BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 19:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] test na zawartosc co2 w ukl.chlodzenia = wynik
PostNapisane: 3 kwietnia 2018, 13:50 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i 1999
Kod silnika: M52TUB25
Witajcie, czy ktoś z was bawil sie moze tymi testerami co2 do układu chłodzenia? Bo nie zabardzo rozumiem jaki otrzymałem wynik. Spodziewałem sie zoltego ( padnieta uszczelka) albo niebieski ( dobra uszczelka) a wyszedl mi jakis turkusowy.. Jaki to wynik?
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] test na zawartosc co2 w ukl.chlodzenia = wynik
PostNapisane: 3 kwietnia 2018, 14:50 
Forumowicz

Moje BMW: E83
Kod silnika: M47N
Zobacz to
https://www.youtube.com/watch?v=8RR-4c0Oghs

PostNapisane: 3 kwietnia 2018, 18:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Ten kolor o niczym nie świadczy. Jeśli nie masz innych objawów, to olej temat. Błękit bromotymolowy zmieni kolor na turkusowy nawet wtedy, gdy będzie nieodpowiednie ph płynu chłodzącego. Musi wyjść ewidentnie kolor żółty, ale wtedy w BMW to już trudno test wykonać, bo tak dmucha w zbiornik, że płyn z urządzenia wypluwa.

PostNapisane: 3 kwietnia 2018, 18:51 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i 1999
Kod silnika: M52TUB25
Chodzi o to że znika mi plyn a nie moge zlokalizować wycieku. Na wezach i chlodnicy sucho, plamy na ziemi pod samochodem nie ma. Natomiast w plynie chlodzenia brak plam oleju, pod korkiem oleju również zadnej mazi a do tego ten test nic nie wykazal a plyn jak znikal tak znika.. Niestety nie mam skąd ogarnąć manometra na chkodnice żeby wytworzyc ciśnienie i obserwować.. Zostaje mi wiec chyba mechanik :wsciekly:

PostNapisane: 3 kwietnia 2018, 19:10 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Ile tego płynu ubywa, powiedzmy na 1000 km? Sprawdź dokładnie obrzeża chłodnicy, wszystkie połączenia zbiorniczka (oring mały na górze i dwa z dołu), wyjście plastikowego przewodu z głowicy do nagrzewnicy pod kolektorem ssącym. Spróbuj też odpowietrzyć układ, ja zawsze leję pod korek tak długo, aż odpowietrznikiem wylatuje płyn bez bąbli powietrza, następnie zakręcam odpowietrznik i nadmiar ze zbiornika wyciągam strzykawką (tak około 300 ml), później odpal i nagrzej z odkręconym korkiem do około 70-80 stopni (więcej nie, bo może się mocno poziom podnieść), zakręć korek i zrób przejażdżkę z 10 km z porządnym daniem mu po garach. Następnie sprawdź, czy węże nie spuchły na kamień. Po odpowietrzeniu i zakręceniu na gorącym silniku korka, a następnie przejażdżce, uszkodzona uszczelka między kanałem wodnym i komorą sprężania wytworzy w układzie chłodzenia duże ciśnienie. Jeśli przedmuchu nie ma, to do czasu wystudzenia silnika węże będą miękkie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1