BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 22:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90 N53b30] Bialy dym z wydechu
PostNapisane: 20 lutego 2019, 20:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: N53b30
Garaż: e36 316 sedan> e46 320d sedan polift> E46 323ci > e60 525d > E90 325i n53b30> obecnie E60 520i M54
Witam was, niedawno weszlem w posiadanie jakze zacnego autka bmw e90 325i z 3 litrowym benzyniakem o kodzie n53. Auto jest w automacie z lopatkami w kierownicy. Mam dwa problemy auto ma przebieg 82k i czesto na wolnych obrotach kopci na bialo nawet przy 11 stopniach na dworzu, silnik pracuje rowno nie ma zadnych problemow. Czy to jest normalne dla silnika z bezposrednim wtryskiem? Druga sprawa skoro to bezposredni wtrysk to powinien pracowac nawet gdybym zdjal kolektor, a on zaczyna nierowno pracowac az wkoncu gasnie gdy tylko odkrece korek do wlewu oleju. Czy oba objawy sa normalne?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E90 N53b30] Bialy dym z wydechu
PostNapisane: 21 lutego 2019, 13:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Kod silnika: M52B25
Jak rozszczelnisz uklad ssacy to bedzie nierowno pracowac, przeplywka wtedy nie mierzy calego zasysanego powietrza, a przy zdjetym kolektorze nic nie bedzie mierzyc.

A co do odkrecania korka oleju, to tak, moze zaczac nierowno pracowac bo przez korek oleju a pozniej przez odme zaczyna ci zasysac lewe powietrze ktore tez nie jest mierzone przez przeplywomierz, wiec to jak najbardziej normalne.

Kopcenie tez, samochody bmw maja dlugie uklady wydechowe i beda kopcic, wydech dlugo sie rozgrzewa, czy to posredni czy bezposredni wtrysk, moj kopci od jesieni do lata.

PostNapisane: 21 lutego 2019, 19:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 530i
Jak wyżej. Pamiętaj że n53 to silnik który wymaga dobrego serwisu, jest wrażliwy na paliwo i zalewają tylko full syntetykiem typu ravenol millers czy motul

PostNapisane: 22 lutego 2019, 05:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Garaż: e36 316 sedan> e46 320d sedan polift> E46 323ci > e60 525d > E90 325i n53b30> obecnie E60 520i M54
Picia odnosnie kopcenia, czy mowisz to na podstawie swojej e36? Bo ja jak mialem 323ci w e46 m52tub25 nigdy nie kopcila wiec to kopcenie bedzie mialo swoje rozwiazanie w serwisie BMW bo to normalne wg mnie nie jest do tego na zimnym nic a nic nie kopci, tylko jak sie rozgrzeje, nawet po trasie 100-200km dalej kopci na wolnych obrotach. Robie rocznie okolo 20 tys km glownie trasy wiec auto sie rozgrzewa napewno, chyba ze termostat jest do wymiany ale jak wyzej serwis to zweryfikuje,oczywiscie czesto zdarzaja sie wyprawy krotkie. Apropos okrecenia korka i rozszczelnienia rzekomego ukladu otoz niewiem czy dobrze zrobie porownujac do m57d25 , otoz ostatnio wyjmowalem klapki wirowe i wymienialem wtryski i jak sciagnalem kolektor auto odpalilo normalnie ( bez przeplywki) i chodzilo bez problemu gdy sprawdzalem czy wtrysk daje dobre parametry.
Jestem totalnie zielony odnosnie silnika n53 mam nadzieje ze sie nie zawiode.
Albert dziekuje , wiem o tym ze jest bardzo czulym silnikiem.

PostNapisane: 22 lutego 2019, 19:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 530i
U mnie kopcił nawet jak było 20st. jak nie śmierdzą spaliny to nie ma sie co przejmować, w n53 to normalne, gdzieś czytałem że ma to związek z NOX.
Po odkręceniu korka oleju powinna się zmienić praca silnika, korek ma być lekko zasysany, u mnie nie było różnicy- padła odma, a jest razem z całą pokrywą za 2000zł

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1