Cześć wszystkim,
zauważyłem ostatnio taki problem - samochód jeździ bez problemu, gdy jest zalany do pełna, jednak po zejściu z paliwem poniżej połowy stanu zaczynają się dziać dziwne rzeczy (szarpie, prycha) i sytuacja pogarsza się wraz z ubytkiem paliwa, na rezerwie potrafi gasnąć na wolnych obrotach.
Z realoem wychodzi, że w baku są dwie pompy wstępne, mam rację? Wklejenie numerów w allegro w jednym przypadku nie daje rezultatów (16146765827), w drugim (16117373472) wyszukuje pompę po prawej stronie pojazdu. Nie zauważyłem za to pompy progowej, więc pewnie jej nie ma.
Moim zdaniem, któraś z tych pomp jest na wykończeniu, czy jest możliwość potwierdzenie tej diagnozy korzystając np. z INPY?
Filtr paliwa zmieniony po zakupie, ale ma już najechane 25 tys. km (dopiero teraz sobie to uświadomiłem

), więc i tak do wymiany, ale nie wyjaśnia to dlaczego szarpie dopiero od połowy baku.
I pytanie techniczne, czy przy okazji wymiany pompy warto zainwestować w czyszczenie zbiornika paliwa? Da się to zrobić bez demontażu, wykorzystując otwór montażowy pompy? Jeśli ktoś przerabiał temat, to będę wdzięczny za informację. Jaki jest orientacyjny koszt takiej usługi?
Dzięki za odpowiedzi.