Witam,
postanowiłem napisać krótki post o rekordowo niskim zużyciu paliwa BMW serii 3 .
Bohater to e91 LCI 318d, czyli Touring ,2009r, pojemność 1995ccm, moc 142km, masa własna wg dowodu 1580kg, katalogowo 9,6s do setki,skrzynia manual 6 biegowy.
Masa kierowcy i bagaży ok 150kg.Przebieg 224700 km.Opony 205/55/R16, nie są to Run-Flat'y, oryginalny felunek (wieloszprychowy), sportowe zawieszenie (mimo wszystko

).
Paliwo - zwykły diesel tankowany w Szwajcarii.Miejsce testu - trasa CH-PL, gdzieś we wschodzącym kalifacie DE

, dość puste autostrady, wielbłądów na razie nie stwierdzono, ale to już długo nie potrwa.
Ta podróż to dłuższa historia, dlatego skrócę do istotnych faktów:
1 część:
odcinek 300km, jazda tempem TIR-ów z włączoną klimatyzacją, zakres 85-95km/h, skasowane wskazania komputera pokładowego na starcie, bez korków.Średnia prędkość 86,3km/h prawie cała na tempomacie.Spalanie ....... 3,5l/100km !!!!

2 część:
odcinek 200km, jazda tempem TIR-ów z wyłączoną klimatyzacją, zakres 85-95km/h, skasowane wskazania komputera pokładowego na początku sprawdzianu, bez korków.Średnia prędkość 86,5km/h, prawie cała na tempomacie.Spalanie ....... 3,2l/100km !!!!

Fotek niestety nie mam.
3 część:
odcinek 200km, zakres 120-140km/h, wyłączona klimatyzacja, średnia prędkość 128,3 km/h, spalanie .....5,0l/100km

Wniosek :
BMW jest super-oszczędnym autem, niech się schowają wszystkie wieśwageny 1,9tdi , czy skodżitsu 2,0tdi, przy tej masie, uważam, że zużycie nawet przy tych niewielkich prędkościach to po prostu żart.
REWELACJA ! Nie spodziewałem się takich wyników, gdybym tego sam nie stwierdził, to po prostu bym nie uwierzył.
Jak znacie jakieś podobne, niewiarygodnie niskie wyniki, wpisujcie model, rocznik, moc, masę, zużycie.
Na marginesie : Wrażenia z jazdy są dość pozytywne.Na co dzień jeżdżę F11 2014r, 535d, 313km, 5,5s do setki, z megawypasem, więc 318d e91 nie powala ani osiągami, ani luksusem, ale muszę przyznać, że na trasie , czy to autostrada, czy drogi lokalne, zbiera się nawet nawe całkiem żwawo , przyzwoicie, spodziewałem się dużo gorszych wrażeń, a on nawet troszkę przyspiesza

.
pozdro, rider3