BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 20:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] 730d turbo/ABS
PostNapisane: 27 września 2019, 08:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m43b19
Witam, posiadam BMW E38 730d z roku 1998.Z racji że jest to już leciwy samochód, ma pewne bolączki.Mianowicie mam problem z ABS, podczas hamowania przy małej prędkości drży pedał, tak samo jak w przypadku załączającego się ABS'u oraz prędkościomierz się przywiesza, nie idzie płynnie w górę ani w dół.Poprzedni właściciel wymienił pompę ABS, ja już wymieniłem czujnik ABS lewy przód oraz tył, a problem nadal nie znika, po wyjęciu bezpiecznika od ABS jak ręką odjął, zero drgań.
Natomiast drugim problemem jest Turbo, komputer pokazywał padniętą przepływke, więc ją wymieniłem na BOSH numery te same jak na starej, błąd zniknął natomiast na wpiętej przepływce samochód w ogóle nie ma mocy, tak jakby turbo nie dmuchało, natomiast na wypiętej samochód się odpycha dużo lepiej lecz bardzo kopci na czarno.Mechanik rzekomo sprawdził wszystkie węże by wykluczyć nieszczelność, turbo twierdzi że jest w bardzo dobrej kondycji, 0 luzów,nie cieknie, uważa że wygląda jak po regeneracji jakiś czas temu.Zauważyłem też że wąż który wychodzi z IC po wciśnięciu gazu i zgnieceniu go nie pompuje się a nawet trochę wciąga.
Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć co może być nie tak ?
Z góry przepraszam wszystkich którzy muszą czytać te wypociny, ale chciałem dokładnie opisać problem.
Pozdrawiam,

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E38] 730d turbo/ABS
PostNapisane: 27 września 2019, 13:10 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
Jaki ten czujnik kupiłeś do abs-u ? Jak jakiś średni zamiennik to może nie działać prawidłowo.
Wyczyściłeś koronkę od abs-u może być brudna (ja tak miałem i pedał wibrował tak jak u Ciebie).
Jak prędkościomierz świruje to pewnie tylny lewy.

Ps. z którego miesiąca masz auto ? bo w 98r była zmiana pomp od abs-u na te problematyczne.(chyba wrzesień)

PostNapisane: 27 września 2019, 20:03 
Pierwsze kroki

Dziś na parkingu po pracy wywaliło cały ABS, komputer pokazuje że czujnik ma błędny odczyt, zmieniam go z powrotem na stary(stary nie miał błędów wymieniłem z myślą że to pomoże), w jaki sposób dostać się do tej koronki, wiem że muszę pół oś wyciągać z piasty, ale coś jeszcze? Z dyfra też jak to wygląda? Nasadka na śrubę pół osi to chyba 32? I jak to czysciles, wystarczy druciakiem do okoła?

BMW w okolicach listopad/grudzień

PostNapisane: 27 września 2019, 20:39 
Częsty bywalec

Żadna drucianka!
Ja to czyscilem wąskim okrągłym pędzelkiem, benzyna i zmywaczem do hamulców ,przez otwór czujnika i od strony pół-osi kręcąc kołem, trochę ją widać.
Na końcu przedmuchalem, pistoletem kompresora.
Jak będziesz zakładał czujnik to przeczytać papierem tam gdzie się go przekręca żeby ładnie do końca wszedł.
Koronka to to nie jest, bardziej pierścień magnetyczny.

PostNapisane: 28 września 2019, 12:02 
Pierwsze kroki

Niestety czyszczenie nic nie pomogło, nadal skacze pedał a błędów na komputerze brak :/ nie wiem czy nie będzie trzeba wymienić tego pierścienia o ile w ogóle jest to wymienne.

PostNapisane: 28 września 2019, 16:57 
Częsty bywalec

Raczej samego nie kupisz.
Musisz wpiac się kompem i sprawdzić prędkości z poszczególnych kół ,czy nie skaczą i równo na wszystkich i będziesz wiedział ,ja to sprawdzałem na euro-comie.
Tylko pamiętaj że pokazuje chyba tylko do 25 km.
Jak będzie ok to pewnie sterownik ,bądź sama pompa.

PostNapisane: 28 września 2019, 22:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
Może padł sterownik ABSu, ten co jest na pompie. u mnie były problemy, wywalało błąd czujnika na kole, a winny był sterownik, czujnik byl dobry
Co do turbo, to sprawdź/podmień zaworek sterujący podciśnieniem turbo, i same wężyki podciśnienia. możesz podmienić zaworek z tym sterującym EGR, bo są takie same, tylko ciężko go wymontować bez demontażu kolektora, choć da się :)

PostNapisane: 1 października 2019, 19:00 
Pierwsze kroki

Co do ABS nic z waszych propozycji się nie sprawdza, po 12 samochód oddaje do elektronika.
A jeżeli chodzi o turbo i ten elektrozawór, to na chwilę obecną nie mam jak go podmienić, a zamiana z tym od EGR nie wchodzi w grę(nie jestem w stanie go wyciągnąć), za poradą od znajomego postanowiłem sprawdzić czy coś się zmienia w jeździ przy odpietym jak i podpięty, i różnica jest zerowa, lecz zwróciła moja uwagę jedna rzecz mianowicie gdy ruszałem kostka by ją wypiąć zawór zaczął wibrować i cykać mimo zgaszonego silnika i samochód był bez zapłonu. Czy to normalne? Oznacza że zawór działa?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1