senbon napisał(a):
Fuchs titan race pro s był nie do zajechania. Powyżej masz dystrybutora Millersa, który też reprezentuje topowy poziom także Twój wybór Wysoko cenione są Motule i LM (o ile oryginały, a nie podróby)
I Amsoil i Ravenol i Valvo też niczego sobie... Do wyboru, do koloru

senbon napisał(a):
Motul z X'ów jeżeli chodzi o prawdziwe PAO ma właśnie x-max'a, który występuje w 0W40.
Jesteś pewien, że to PAO?
Miałem tego Motula w N54 i było ok. Ten olej na pewno jest nie do zajechania jeżeli chodzi o ekstrema temperaturowe (górne i dolne). Chociaż na obecnym OEM 5W-30, hydraulika na zimno jakby trochę ciszej i temperatury oleju na wskaźniku jakby o 5-10 stopni niższe, podczas największych upałów. Jednak szybszy przepływ, 'lżejszego' oleju również robi swoje w silnikach z turbo.
Natomiast co do 10W-60, to tak jak już kiedyś pisałem w innym temacie - jeśli nie masz luźno spasowanego silnika ///M bądź nie ścigasz się w jakiś rajdach, to jest to zupełny nonsens do codziennej jazdy, w silniku pokroju M52. Już kiedyś przerabiałem temat oleju o takiej lepkości w M52 i choć jakiejś tragedii nie było, to i tak raczej bym już do tego nie wrócił. Jakkolwiek to tylko moja opinia w tej kwestii i nikt nie musi się tu ze mną zgadzać

Notabene, jeżeli mogę coś polecić to np. w N52 znakomicie sprawdza się olej 5W-50. W moim N52 (Millers XF) znacząco wyciszył nieznośną w tych silnikach hydraulikę i ograniczył konsumpcję oleju o połowę (!). Tak więc jeśli już pchać się z jakiś powodów w 'sportowy' olej do codziennej jazdy, to lepiej zacząć właśnie od 5W-50. Również 'ciężki' olej, lecz w porównaniu z 10W-60 to i tak król płynności...
I tak jak koledzy wyżej pisali - nie zawsze też lepsze będzie to, co na 'ucho' okaże się w silniku cichsze. Dobrze jeśli się nie tłucze, ale to niejedyne kryterium przy wyborze oleju, bo idąc tym tropem, to każdy z przytartą panewką lałby przekładniowy i mówił, że jest cacy

Niestety nieraz okazuje się, że aby przestało się tłuc, to najpierw trzeba parę elementów w silniku wymienić i dopiero od tego momentu można zacząć dobierać odpowiedni olej.