ja jezdzilem na gazie V generacji. ori zakladanej w holandii firmy VIALLE.
odczucia z jazdy sa naprawde piekne. z tym wiekszym kopem to ra raczej chyba przesada ( podobno testy mowia ze jest lekko szybszy niz benzyna poniewaz gaz jako ciecz ma mniejsza wlasna temperature ).
wolalem jezdzic o wiele bardziej na gazie niz na benzynie. auto bylo wyraznie elastyczniejsze. moze nie jak w dislu ale roznica byla ewidenta. tak samo na gornych obrotach -> na korzysc gazu. auto ciagnelo do czerownych bardzo chetnie. na benzynie ostatnie obroty byly juz raczej dobijaniem niz przyspieszaniem:)
co do spalania -> mysle ze jest takie samo jak w benzynie. nie powiem dokladnie bo nie jezdzilem na benzynie wcale
kolejna sprawa. mam teraz sekwencje IV generacji i powiem Wam, ze to shit

tu musi uzyskac jakas temp. najlepeij temp pracy silnika. wtedy dziala poprawnie.. ale i tak przy takich instacjach czlowiek woli jezdzic na benyznie.
w instalcji V jest zupelnie inaczej. auto zmienia sie ( z tego co pamietam ) na gaz od 1minuty do 3-4. wiec praktycznie nie jedzimy na benzynie. i od razu po wlaczeniu auto dziala jak nalezy. nie wazne czy jest cieple czy jest zimne i ile gazu pozostalo;] zawsze tak samo pieknie, jak fabryka chciala:)
noi na koniec minus tej instalacji. co 2 lata lub dana ilosc kilometrow - miejwiecej 50.000 trzeba ta instalcje serwisowac. jako ze mieszkam w Elblagu czyli u gory Polski najblizszy serwis byl w wawce;] nastepnym to chyba juz wroclaw albo kielce:P
przeglad taki -> przeczyszczenie wszystkiego + wymiana oleju w butli to koszt okolo 1500zl.
dodam ze u mnie trzeba bylo tez wymienic wtryskiwacze gazowe, ktore do tanich nie naleza

okolo 150 - 200 Euro. z ta cena moze byc roznie.. bo dowiadywalem sie jakis czas temu i ceny moze zmalaly.. a moze nie:P
takze jesli macie taka instalcje to trafiliscie w lotka ( pod warunkiem ze poprzedni wlasciciel prawidlowo uzytkowal ta instalcje ), a jesli chcecie zakladac to.. hmm. wielkie koszta i malo specow w polsce od tego:)