Cześć,
Na początku, tak, wiem, że jest to kiepski silnik i przekonałem się o tym dopiero po zakupie. Czytałem inne podobne wątki i mam pewne przypuszczenia, ale opiszę dokładnie mój przypadek. Instalację gazową założyłem w grudniu - silnik Valvetronic, instalacja Lovato. Ustawienia gazu kalibrowane były podczas jazdy. Robię długie przebiegi i pewnego dnia zwalniając na bramce na autostradzie zapalił mi się check engine - jazda z włączoną klimatyzacją (być może ma to znaczenie?). Jedna problem zauważyłem już dzień wcześniej. Przy zmianie biegu i próbie gwałtownego przyspieszenia, jakby "cofało" go, nie ma mocy i dopiero po kilku sekundach zaczyna się powoli rozpędzać. Sprawdziłem błędy:
P2187 - uboga mieszanka na biegu jałowym
2D0F - miernik masy gorącego powietrza

Wartości zmierzone na postoju:

Pozostałe obserwacje:
1. Na postoju silnik chodzi równo - na gazie i na benzynie
2. Po przełączeniu na benzynę nie widzę zdecydowanej poprawy, ale być może samochód musi się "nauczyć" innego składu mieszanki i powinienem pojeździć dłużej
3. Temperatura sprawdzana na test 7 w czasie jazdy potrafi czasami spaść ze 105 stopni do 80, by później znowu wzrosnąć do 105. Po jeździe 400 km na autostradzie i wjechaniu do miasta temperatura dochodzi do 108-109 stopni (temperatura na zewnątrz około 20 stopni)
4. Spalanie na autostradzie około 10 litrów gazu
5. Wcześniejsze problemy z gazem - spore ubytki płynu chłodniczego przez wąż SEMPERIT na trójniku i przy reduktorze gazu - wymieniłem wąż na inną markę i brak wycieku. Pytanie czy reduktor jest OK i nie puszcza przypadkiem gazu do układu chłodzenia, albo czy zostało dobrze wpięty w ogóle do układu chłodzenia.
6. Sprawdziłem dolot - brak dziur
Pytanie z czego może wynikać pojawienie się checka. Czy należałoby zrobić ponowną kalibrację w letnich temperaturach i przy włączonej klimie?
Zainstalowane komponenty LPG: