Witam wszystkich,
borykam się od jakiegoś czasu z problemami silnika. Przy silniku poprzedni właściciel oczywiście tak narzeźbił, że przed otwarciem maski trzeba się przeżegnać, a po otwarciu policzyć do 10, żeby nie przeklinać 30 minut.
Objawia się to słyszącym wypadaniem zapłonu, wyłączaniem cylindra, falowaniem obrotów po zdjęciu nogi z gazu (500-1000/min). Sprawdzone świece, cewki, ciśnienie paliwa, przepływomierz.
Po podłączeniu pod komputer pojawiają się błędy:
- P0170/P0173 - Nieprawidłowo przeprowadzona korekcja dawki paliwa obu banków
- P0301-P0306 - Wykryte wypadanie zapłonów wszystkich cylindrów (lub niekiedy części)

Elektrycy/mechanicy jak to oni rozkładają ręce, więc biorę się sam za robotę.
Zacząłem od sond:
- sprawdziłem prawidłowe podłączenie wiązki (na podstawie rozłączania i czytania błędów, który bank wykrywa, a który nie) - podłączyłem tak jak powinno być
- zacząłem sprawdzać też funkcjonowanie pierwszych sond (przed katalizatorem - regulacyjnych) i tutaj pojawiła mi się zagwozdka, otóż po 1 - wydaje mi się, że pierwsza sonda, nie ma prawidłowych odczytów pracy (zakres pracy zaczyna się wyraźnie niżej niż sondy banku 2) w kółku zaznaczony moment wciskania i odpuszczania gazu:

- po drugie: po odpięciu sondy pierwszej wywala 2 błędy dotyczące BANKU 1, i jeden błąd dotyczący BANKU 2, natomiast po odpięciu sondy 2 wywala 2 błędy BANKU 2 i jeden błąd BANKU 1 - tak jakby jakiś inny czujnik był ze sobą zamieniony miejscami (może stukowy?)

i odwrotnie:

- kolejna sprawa, wykres chwilowej korekty wtrysku, o tyle o ile sondy banku 1 i 2 pokazują takie same wartości (dolne wykresy), o tyle chwilowa korekta wtrysku BANKU 2, zmienia się tak samo jak sonda, natomiast BANKU 1, cały czas spada - bez względu na wartości sondy i momenty, w których wciskam/odpuszczam gaz (wykresy górne)

przykład 2:

- i poniżej podgląd na wszystkie parametry w momencie, w którym silnik kuleje na wolnych

Dziś spróbuje jeszcze zamienić sondy miejscami i sprawdzę, czy sytuacja taka wystąpi na BANKU 2.
Najbardziej dziwi mnie to, że po odpięciu np sondy BANKU 1, wywala błąd związany z korektą dawki na BANKU 2 i odwrotnie. Co jeszcze ma wpływ na ten błąd? VANOS? Czujniki stukowe dla każdego banku?