jiGsaw napisał(a):
Kyo - akurat startstop się raczej nie zwróci w paliwie uwzględniając serwis.

Tak. I generalnie w stosunku do pracy na zubożonej mieszance, też średnio jest oszczędny. Sprawdziłem to, w dość dużym korku jeżdżąc, potrafi urwać lYtra, czyli może 8%.
To ja wolę żeby tego lYtra spalało, a nie dożynało rozrusznika, turbiny etc. Niby i turbina i rozrusznik są skonstruowane tak że to wytrzymują, ale jakoś niespecjalnie w to wierzę.
Tak jak ani trochę nie wierzę w obecne normy spalania. I to nawet nie jest kwestia wiary, wystarczy zalać, pojechać w korek, i tak cały tydzień, i można sobie podetrzeć tyłek danymi technicznymi dotyczącymi spalania. Te dane robione np 15 lat temu są OK, one z grubsza się pokrywają, powiedzmy 10% tolerancja. Dzisiejsze normy mają rozstrzał taki, że auto zamiast np normy 8, bierze 13, niespecjalnie ciężko jeżdżąc.
Póki co z R4 turbo jestem zadowolony. Z wolnossących R6 również. Wolnossące R6 są niezatapialne, czy R4 turbo takie będzie? Wątpię, no ale zobaczymy. Tuningowane 'cipem', na pewno nie będzie.
Tak wtrącając, to jest wręcz niebywałe, praktycznie odkąd to forum istnieje, non stop ta historia trwa, ktoś kupuje diesla 320d, 330d, przebieg - polskie 197 tyś, oczywiście igła, od znajomego znajomego szwagra, pod kocem trzymane, no to co robimy - no to glega i najważniejszy mod -CIP. No i dowali takiego [cenzura] z 150KM na 210, albo z tych 204 na 260 i później, w najlepszym przypadku mija rok i gość pyta o wymiane zawiasu, dlaczego dwumas poszedł, dlaczego klapki się urwały, dlaczego wtryskiwacze idą,, czemu olej bierze, czemu turbina podziękowała, seria pytań DLACZEGO

Oczywiście nikt, absolutnie nikt, związku z cipem nie zobaczy, wyrąbanego zawieszenia i trzeszczącego wnętrza nikt, absolutnie nikt nie skojarzy z glebą i usztywnionym zawiasem, a zaraz pewnie ktoś wyskoczy że sie nie znam, bo on ma już 5 auto z cipem na glebie i wszystko jest OK. I tak będzie to trwać

Nawet nie chcę tego zatrzymywać.
Wtrąciłem, bo benzynę turbo, te wszystkie 340i czy 328i, to samo czeka. A start-stop tylko pięknie dopełni dzieła.