BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] Ładowanie akumulatora - wahanie napięcia
PostNapisane: 3 listopada 2019, 15:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Siema,

mam problem z ładowaniem akumulatora. Zaczęło się od przygasania świateł, po zmierzchu zauważyłem, że światła raz na jakiś czas przygasają - zmienia się ich intensywność świecenia.
Zacząłem więc od testu 9.0 na zegarach i okazało się, że napięcie układu elektrycznego waha się między 12 a 15V. Zmienia się bardzo szybko, że czasem aż ciężko odczytać. Jadąc na odcinku 10km napięcie czasem się zmienia bardzo szybko, czasem utrzymuje się na 14-15v, a czasem spada do 12V. Przez co akmulator jest niedoładowany.
Byłem u elektryka z podejrzeniem uszkodzenia alternarora. Elektryk wyciagnął alternator, wykonał jego serwis i włożył go z powrotem do samochodu. Stwierdził, że alternator jest w porządku, wymienił łożyska, szczotki i mówił coś o jakiejś koronie czy coś.
Problem jak był tak pozostał, więc piszę na forum z prośbą o wsparcie :D

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E60 Ładowanie akumulatora - wahanie napięcia
PostNapisane: 3 listopada 2019, 19:19 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Auto z którego roku?
Jakieś błędy na silniku?

PostNapisane: 3 listopada 2019, 20:09 
Zacna persona forum

Auto 2005 rok. Błedy w silniku dotyczące świec żarowych i alternatora 0044E2.

PostNapisane: 3 listopada 2019, 20:59 
Specjalista

Jak masz możliwość to wrzuć screeny z programu diagnostycznego.
Błąd alternatora sugeruje brak komunikacji z alternatorem.
Jeśli po skasowaniu i zapaleniu silnika powraca, to od tego należy zacząć.
Po kolei odłączyłbym:
- IBS(mała niebieska wtyczka)
- sterownik świec(tę dużą wtyczkę)
- czujnik poziomu oleju

Jeśli po odłączeniu tych trzech elementów nadal występuje błąd, to kontrolnie sprawdziłbym przejście między alternatorem a sterownikiem silnika.
Jeśli to też wykluczysz, to wskazuje to na uszkodzenie lub niewłaściwy regulator napięcia w alternatorze.
To drugie spotykam dosyć często przy regenerowanych alternatorach. Ostatnio mój kierownik "błysnął" i zamówił alternator Magneti Marelli, ale szybko "zgasł" jak musiał go oddać, bo altek blokował komunikację z IBS i sterownikiem świec żarowych
W przypadku diesla nie spotkałem się z taką sugestią, ale w N46(4cyl benzyna) miałem kiedyś błąd typu alternatora(kodu błędu nie pamiętam). Alternator na pewno był właściwie zregenerowany. ISTA podpowiadała wykonanie aktualizacji oprogramowania w sterowniku silnika. Po tym zabiegu problem zniknął

Pytałem o rocznik, bo w tych latach była montowana pierwsza generacja klemy IBS. Łatwo ją poznać, po przewodach na stałe wyprowadzonych z samej klemy. Obie nowsze generacje mają już tylko wtyczkę w samej klemie.
Wspomniana klema po latach potrafi zakłócać pracę urządzeń, m.in. sugerując sterownikowi silnika, że aku jest zużyte lub niedoładowane, a nawet unieruchomić samochód(plus po zapłonie z modułu CAS przychodzi też, jako wzbudzenie, do klemy IBS, a ta czasem dostanie zwarcia do masy na tym przewodzie).
Ale nie ruszałbym klemy póki nie zdiagnozujesz błędu alternatora

PostNapisane: 3 listopada 2019, 21:08 
Forumowicz

Moje BMW: x3 2.0d
A u mnie ladowanie na wlaczonych wszystkich odbiornikach i klimie waha sie 13,4 ,teraz jak zimne dni to faluja lekko obroty ale od podgrzewacza ponoc duzo pradu pobiera,rozebralem go to plyta drukowana jak nowka wyglada.

PostNapisane: 3 listopada 2019, 23:57 
Zacna persona forum

cursor napisał(a):
Jak masz możliwość to wrzuć screeny z programu diagnostycznego.
Błąd alternatora sugeruje brak komunikacji z alternatorem.
Jeśli po skasowaniu i zapaleniu silnika powraca, to od tego należy zacząć.
Po kolei odłączyłbym:
- IBS(mała niebieska wtyczka)
- sterownik świec(tę dużą wtyczkę)
- czujnik poziomu oleju

Jeśli po odłączeniu tych trzech elementów nadal występuje błąd, to kontrolnie sprawdziłbym przejście między alternatorem a sterownikiem silnika.
Jeśli to też wykluczysz, to wskazuje to na uszkodzenie lub niewłaściwy regulator napięcia w alternatorze.
To drugie spotykam dosyć często przy regenerowanych alternatorach. Ostatnio mój kierownik "błysnął" i zamówił alternator Magneti Marelli, ale szybko "zgasł" jak musiał go oddać, bo altek blokował komunikację z IBS i sterownikiem świec żarowych
W przypadku diesla nie spotkałem się z taką sugestią, ale w N46(4cyl benzyna) miałem kiedyś błąd typu alternatora(kodu błędu nie pamiętam). Alternator na pewno był właściwie zregenerowany. ISTA podpowiadała wykonanie aktualizacji oprogramowania w sterowniku silnika. Po tym zabiegu problem zniknął

Pytałem o rocznik, bo w tych latach była montowana pierwsza generacja klemy IBS. Łatwo ją poznać, po przewodach na stałe wyprowadzonych z samej klemy. Obie nowsze generacje mają już tylko wtyczkę w samej klemie.
Wspomniana klema po latach potrafi zakłócać pracę urządzeń, m.in. sugerując sterownikowi silnika, że aku jest zużyte lub niedoładowane, a nawet unieruchomić samochód(plus po zapłonie z modułu CAS przychodzi też, jako wzbudzenie, do klemy IBS, a ta czasem dostanie zwarcia do masy na tym przewodzie).
Ale nie ruszałbym klemy póki nie zdiagnozujesz błędu alternatora

Dzięki za podpowiedzi.
Kleme IBS rozłączałem raz jedną wstyczkę, raz dwie i nic sie nie zmieniło poza błędem w MPM. Jak są obie wtyczki podłączone to brak błędu w MPM.
Brak błędu czujnika poziomu oleju. Jedyna opcja to chyba sterownik świec żarowych.
Sprubuję go odłączyć.

PostNapisane: 8 listopada 2019, 10:29 
Poszukaj zanim zapytasz

W swojej e60 miałem podobne wahania napięcia szczególnie rano, pomogła wymiana regulatora napięcia na alternatorze

Tytuł: Re: [E60] Ładowanie akumulatora - wahanie napięcia
PostNapisane: 8 listopada 2019, 19:36 
Forumowicz

A 13.8 dobre ladowanie? Na wszystkim wlaczonym co jest w samochodzie. Teraz przy nizszych temp.powietrza widac jak faluje delikatnie wskazowka obr.jak gorący motor to nie faluje.-srodek dogrzewacza jak nowy.

PostNapisane: 8 listopada 2019, 19:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: BMW e39 528i
Kod silnika: m52b28
Garaż: byłe e34: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134211
jest e39: viewtopic.php?f=6&t=169366&start=20
igna napisał(a):
A 13.8 dobre ladowanie? Na wszystkim wlaczonym co jest w samochodzie. Teraz przy nizszych temp.powietrza widac jak faluje delikatnie wskazowka obr.jak gorący motor to nie faluje.-srodek dogrzewacza jak nowy.

Po pierwsze to nie sprawdza się alternatora na max obciążeniu i na dodatek na wolnych obrotach, włącza się to co się używa na co dzień i wtedy robi pomiary. Zobacz jaki gorący altek robi się na takim max obciążeniu, to bardzo dla niego nie zdrowe, a po za tym na jałowych obrotach nigdy nie będzie miał swojej max wydajności.

PostNapisane: 10 listopada 2019, 13:15 
Zacna persona forum

Pytanie - czy odłączenie wtyczki od alternatora powinno coś zmieniać? Bo u mnie na podłączonej i odłączonej wtyczce na postoju jest 14.4V. Problemy sie zaczynają w czasie jazdy - napięcie bardzo skacze, ale to wiadomo bez wtyczki nie ma sterowania.

Czy ktoś wymieniał regulator napięcia w e60 diesel? Trzeba wyciągać cały alternator czy da się to zrobić na samochodzie?

