Witam.
Pół roku temu zakupiłem swojego pierwszego benzyniaka, e46 m52tub20 1999r. czysta benzyna
Przychodze do Was po poradę, otóż moja e46 bierze olej i kopci. Dymi tylko na rozgrzanym, czasami na postoju (w lato też kopcił) i czasami w trakcie jazdy po mocniejszym dodaniu gazu. Teraz w zimę robię króciutkie trasy i może być to przez niedogrzanie (w zimę również pojawił się jakiś syf na korku od oleju ale jak pisałem, robię trasy czasami po 2-3km. W trasie kopci jak kopcił, momentami potrafi wywalić chmurę po dodaniu gazu ale zaraz to ustępuję.
Pisałem już wiele postów na innym forum, na facebooku i wiadomo, każdy piszę co innego. Teraz w styczniu (w końcu) chcę sprawdzić kompresję i test na uszczelkę pod głowicą. Tutaj przyszedłem po poradę, otóż zdaje sobie sprawę, że silnik może być już do remontu i raczej, gdy już bedzie miał być rozbierany, to będę chciał zrobić kapitalny i wlaśnie tutaj nasuwa się pytanie- czy lepiej kupić drugi silnik czy remontować ten? Mam strasznie mieszane myśli.. bo jeśli miałbym wydać powiedzmy na remont te kilka stówek lub ewentualnie tysiaka więcej to wolę remont ale chciałbym się zapytać Was.
Co do silnika- mam z nim więcej problemów, nie równa praca, wypadanie zapłonów, lekko popękany jest kolektor wydechowy. Oczywiście w razie remontu pospawałbym od razu go. Obroty na jałowym stoją na 950 na goracym. Tak jak pisałem, kopci tylko na rozgrzanym, czasami na postoju pokopci, czasami po wdepnięciu w trakcie jazdy. Z odpalaniem nie ma żadnego problemu.
Wymieniłem wszystkie świece, cewkę, uszczelka podstawy filtra oleju, fajki świec i oczywiscie dalej to samo.
Jeśli chodzi o olej, ostatnio dolałem litr i było mu mało, ale robiłem to na totalnie zimnnym silniku, stał całą noc.. nie wiem czy ok ale tak czy siak litr za mało......
Ile wyniósłby tak chociażby mniej więcej taki remont? Bo jakoś w lipcu będę mógł to ogarniać już, jak dotąd zrobiłem jakieś 4 tysiące nim.
https://www.youtube.com/watch?v=mbdJQqYa3MM praca silnika
https://www.youtube.com/watch?v=24SAiBLmKOs tutaj stał kilka minut odpalony po czym dodalem gazu.