizator. Podważyłem kolumnę dźwignią i brzmi to mniej więcej tak:
https://www.youtube.com/watch?v=NV28tvkfs4g
a podczas jazdy słyszałem to (mocno stłumione):
https://www.youtube.com/watch?v=YQOi7Lf ... e=youtu.be
Do filmów zalecam lepsze głośniki.
Nie wyczuwam luzu na łożysku w kielichu wiec obstawiam, ze stuka coś w amorku. I tak są do wymiany wiec sie przekonamy :)

PostNapisane: 29 listopada 2016, 09:32 
Forumowicz

Moj problem stuków wygląda na rozwiązany:D Faktycznie,zgodnie z przypuszczeniem, winne byly amortyzatory. Łozyska amorków sa ok,zawieszenie ok. Po wymianie wreszcie upragniona cisza,auto miękko przelatuje przez progi i uskoki :) A co ciekawe oba amortyzatory po wyciagnięciu i złapaniu w imadło wcale nie wykazywały luzów. Napewno jeden stracił cisnienie gazu,a drugi zaczyna tracić. Jeden można ustawić w dowolnej pozycji,jak zwyczajny amor olejowy.

Inna częsta kwestia: auto stoi wyżej, ale może o 1 cm :) Poprawnie złożone amorki Bilsteina,dobrze dopasowane gumy i wszystko od razu wygląda jak trzeba. Ważna kwestia: dokręcenie wahaczy stojąc na kołach.

Umieszczę tutaj niedługo parę zdjec z wymiany amorów bo zostawić kilka wskazówek dla potomnych. Nie miałem ściągacza do sworzni,podnośnika, ani kanału więc zadanie było nieco utrudnione.

PostNapisane: 28 marca 2018, 09:11 
Forumowicz

Nikt tu chyba juz nie zagląda ;) odkopuję
Czy to co słychać i widać bardziej wskazuje na maglownice czy przednie wahacze?
https://www.youtube.com/watch?v=bmQ_j9pfk24
Widać, że wahacze się przesuwają w tulejach, ale nie wiem czy nie za mocno jak na niewielki ruch kierownicą.
Dodam, że tuleje oglądałem przy okazji wymiany amorków i nie widziałem spękań. Mam tez nowe drążki kierownicze Lemfordera. Nie czuję żadnych luzów na kierownicy, ale jak wpadne na jakaś wieksza nierównosć to koło potrafi jakby mocno zadrgać i twardo przenosi stuki na kiere. Dodam tez, ze w ASO BMW nie znaleziono luzów w układzie i zawieszeniu i usłyszałem, ze powinienem sie cieszyć bo części drogie (a może ponacinali mi tuleje, żebym szybciej wrócił :twisted: )

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1