PostNapisane: 10 listopada 2019, 17:54 
Zacna persona forum

hammet1 napisał(a):
Pytanie - czy odłączenie wtyczki od alternatora powinno coś zmieniać? Bo u mnie na podłączonej i odłączonej wtyczce na postoju jest 14.4V. Problemy sie zaczynają w czasie jazdy - napięcie bardzo skacze, ale to wiadomo bez wtyczki nie ma sterowania.

Czy ktoś wymieniał regulator napięcia w e60 diesel? Trzeba wyciągać cały alternator czy da się to zrobić na samochodzie?

Trzeba wyciągnąć cały alternator, ale tam nie ma problemu z jego demontażem. Regulator napięcia oryginał Valeo 180-200zł w zależności gdzie kupisz, omijaj jakiekolwiek zamienniki bo to nie działa...

PostNapisane: 12 listopada 2019, 11:43 
Forumowicz

Regulator powinien podbic do 14 ,a nie ze 13.8 i nizej wolne czy wyzsze nie ma roznicy w menu ukrytym podgladem.kiedys zaswiecila mi sie kontr.akumulatora ,po chwili zgasla moze cos sie zawiesilo . Hm ale jest to znak ze cos nie chalo sie robi.

PostNapisane: 12 listopada 2019, 21:36 
Zacna persona forum

igna napisał(a):
Regulator powinien podbic do 14 ,a nie ze 13.8 i nizej wolne czy wyzsze nie ma roznicy w menu ukrytym podgladem.kiedys zaswiecila mi sie kontr.akumulatora ,po chwili zgasla moze cos sie zawiesilo . Hm ale jest to znak ze cos nie chalo sie robi.

Oczywiście, że jest różnica bo alternator to nie elektrownia atomowa, jak mu włączysz ogrzewanie szyby, klime, nawiewy i Bóg wie co jeszcze to oczywistym jest, że ładowanie spadnie, a tym bardziej na jałowych obrotach gdzie alternator nigdy nie wytworzy swojej maksymalnej mocy. Jak się kontrolka aku zaświeca to znak, że należy się przyjrzeć alternatorowi.

PostNapisane: 13 listopada 2019, 16:06 
Forumowicz

1 moj woz taki ze wszystko wlaczone i napiecie spada ponad 1v w innych mialem ze wlaczylem odbiornik i po sec.dwie znowu wyruwnal powyzej 14v na wolnych czy wysokich jeden kij. Zapalilo sie ze dwa miesiace temu narazie nie zapala sie.w tescie oscyluje teraz 13.7 14v jak wlacze ogrzewanie to i do 13 spada i po chwili 14 i przy tym obroty faluja podejrzewam ze dogrzewacz wlancza sie i wylancza nie powinien on inaczej chodzic ze wlaczyc sie obroty sterownik silnika delikatnie podniesc i ma chodzic do odpowiedniej temp. Nie chce mi sie teraz altka wybierac moze latem lub wiosna zobacze chyba ze wczesniej vos padnie.

PostNapisane: 16 listopada 2019, 09:39 
Zacna persona forum

Zamówiłem regulator napięcia Valeo. Zobaczymy co będzie po wymianie. Ciekawe czy błąd alternatora 44E2 powróci po wykasowaniu...?

PostNapisane: 16 listopada 2019, 16:37 
Forumowicz

Regulator mozna zregenerowac.

PostNapisane: 17 listopada 2019, 21:44 
Specjalista

igna napisał(a):
Regulator mozna zregenerowac.

Możesz rozwinąć?

PostNapisane: 17 listopada 2019, 22:29 
Forumowicz

Moge. Zuzywa sie w nim tylko szczotki wymienia sie trzeba kupic tylko do regulatora -powiedziec w czesciach gdzie maja czy regeneruja altki. Na googl jest wraz ze zdjeciami jak to sie robi.

PostNapisane: 18 listopada 2019, 10:46 
Zacna persona forum

igna napisał(a):
Moge. Zuzywa sie w nim tylko szczotki wymienia sie trzeba kupic tylko do regulatora -powiedziec w czesciach gdzie maja czy regeneruja altki. Na googl jest wraz ze zdjeciami jak to sie robi.

Niestety to już zostało zrobione przez szpeca od alternatorów, pozostała wymiana całego regulatora napięcia. Na dniach otrzymam paczkę i dam znać po wymianie czy błąd 44E2 Generator nie powraca.

PostNapisane: 20 listopada 2019, 13:21 
Forumowicz

No tak Jak regulator uszkodzony elektrycznie to wymiana.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1