BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 07:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M57 stukanie
PostNapisane: 10 listopada 2019, 02:05 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57
Witam, drodzy koledzy z mojego bmw wydobywa się już od dłuższego czasu dziwne stukanie, występuje ono tylko na rozgrzanym silniku, słyszalne jest w okolicach silnika i skrzyni (automat) Autko ma moc, płynnie zmienia biegi, jeździ tak jak trzeba nic mu nie dolega. Olej zmieniany co 10 tys. Niedawno wymieniony konwerter ponieważ na początku stwierdzono że to własnie on jest powodem tego dźwięku, nic to nie dało odgłos jak był tak pozostał raz jest bardziej słyszalny raz mniej po mocniejszym bucie :D Umieszczam link do filmu jeśli ktoś spotkał się z czymś podobnym to będę wdzięczny pozdro :D https://youtu.be/aHXWduqdK7M

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 M57 stukanie
PostNapisane: 13 listopada 2019, 16:10 
Forumowicz

Moje BMW: x3 2.0d
No stuka a nak wsteczny wrzucisz i trzymasz na hamulcu to stuka czy nic i jak poscisz hamulec czy zaczyna ruszac.

PostNapisane: 13 listopada 2019, 16:21 
Pierwsze kroki

Stuka tylko jak auto jest rozgrzane , wydaje mi się że na D i R jest lekko ciszej, skrzynia chodzi jak nowa , rusza i przyspiesza, biegi wchodzą jak w maselko

PostNapisane: 13 listopada 2019, 16:32 
Forumowicz

To jak na rozgrzanym to moze z ukladem wtryskowym cos nie halo.moze wtryski sprawdz na zimnym inne dawki maja a na gorącym inne.-moze to one maja cos wspolnego z tym stukaniem.

PostNapisane: 13 listopada 2019, 18:09 
Pierwsze kroki

Też myślałem że to może od wtrysków tylko że na kompie tylko jeden ma ok +1.5 i to pierwszy cylinder a stuk pochodzi centralnie w okolicach skrzyni i silnika jakby między kołem zamachowym a szóstym cylindrem, w bardzo dobrym serwisie BMW w Krakowie nie stwierdzili nic oprócz podejrzeń że to może konwerter, wymieniłem go na zregenerowany a odgłos jak był tak pozostał Zrobiłem już tym z 20 tys km, Auto nie bierze ani grama oleju, skrzynia zmienia biegi wzorowo, nic innego tylko ten dźwięk,..jakieś jaja :-)

PostNapisane: 13 listopada 2019, 19:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 540i
Kod silnika: M60B40
Witam, ja mam to samo odkąd kupiłem auto, u mnie skrzynia manual 6B i Xdrive. Podczas oględzin znajomy mechanik stwierdził, że pewnie dwumas tak stuka, po wymianie zero poprawy :) u mnie dodatkowo jak się rozgrzeje już silnik porządnie, to nie pracuje równo, delikatnie jakby nim telepie :) nie wiem czy to jest powiązane, czy nie ale na wiosnę planuję dać wtryski do sprawdzenia.

PostNapisane: 13 listopada 2019, 20:23 
Forumowicz

No 1 nadlewa a 6 za malo moze daje lub odwrotnie nie pamietam jak jest czy na + to za malo daje czy za duzo alre wydaje mi sie ze jak na +to wydluza czas wtrysku.hm jak dobrze biegi zmienia nie szarpie nic itp.to raczej nie konwerter.trzeba isc w strone silnika.

PostNapisane: 13 listopada 2019, 21:19 
Pierwsze kroki

bmwdawid napisał(a):
Witam, ja mam to samo odkąd kupiłem auto, u mnie skrzynia manual 6B i Xdrive. Podczas oględzin znajomy mechanik stwierdził, że pewnie dwumas tak stuka, po wymianie zero poprawy :) u mnie dodatkowo jak się rozgrzeje już silnik porządnie, to nie pracuje równo, delikatnie jakby nim telepie :) nie wiem czy to jest powiązane, czy nie ale na wiosnę planuję dać wtryski do sprawdzenia.

I masz dokładnie taki sam odgłos jak na moim filmie?

PostNapisane: 13 listopada 2019, 22:35 
Pierwsze kroki

Kup sobie stetoskop i posłuchaj każdy wtrysk. Na 99% jeden z ostatnich będzie do wymiany. Przerabiałem temat stuków m57 i m57n wiele razy i taki dźwięk to większości wtrysk albo zawór

PostNapisane: 14 listopada 2019, 11:21 
Pierwsze kroki

pawelgrze napisał(a):
bmwdawid napisał(a):

Dokładnie to samo, najbardziej słychać w okolicach przednich drzwi jak się schylę, tak jak na Twoim filmie pod koniec.

PostNapisane: 14 listopada 2019, 13:00 
Pierwsze kroki

bmwdawid napisał(a):
pawelgrze napisał(a):
bmwdawid napisał(a):

Dokładnie to samo, najbardziej słychać w okolicach przednich drzwi jak się schylę, tak jak na Twoim filmie pod koniec.

U mnie znowu silnik pracuje równo tylko to stukanie dokładnie też jak otworze drzwi to słyszę, ogólnie dziwny przypadek :-D

PostNapisane: 14 listopada 2019, 17:38 
Forumowicz

Zrob probe przelewową wtryskiwaczy lub wyciągni wszystkie i daj do spr.zaleznie od warsztatu 50zl od szt.

PostNapisane: 14 listopada 2019, 18:13 
Pierwsze kroki

igna napisał(a):
Zrob probe przelewową wtryskiwaczy lub wyciągni wszystkie i daj do spr.zaleznie od warsztatu 50zl od szt.

Ja mam taki plan ale dopiero bede marzec/kwiecień w Polsce to zrobie to napewno. To może być też wina wtryskiwacza że po rozgrzaniu delikatnie silnikiem telepie?

PostNapisane: 15 listopada 2019, 07:02 
Forumowicz

Moze byc u mnie na zimnym w miare bylo jak rozgrzal sie to korekta na plus 3 wchodzila i silnikiem rzucalo jakby tracil zaplon w benzynie -takie objaw byl. Wymienilem wtrysk na uzywany z gwarancją i jak reką odjął.

PostNapisane: 15 listopada 2019, 12:56 
Pierwsze kroki

igna napisał(a):
Moze byc u mnie na zimnym w miare bylo jak rozgrzal sie to korekta na plus 3 wchodzila i silnikiem rzucalo jakby tracil zaplon w benzynie -takie objaw byl. Wymienilem wtrysk na uzywany z gwarancją i jak reką odjął.

Tylko że u mnie kilka razy sprawdzałem korekty Inpą i ani razu nie widziałem na żadnym cylindrze wiecej niż -1 lub +1, jak dobrze pamiętam to "najgorszy" miał jakoś -0,8.

PostNapisane: 16 listopada 2019, 12:53 
Forumowicz

Moje BMW: 330d e46
Kod silnika: M57D30
Garaż: Mój garaż;-)
A sprawdzałeś może stan poduszek pod silnikiem ??
U mnie było podobne stukanie.

PostNapisane: 16 listopada 2019, 18:15 
Pierwsze kroki

karolok napisał(a):
A sprawdzałeś może stan poduszek pod silnikiem ??
U mnie było podobne stukanie.

Poduszki zmienione na nowe oryginał, przestało rzucać silnikiem przy gaszeniu ale to "stukanie" nie zniknęło.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1