Cześć
Przygotowuję się do modyfikacji sterownika. Kupiłem drugi komputer MS43. Na laptopie z Win10 64bit zainstalowałem kabel OBD2 od Viakena oraz, dzięki informacjom od piotra520, "Siemens Flash Tool v1.1.2.3" i uaktywniłem licencję. Jak na razie wszystko się udało, program się uruchamia z podłączonym kablem. Ale nie jestem pewien czy wszystko działa jak należy, więc muszę jeszcze na tym laptopie zainstalować INPĘ, aby sprawdzić czy komunikacja z autem poprzez kabel OBD2 jest ok.
Planuję wykonać wszystkie kroki modyfikacji na zakupionym DME. Nasunęło mi się kilka pytań, może będziecie znali odpowiedzi:1.
Pierwsza sprawa zanim zacznę przekładać DME - jeśli drugi sterownik dobrze zaprogramuję, bez EWS itd. a auto odpali to czy przy powrocie do oryginalnego sterownika mogą pojawić się jakieś problemy, np. desynchronizacja przebiegu w modułach, albo inny VIN zmodyfikowanego kompa nadpisze się w pamięci modułów i przy powrocie do oryginalnego-niemodyfikowanego uniemożliwi to odpalenie auta? Czy są jeszcze inne przypadki, które mogą się wydarzyć?
2. Może przegapiłem, ale czytając ms43wiki i e46fanatics o modyfikacji sterownika nie znalazłem informacji
jak sprawdzić obecną wersję sterownika. A z drugiej strony czy to ma jakiekolwiek znaczenie skoro i tak najpierw wgrywamy pełny plik 512kb z wersją MS430056_...bin?
3. Mam w oryginalnym sofcie podrasowane parametry silnika - zapłon, mieszankę itd. - szczegółów nie znam.
Czy jestem w stanie podglądnąć i porównać jakie to zmiany? Przypuszczam, że jeśli jakimś cudem oryginalna wersja softu byłaby taka jak tego do zmian czyli z końcówką 056 to bym mógł... ale w innym niestety nie...?
4. Wczytałem do TunerPro zamieszczone pliki bin oraz definicje xdf.
Ale niestety widzę, że dane są nieprawidłowe, zobaczcie poniżej. Co robię źle? Wszystkie programy i pliki pochodzą z tego samego źródła podanego na ms43wiki. Widać, że np. rpm w tabeli są nieprawidłowe a inne wartości są wszystkie takie same...

5.
Czy Siemens Flash Tool może bez bootmode odczytać i zapisać pełny wsad? Czy robiąc to na wyjętym DME mam podłączyć wszystko jak dla K-Line czy CAN-bus?
6.
Czy robiąc tylko odczyt danych np. z oryginalnego sterownika mogę coś zepsuć i uszkodzić DME?7. Jakie znacie dobre strony wyjaśniające co kryje się pod danym parametrem, co i jak modyfikować?
Dzięki
BB