Witam Serdecznie
Borykam się z pewną kwestią i postanowiłem zasięgnąć pomocy u Was drodzy forumowicze. Mianowicie, zakupiłem felgi BBS 744/755 18 cali, 8j/9j

Jestem na etapie poszukiwania opon do nich, katalogowo powinienem założyć:
235/40/18 przód
265/35/18 tył
Nie mam żadnego doświadczenia w jeździe e39 na 18stkach. Obecnie jeżdżę na sporym profilu felgi na 15stkach. Zdaję sobie sprawę że komfort jazdy poleci sporo w dół na 18stkach ale chciałbym trochę to zminimalizować. Mianowicie patrząc na katalogową propozycję, trochę się boję tak szerokiego kapcia z tyłu na tak niskim profilu (35). Szczególnie że mieszkam w Krakowie a wiadomo jaki jest w tym mieście stan dróg.
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek komentarze osób, które mają doświadczenie z różnymi konfiguracjami kół. Zastanawiam się nad założeniem do tyłu Hankooków 255/40/18, tylko teraz pytanie, co założyć na przód i o jakim profilu żeby to miało sens? Zdaję sobie również sprawę że przy profilu 40 licznik już będzie trochę oszukiwał (o jakieś 3.5km/h przy 100km/h) przey profilu 45 już się robi jakieś 9km/h przy setce więc trochę słabo. Jeśli mowa o samych szerokościach kapci to chciałbym zminimalizować efekt naciągu, po prostu kiepsko to wygląda na standardowym zawieszeniu. No cóż, opisałem sytuację i będę bardzo wdzięczny za komentarze.
Trapi mnie to że o ile jestem zwolennikiem zastosowań katalogowych konfiguracji to według opinii będę czuł utratę mocy na tak dużym kapciu przy silniku 2.8.
Czy rzeczywiście jest spora różnica w komforcie jazdy między profilem 40 a 35?
Jeśli nie to co myślicie o konfiguracji:
235/40/18 przód
255/35/18 tył
Zdaję sobie sprawę że nie ma idealnego rozwiazania, złotego środku na to. Może inaczej, co wy byście zakładali na takie felgi biorąc pod uwagę fakt ze naciąg odpada?